Αναστασία Πυργιώτη: Η ψυχολόγος του μπότσια, που ονειρεύεται ένα μετάλλιο στο Τόκιο

 Runbeat Team   16:09 18-08-2021  

Αναστασία Πυργιώτη: Η ψυχολόγος του μπότσια, που ονειρεύεται ένα μετάλλιο στο Τόκιο


Η Αναστασία Πυργιώτη ετοιμάζει τις βαλίτσες της για να ζήσει για πρώτη φορά την εμπειρία της συμμετοχής σε μία Παραολυμπιάδα. Είναι εξάλλου πολύ λίγο καιρό στην ενεργό δράση. Παρόλα αυτά κατάφερε να πάρει την πρόκριση στο ομαδικό του Μπότσια, εκεί όπου μαζί με τον Γρηγόρη Πολυχρονίδη και την Άννα Ντέντα θα διεκδικήσουν ένα μετάλλιο.

Το μπότσια άργησε να μπει στη ζωή της Αναστασίας Πυργιώτη καθώς οι σπουδές της στην ψυχολογία είχαν προτεραιότητα. Όταν πείστηκε να ασχοληθεί με το συγκεκριμένο άθλημα ενθουσιάστηκε. Μάλιστα βρέθηκε μία ανάσα από το να πάρει την πρόκριση στην Παραολυμπιάδα και σε ατομικό επίπεδο παρότι ασχολείται με το μπότσια από τα τέλη του 2017. Αυτό δείχνει ότι η εξέλιξή της είναι τεράστια και οι δυνατότητές της πολλές.

Η νεαρή αθλήτρια μίλησε στο επίσημο σάιτ της ΕΑΟΜ ΑμεΑ τόσο για την πρόκρισή της στους Παραολυμπιακούς του Τόκιο όσο και για τις σπουδές της.

Αρχικά αναφερόμενη στη συμμετοχή της στο κορυφαίο αθλητικό γεγονός του κόσμου τόνισε: «Είναι η πρώτη φορά που μετέχω και αποτελεί μεγάλη τιμή και υπερηφάνεια. Είναι μια σπουδαία επιτυχία της χώρας μου. Πάμε δυνατά! Οι συνθήκες είναι πρωτόγνωρες και προτεραιότητα έχει να είμαστε υγιείς, να επιστρέψουμε υγιείς και να γυρίσουμε με μα μεγάλη επιτυχία στο παλμαρέ μας. Μακάρι να γυρίσουμε με ένα μετάλλιο. Μακάρι να ναι και το χρυσό με την υπόλοιπη ομάδα» τονίζει η Αναστασία Πυργιώτη, η οποία έμαθε τελευταία στιγμή ότι δε θα μπορέσει να αγωνιστεί σε ατομικό επίπεδο επειδή τη θέση της πήρε μία άλλη αθλήτρια που την πέρασε στην κατάταξη.

Αυτό δε δείχνει να την απογοητεύει καθώς όπως εξηγεί: «Εγώ είμαι σχετικά νέα αθλήτρια. Να διευκρινίσω ότι μέχρι το τέλος του 2017 δεν είχα καμία σχέση με κομμάτι του αθλητισμού. Σπούδασα, τελείωσα το Πανεπιστήμιο, τέλειωσα την ψυχολογία και τώρα τέλειωσα το μεταπτυχιακό στην ιατρική. Ξεκίνησα να προπονούμαι και να αγωνίζομαι το 2018. Δεν είχα καμιά σχέση με τον αθλητισμό νωρίτερα. Είχα αφοσιωθεί στις σπουδές μου. Σημειώνω πως μόλις 1 χρόνο πριν ολοκλήρωσα και το μεταπτυχιακό μου. Έχω πτυχίο του τμήματος ψυχολογίας του Παντείου Πανεπιστημίου. Για μένα είναι μια πρωτόγνωρη εμπειρία! Είμαι ευγνώμον! Αισθάνομαι μεγάλη τιμή που θα φέρω στο στήθος μου το εθνόσημο για να εκπροσωπήσω την χώρα μου στους Ολυμπιακούς Αγώνες! Έχουμε παλέψει πάρα πολύ γι’ αυτό! Με καθημερινές προπονήσεις ωρών για μένα και τον βοηθό μου, πάντα μαζί με τον προπονητή μου τον οποίο θέλω να τον ευχαριστήσω δημόσια, τον κ Γιώργο Τζίμα».

Παρότι έχει διανύσει λίγα… χιλιόμετρα ως αθλήτρια αδημονεί να αγωνιστεί με το εθνόσημο. «Είναι πολύ όμορφη η διαδρομή μέχρι σήμερα, σε αγωνιστικό επίπεδο. Άλλωστε ο αθλητισμός, μέσα από τα εμπόδια σε κάνει να προχωράς ένα βήμα παρακάτω. Η προσμονή για να αγωνιστώ και να φέρω στην χώρα μου ό,τι περισσότερο μπορώ! Μακάρι επιστρέφοντας να μεταφέρουμε και ένα παραολυμπιακό μετάλλιο!».

Αξίζει να σημειωθεί ότι δυσκολεύτηκε πολύ να πάρει την απόφαση να ασχοληθεί με το μπότσια. «Να τονίσω πως τον προπονητή μου τον γνώριζα πολλά χρόνια και πάντα με παρότρυνε να ξεκινήσω το μπότσια. Θεωρούσε πως συγκέντρωνα σαν χαρακτήρας τα στοιχεία που ταιριάζουν πάρα πολύ στην φύση του αθλήματος. Θέλοντας να πετύχω το καλύτερο στον τομέα των σπουδών μου, αντιμετώπιζα αρνητικά την πιθανότητα ενασχόλησης με το άθλημα. Καθοριστική ήταν η επικοινωνία μου με τον συναθλητή μου Γρηγόρη Πολυχρονίδη, ο οποίος μου πρότεινε να ασχοληθώ και η αρχή έγινε. Δοκίμασα και όπως αποδείχτηκε πολύ σύντομα μου ταίριαζε και βελτιωνόμουν.

Η ζωή από την πρώτη στιγμή μου δίδαξε πως πρέπει να κοιτάς τον στόχο σου και πάντα πρέπει να παλεύεις γι’ αυτόν, ανεξάρτητα με το πόσα εφόδια έχεις στην διάθεσή σου κάθε φορά! Πρέπει να βρεις τον τρόπο, να κοιτάξεις ευθεία στον στόχο και να βρεις τα μέσα να υλοποιήσεις αυτό που θες! Ως άνθρωπος με αναπηρία συνάντησα εμπόδια στην ζωή μου, ποτέ όμως δεν εστίασα στα κομμάτια της ζωής τα οποία δεν μπορώ να αγγίξω και να φτάσω! Δεν μπήκα ποτέ στο κομμάτι σύγκριση. Κάπως έτσι έγινε και με τον αθλητισμό. Είπα θα ασχοληθώ δίνοντας το 100% του εαυτού μου, το 100% της ενέργειάς μου και θα παλέψω για το καλύτερο! Ευτυχώς το καλύτερο ήρθε γρήγορα! Πολύ γρήγορα μάλιστα! Έπαιξε ρόλο η ένταξή μου σε μια πολύ δυνατή ομάδα! Η χώρα μας είναι πρώτη στην παγκόσμια κατάταξη στο μπότσια! Ο πολυπόθητος στόχος ήρθε ακόμη πιο γρήγορα! Με σκληρή δουλειά και αυτοπροσήλωση!» εξηγεί η Αναστασία Πυργιώτη, η οποία για να φτάσει στο επίπεδο αυτό τόσο γρήγορα αφιέρωσε αμέτρητες ώρες στην προπόνησή της. «Οι προπονήσεις είναι καθημερινές και η διάρκεια τους τουλάχιστον 6 ωρών. Είναι σίγουρα κουραστικό αλλά ταυτόχρονα είναι και πολύ αποδοτικό! Το αποτέλεσμα της εξέλιξής μου από προπόνηση σε προπόνηση με κάνει ιδιαίτερα χαρούμενη! Κάθε φορά τοποθετώ ένα λιθαράκι παραπάνω! Μάλιστα αυτό αποδεικνύεται και στο αγωνιστικό επίπεδο! Θα ήθελα να εκφράσω ένα μεγάλο ευχαριστώ στον Sport Assistant και αδερφό μου Γιάννη Πυργιώτη, χωρίς την καθημερινή συμβολή του οποίου σε αγωνιστικό και όχι μόνο επίπεδο δεν θα ήταν δυνατή η πραγματοποίηση των πολύωρων προπονήσεων μας. Επιπλέον, ένα θερμό ευχαριστώ στον δήμο Παλαιού Φαλήρου, όπου είμαι δημότης, και πιο συγκεκριμένα στον Δήμαρχο κ. Ιωάννη Φωστηρόπουλο και στον Πρόεδρο Αθλητισμού κ. Μιχάλη Κουμεντάκο για την παραχώρηση του υπερσύγχρονου κλειστού γηπέδου μπάσκετ Σοφία Μπεφόν κάτι που μου επέτρεψε να συνεχίζω τις προπονήσεις μου καθ’ όλη τη διάρκεια της πανδημίας σε καθημερινή βάση. Τέλος, ένα τεράστιο ευχαριστώ στον Χορηγό μου Deloitte που στηρίζει έμπρακτα και ανελλιπώς την προσπάθειά μου, βρισκόμενη πάντοτε στο πλευρό μου».

Τελειώνοντας θέλησε να διευκρινίσει ότι το μπότσια μπήκε για τα καλά στη ζωή της, αλλά η ψυχολογία θα έχει πάντα τον πρώτο λόγο. «Ακόμα είμαι πολύ νέα αθλήτρια. Δεν έχω εκπληρώσει ακόμη όλα αυτά που θέλω να πετύχω στο μπότσια. Αλλά όταν έρθει η ώρα να διαλέξω και να σταματήσω πιστεύω ότι θα ακολουθήσω ό,τι σπούδασα γιατί είναι κάτι που από μικρό παιδί θέλω. Είναι κάτι που υπηρέτησα για πάνω από 8 χρόνια από την ζωή μου».