Aνάλυση: Πως οι αλλαγές στη διαδρομή του Ημιμαραθωνίου της Αθήνας ανατρέπουν τη τακτική του αγώνα

 Runbeat Team   13:11 07-09-2021  

Aνάλυση: Πως οι αλλαγές στη διαδρομή του Ημιμαραθωνίου της Αθήνας ανατρέπουν τη τακτική του αγώνα


Ξαναπιάνουν οι φίλοι δρομείς χαρτί και μολύβι για να «χτίσουν» από την αρχή την τακτική του αγώνα τους στον Ημιμαραθώνιο της Αθήνας. Η διαδρομή άλλαξε με σημαντικότερη ανατροπή από το 12ο  έως και το 20ο χιλιόμετρο που περιλαμβάνει κατά κύριο λόγο τη Λεωφόρο Αλεξάνδρας και τη Βασιλέως Κωνσταντίνου.

Θυμίζουμε ότι μέχρι και το 2019 οπότε διεξήχθη για τελευταία φορά ο Ημιμαραθώνιος της Αθήνας στο κέντρο της πόλης το 8ο -9ο km και το 19ο-20ο km ήταν κατηφορικά με μεγάλη κλίση καθώς για δυο φορές διέσχιζαν κατηφορικά τη Λεωφόρο Αλεξάνδρας οι δρομείς.

 

Φέτος αυτό θα συμβεί μόνο μια φορά και όχι δυο, αφού τη δεύτερη οι δρομείς θα κληθούν να ανέβουν τη λεωφόρο Αλεξάνδρας! Όσοι έχουν συμμετάσχει στον αγώνα θυμούνται πόσο κατηφορικό ήταν το συγκεκριμένο σημείο και φυσικά συνειδητοποιούν την ανηφόρα που θα κληθούν να διαχειριστούν στη νέα διαδρομή.

Η δεύτερη σημαντική αλλαγή αφορά στη Βασιλέως Κωνσταντίνου η οποίο έχει ήπια ανηφορική κλίση και μέχρι το 2019 τη διέσχιζαν οι δρομείς δυο φορές. Φέτος κατά αντιστοιχία θα την ανέβουν μια φορά και θα την κατέβουν στην επιστροφή αφού πρώτα ανέβουν τη Λεωφόρο Αλεξάνδρας όπως αναφέραμε.

Η τρίτη σημαντική αλλαγή αφορά στη Βασιλέως Όλγας (μπροστά από το Ζάππειο), όπου πλέον εγκαταλείπετε οριστικά το συγκεκριμένο τμήμα και οι δρομείς θα διοχετευθούν μόνο μια φορά μέσω των Αμαλίας, Διάκου και Αρδηττου (περιμετρικά των στηλών του Ολυμπιου Διός) στη Βασιλέως Κωνσταντίνου (1ος γύρος) .

Στα παραπάνω πρέπει να συμπεριληφθούν οι νέες προσθήκες της Βασιλίσσης Σοφίας (2ος γύρος) πριν την διοχέτευση των δρομέων στην Ακαδημίας για να την κατέβουν πριν την τελευταία αναστροφή για την Πανεπιστημίου που οδηγεί στον τερματισμό. Ενώ επίσης πρέπει να συνυπολογιστεί και η προσθήκη της ανωφέρειας της Πατησίων για τη Λεωφόρο Αλεξάνδρας (2ος γύρος ).

 

Βάσει των αλλαγών της διαδρομής προκύπτει μια «απώλεια» και ένα «κέρδος». Η απώλεια αφορά στον δεύτερο γύρο της διαδρομής εκεί που μέχρι το 2019 ,εφόσον ο δρομέας ήταν «δυνατός» κέρδιζε αρκετά δευτερόλεπτα από την δεύτερη... κατάβαση της Αλεξάνδρας. Έτσι για έναν πειθαρχημένο στρατηγικά αθλητή η αρχική διαδρομή έδινε σοβαρό πλεονέκτημα για αρνητικό πέρασμα στο δεύτερο μισό του αγώνα. Από την άλλη οι αλλαγές μπορεί να δυσκολεύουν τη διαδρομή με την... ανάβαση της Αλεξάνδρας (2ος γύρος) αλλά την καθιστούν πιο «ζυγισμένη» τακτικά. Ως εκ τούτου οι δρομείς καλούνται να αναπροσαρμόσουν και τη στρατηγική τους για περάσματα ανάμεσα στον πρώτο και το δεύτερο μισό της διαδρομής.

Το βέβαιο είναι πάντως ότι δεν θα μπορούμε να μιλάμε για ρεκόρ διαδρομής-εφόσον επιτευχθεί-καθώς έχουν επηρεαστεί τα υψομετρικά με τις αλλαγές.