Τρέχεις σωστά;

 Runbeat Team   12:00 02-01-2021  

Τρέχεις σωστά;


Μια ερώτηση που συχνά οι δρομείς δεν κάνουν στον εαυτό τους, παρόλα αυτά ήρθε η στιγμή να σκεφτείς πολύ σοβαρά τον τρόπο που τρέχεις.

Το λάθος τρέξιμο – ιδιαίτερα για μεγάλες αποστάσεις – μπορεί να προκαλέσει προβλήματα στο σώμα σου, ενώ παράλληλα δεν απολαμβάνεις τα πλεονεκτήματα του.

Αν ο στόχος είναι να χάσεις κιλά τότε θα ήταν καλύτερο να προτιμήσεις έναν πιο αποδοτικό τρόπο, όπως τη διατροφή ή κάποια άλλου είδους άσκηση!

Ένας λάθος τρόπος τρεξίματος μπορεί επιβαρύνει τόσο τους μύες σου, όσο και τους τένοντες και τις αρθρώσεις σου, με αποτέλεσμα να προκαλέσεις τραυματισμούς.

Αρχικά καλό θα ήταν να βελτιώσεις την διατροφή σου, κάνε μια ελαφριά άσκηση ή κάποια χαλαρή δραστηριότητα τα σαββατοκύριακα όπως περπάτημα ή ποδήλατο. Όσο λιγότερο βάρος κουβαλάνε οι μύες σου και όσο πιο δυνατοί είναι τόσες λιγότερες πιθανότητες έχεις να τραυματιστείς.

Ακόμη ένας βασικός παράγοντας είναι η δυναμική προθέρμανση. Κάνε κάποιες διατάσεις για πέντε με δέκα λεπτά πριν ξεκινήσεις.

Η τεχνική τρεξίματος είναι το πιο σημαντικό κομμάτι στην προσπάθεια σου.

Όταν τρέχεις με μαξιλαρωτά παπούτσια, οι αστράγαλοι παίρνουν όλη την υποστήριξη από τα παπούτσια, έτσι οι μυές που σταθεροποιούν το σώμα μένουν αδρανείς, το πόδι είναι τελείως τεντωμένο, το οποίο συνεπάγετε με το γεγονός ότι η πρόσκρουση με το έδαφος θα στείλει ωστικά κύματα από τον αστράγαλο στο γόνατο και μετά στο ισχίο. Αυτό θα επιφέρει με βεβαιότητα κάποιο τραυματισμό.

Είναι σημαντικό να μην προσγειώνεσαι με την φτέρνα. Καλό θα ήταν να έχεις λυγισμένα πόδια και όχι σε πλήρη έκταση, σε ευθεία στάση το σώμα και προσπάθησε η φτέρνα να μην ακουμπάει καν το έδαφος!

Αν αλλάξεις το στυλ τρεξίματος σου, μην βιαστείς να κάνεις πολλά χιλιόμετρα στην αρχή. Θα πρέπει να συνηθίσεις πρώτα και σταδιακά να ανεβάσεις τον ρυθμό σου.

Ένας φανταστικός τρόπος να βελτιώσεις την τεχνική σου είναι να τρέξεις σε ανηφόρα καθώς έτσι είσαι αναγκασμένος να κάνεις μικρότερα βήματα και να προσγειώνεσαι με την μπάλα του ποδιού. Αυτός είναι ο σωστός τρόπος.

Προσπάθησε να αποφύγεις την άσφαλτο γιατί είναι πολύ σκληρή και θα κουραστείς πιο γρήγορα ειδικά στην αρχή, επίσης είναι επικίνδυνο λόγω των αυτοκινήτων.

Ανεξάρτητα από τον τύπο και τη διάρκεια του τρεξίματος σου, μετά την προπόνηση θα πρέπει μετά να περπατάς για να πέσουν οι ρυθμοί της καρδιάς. Στην συνέχεια καλό θα ήταν να κάνεις μερικά τεντώματα.

Επιπλέον μπορείς να δοκιμάσεις να τρέξεις ξυπόλυτος. Μπορείς να κάνεις έξτρα ασκήσεις για ενδυνάμωση.