Ο κλασικός αθλητισμός μπήκε για τα καλά στη ζωή των παιδιών

 Νίκη Μηλιαράκη   18:28 29-12-2020  

Ο κλασικός αθλητισμός μπήκε για τα καλά στη ζωή των παιδιών



Είναι ιδιαίτερα σημαντικό το γεγονός ότι στη συνείδηση των γονιών τα τελευταία χρόνια η ενασχόληση ενός παιδιού με τον αθλητισμό είναι σχεδόν το ίδιο απαραίτητη με την εκμάθηση μίας ξένης γλώσσας.

Τα οφέλη που έχει η άθληση τόσο στη σωματική  όσο και την ψυχική υγεία ενός παιδιού είναι σημαντικά και οι γονείς το αναγνωρίζουν και το στηρίζουν επιδιώκοντας τα παιδιά τους να ασχοληθούν με κάποιο άθλημα.

Θέλοντας να ενισχύσει τον κλασικό αθλητισμό η Παγκόσμια Ομοσπονδία Στίβου (IAAF) «τρέχει» από το 2013 το Kids Athletics. Πρόκειται για ένα πρόγραμμα αθλητικών αγωνιστικών δραστηριοτήτων ομαδικού χαρακτήρα σε μορφή παιχνιδιού, το οποίο περιλαμβάνει τρείς ομάδες αγωνισμάτων: α) ταχύτητες/αγώνες δρόμου β) άλματα και γ) ρίψεις και στόχο έχει να μάθουν τα παιδιά τον κλασικό αθλητισμό και να μυηθούν στα μυστικά του.

Αναπτύσσοντας πολύπλευρα όλες τις δεξιότητες, με πολλές αθλητικές δραστηριότητες ομαδικού χαρακτήρα σε παιγνιώδη μορφή, αποτελείται από ένα σύνολο κινητικών και λειτουργικών δεξιοτήτων προσαρμοσμένων στις ανάγκες των παιδιών και είναι ένα πρόγραμμα – βάση για κάθε νέο παιδί και με πολλές κοινωνικές προεκτάσεις. Επιδίωξη των δημιουργών του προγράμματος είναι να γίνει ο στίβος πιο ελκυστικός, πολύπλευρος, με πιο παιγνιώδες και ομαδικό πνεύμα κάτι που θα μπορέσει να κρατήσει τα παιδιά στο χώρο του Κλασσικού Αθλητισμού.

Και στην Κρήτη το πρόγραμμα έχει εφαρμοστεί με μεγάλη επιτυχία καθώς υπήρξε ένας πολύ μεγάλος αριθμός παιδιών που πήραν μέρος στις εκδηλώσεις του Kids Athletics και μάλιστα αρκετά από αυτά τελικά ασχολήθηκαν με το στίβο. Δυστυχώς η πανδημία του Κορωνοϊού είχε επιπτώσεις και στο συγκεκριμένο πρόγραμμα καθώς το 2020 δεν ήταν δυνατό να εφαρμοστεί.

Είναι γεγονός, πάντως, ότι τα τελευταία χρόνια ο αριθμός των παιδιών που ασχολούνται με τον κλασικό αθλητισμό έχει αυξηθεί αισθητά στην Κρήτη, ενώ ολοένα και περισσότεροι μικροί σε ηλικία αθλητές και αθλήτριες παίρνουν μέρος σε δρομικούς αγώνες.