Insight View: Προπόνηση Kipchoge (vid): Όταν λέμε τρέξιμο αποκατάστασης εννοούμε «πιο αργά από το αργά»

 Runbeat Team   9:15 20-10-2021  

Insight View: Προπόνηση Kipchoge (vid): Όταν λέμε τρέξιμο αποκατάστασης εννοούμε «πιο αργά από το αργά»


Ένα βίντεο πραγματικό «μάθημα» για όλους τους δρομείς ήρθε στο φως της δημοσιότητας από τη προπόνηση του Eliud Kipchoge.

Έπειτα από διαλειμματική προπόνηση στο στάδιο το πρωί, το απόγευμα ακολούθησε η λεγόμενη προπόνηση αποκατάστασης. Πρόκειται συνήθως για 8 με 12 χιλιόμετρα. Η συγκεκριμένη δε ξεπέρασε τα 10 χιλιόμετρα και ο ρυθμός που ακολουθήθηκε εντυπωσιάζει για το ποσό αργά κινήθηκαν αφού ουσιαστικά επρόκειτο για οριακά γρηγορότερα από το λεγόμενο «περπατοτρέξιμο» με τη διάρκεια του να φθάνει ή και να ξεπερνά τα 60 λεπτά!

 

Αυτό το βίντεο έρχεται να επιβεβαιώσει για μια ακόμη φορά την αξία των αργών προπονήσεων αποκατάστασης.

Όμως τα μαθήματα kipchoge δε τελειώνουν εδώ.

Στη πρωινή προπόνηση που προηγήθηκε εκτέλεσε 8 1600αρια σε ρυθμό 2:55/km.

Ο ρυθμός φαντάζει εξαιρετικά γρήγορος ωστόσο αν και η προπόνηση ήταν interval το pace κινήθηκε πιο αργά από το μέσο ρυθμό του στο Μαραθώνιο.

Πιο απλά ξεκινώντας τώρα την προετοιμασία του διαμορφώνει από ψηλά το pace, το οποίο θα πέσει καθώς η προετοιμασία του θα εξελίσσεται. Για τα δεδομένα του Kipchoge η ίδια προπόνηση μετά από 2-3 μήνες… θα έχει μέσο ρυθμό 2:35/km.

Αντίστοιχα αργά ήταν και τα 8 400 που ακολούθησαν σε 63-64 δευτερόλεπτα ,δηλαδή με τον ίδιο ρυθμό περίπου.

Μετά από 2-3 μήνες οι ίδιες επαναλήψεις θα βγαίνουν έως και 10 δευτερόλεπτα πιο γρήγορα.

Αναλογικά ο Eliud Kipchoge ξεκινάει την προετοιμασία του από το επίπεδο ενός Μαραθωνοδρόμου που έχει επίδοση 2:20! Μερικούς μήνες μετά φθάνει να εκτελεί προπονήσεις για επίδοση 2:01 ή και χαμηλότερα…

*Η δημοσίευση μέρους των προπονήσεων επαγγελματιών αθλητών δεν μπορεί και δεν πρέπει να ακολουθείται αυθαίρετα. Αναζητείστε εξατομικευμένο προπονητικό πλάνο από επαγγελματίες προπονητές.