Αδέρφια Ingebrigtsen: «Μεγαλώσαμε με έναν πολύ επιθετικό πατέρα - Έχει χρησιμοποιήσει σωματική βία και απειλές»

 Runbeat Team   16:40 20-10-2023  

Αδέρφια Ingebrigtsen: «Μεγαλώσαμε με έναν πολύ επιθετικό πατέρα - Έχει χρησιμοποιήσει σωματική βία και απειλές»


Τα αδέρφια Ingebrigtsen αποκάλυψαν τον λόγο που πριν από λίγους μήνες διέκοψαν την συνεργασία τους με τον πατέρα τους, ο οποίος ήταν για πάρα πολλά χρόνια ο προπονητής τους.

 Ο Jacob, ο Henrik και ο Filip δημοσίευσαν ένα άρθρο στο VG Sport, στο οποίο εξηγούν αναλυτικά όλους τους λόγους όπου διέκοψαν την συνεργασία τους με τον πατέρα τους, κάνοντας λόγο για έναν άνθρωπο με κακοποιητική συμπεριφορά, που έχει χρησιμοποιήσει μέχρι και σωματική βία και απειλές, ως μέρος της… της ανατροφής των παιδιών του.

Ο Gjert Ingebrigtsen καταπίεζε τα παιδιά του από μικρή ηλικία, με τους τρεις αθλητές να κάνουν μία σημαντική κίνηση, μιλώντας για τα προβλήματα που αντιμετώπισαν.

 

Αναλυτικά όσα έγραψαν στο άρθρο τους:

«Δεν θέλαμε ποτέ η προσωπική μας ζωή και οι λεπτομέρειες της οικογενειακής μας κατάστασης να δημοσιεύονται στα ΜΜΕ της Νορβηγίας. Τώρα όμως θέλουμε ηρεμία και για το λόγο αυτό θα πούμε την ιστορία μας. Πονάει, αλλά είναι ο μόνος τρόπος να βγούμε από αυτή τη δύσκολη κατάσταση.

Για δύο χρόνια περίπου, τα νορβηγικά ΜΜΕ αναφέρονται στη διακοπή της συνεργασίας μας με τον Γκερτ ως προπονητή μας με όλες τις συνέπειες που απορρέουν από μία τέτοια είδηση, με το παρασκήνιο τους να αναφέρει ότι πρόκειται για μια οικογενειακή σύγκρουση. Αυτό είναι αληθές. Από σεβασμό προς όλη την οικογένεια μας δε θέλαμε να αναφερθούμε σε λεπτομέρειες. Ήταν πολύ δύσκολο και απεχθές για πολλούς και συμπεριλαμβάνουμε και τους εαυτούς μας. Από το περασμένο καλοκαίρι και το παγκόσμιο πρωτάθλημα της Βουδαπέστης, τα ΜΜΕ αναφέρονται όλο και περισσότερο στη σχέση μας με τον Γκερτ. Πολλά άτομα έχουν εμπλακεί στην υπόθεση. Ο Νάρβε Γκίλε Νορντάς (αθλητής των 1 .5ΟΟμ), οι υποστηρικτές του Γκερτ, η εθνική ομοσπονδία στίβου, είναι μερικοί από τους εμπλεκόμενους.

Τα ΜΜΕ έχουν δώσει βήμα σε πολλούς που μας παρουσιάζουν ως τους κακούς της υπόθεσης, ενώ από την πλευρά μας έχουμε μιλήσει μόνο για εμάς και όχι για τρίτους. Η υπόθεση παρουσιάζεται πλέον ως σύγκρουση συμφερόντων μεταξύ των τριών μας, της νορβηγικής ομοσπονδίας και του συναθλητή μας (Νορντάς). Κατα καιρούς μας έχουν παρουσιάσει ως ιδιαίτερα απαιτητικούς και εγωκεντρικούς εντός του στιβικού περιβάλλοντος στη Νορβηγία. Αυτό δεν μπορούμε να το δεχθούμε. Ταυτόχρονα όμως αναγνωρίζουμε ότι η έντονη συναισθηματική φόρτιση μας έχει οδηγήσει να μιλήσουμε με τρόπο που δεν θα θέλαμε και για το λόγο αυτό ζητάμε συγνώμη.

Αδέρφια Ingebrigtsen: «Μεγαλώσαμε με έναν πολύ επιθετικό πατέρα - Έχει χρησιμοποιήσει σωματική βία και απειλές» runbeat.gr

Για εμάς τους τρεις, η υπόθεση αφορά μια πολύ σοβαρή κακοποιητική οικογενειακή κατάσταση. Όταν χωρίσαμε με τον Γκερτ πιστέψαμε ότι μπορούμε να διαχειριστούμε με ηρεμία την κατάσταση χωρίς να γίνει λόγος για τις συνθήκες του χωρισμού. Πλέον συνειδητοποιούμε ότι αυτό είναι αδύνατο. Οι φήμες έχουν φουντώσει και αισθανόμαστε ότι έχουμε την ευθύνη να ξεκαθαρίσουμε τα πράγματα λέγοντας την ιστορία μας.

Το να γράφουμε αυτό που πρόκειται να διαβάσετε πονάει από πολλές απόψεις. Πονάει γιατί επηρεάζει έναν άνθρωπο που έχει σημάνει πολλά για εμάς και την καριέρα μας. Επηρεάζει ανθρώπους με τους οποίους είμαστε κοντά. Και επηρεάζει ανθρώπους που δεν ζήτησαν ποτέ να εμπλακούν σε μια δημόσια σύγκρουση. Ωστόσο είναι πολύ σημαντικό να το κάνουμε.

Μεγαλώσαμε με έναν πατέρα που ήταν πολύ επιθετικός, θέλοντας να έχει τον απόλυτο έλεγχο και ο οποίος έχει χρησιμοποιήσει σωματική βία και απειλές ως μέρος της ανατροφής μας. Νιώθουμε ακόμα δυσφορία και φόβο, που το κουβαλάμε από την παιδική ηλικία.

Κάπως έτσι το έχουμε αποδεχθεί. Έχουμε ζήσει με αυτό, και στην ενήλικη ζωή μας έχουμε προχωρήσει. Τουλάχιστον έτσι νομίζαμε. Εκ των υστέρων, αντιλαμβανόμαστε ότι ήταν αφελές. Αλλά πριν από δύο χρόνια, η ίδια επιθετικότητα και σωματική τιμωρία... ξαναχτύπησε. Αυτή ήταν η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι.

 

Γνωρίζαμε τον φόβο του να μεγαλώσουμε με έναν πατέρα επιθετικό, απολυταρχικό και βίαιο. Όταν ήμασταν μικρότεροι, ήμασταν μια μεγάλη ομάδα αδερφών που το βιώναμε μαζί. Τώρα η κατάσταση είναι αφόρητη. Θα έπρεπε να είχαμε ενεργήσει νωρίτερα για να μπει τέλος σε αυτή την κατάσταση. Το ότι δεν το κάναμε μας βαραίνει. Πριν από δύο χρόνια είπαμε... αρκετά. Από αυτή τη στιγμή επιλέξαμε να χωρίσουμε με τον πατέρα μας, έγινε αδύνατο να συνεχίσουμε μαζί του ως προπονητής.

Η κατάσταση που ζήσαμε μέσα στην οικογένεια έχει κοστίσει πολύ και οικονομικά. Εν μέσω όλων όσων βιώναμε προσπαθούσαμε να αποδώσουμε και αγωνιστικά. Η πίεση που νιώθαμε ήταν απάνθρωπη. Μας απορροφούσε όλη την ενέργεια και η χαρά για τον αθλητισμό είχε χαθεί. Τώρα θέλουμε ηρεμία για να επικεντρωθούμε στις προπονήσεις και τους αγώνες. Το ίδιο επιθυμούμε και για τους συναθλητές μας. Θέλουμε να χαιρόμαστε και πάλι που αγωνιζόμαστε και εκπροσωπούμε τη Νορβηγία. Αλλά πάνω από όλα, θέλουμε η οικογένεια μας και όλοι όσοι αγαπάμε να είναι ασφαλείς.

Έτσι, ζητήσαμε να μην μας φέρει ξανά η ομοσπονδία μας σε καταστάσεις όπου μπορεί να βρεθούμε αντιμέτωποι με έναν πατέρα που δεν έχουμε την ικανότητα ή την επιθυμία να αντιμετωπίσουμε. Όχι τώρα. Υπάρχουν πολλοί άνθρωποι που θέλουν να μας μιλήσουν για αυτό το θέμα. Δεν το θέλουμε αυτό. Αυτή η υπόθεση μας έχει ήδη κοστίσει πάρα πολύ. Τώρα θέλουμε να προχωρήσουμε και ελπίζουμε ότι η οικογένειά μας μπορεί να βρει ηρεμία της».

Η απάντηση του Gjert Ingebrigtsen

Αξίζει να αναφερθεί ότι ο Gjert απάντησε, μετά την δημοσίευση του άρθρου αρνούμενος ότι έχει χρησιμοποιήσει βία κατά των παιδιών του και τονίζει ότι μπορεί να είναι περισσότερο προπονητής παρά πατέρας, αλλά δεν έχει υπάρξει βίαιος.