Αποκλείονται ουσιαστικά οι τρανς αθλήτριες από τους αγώνες στίβου

 Runbeat Team   13:19 24-03-2023  

Αποκλείονται ουσιαστικά οι τρανς αθλήτριες από τους αγώνες στίβου


Ιδιαίτερα αυστηρά γίνονται πλέον τα κριτήρια προκειμένου να λάβουν μέρος σε αγώνες στίβου για αθλήτριες τρανς.

Το συμβούλιο της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας στη χθεσινή συνεδρίασή του αποφάσισε να θέσει πολύ αυστηρά κριτήρια προκειμένου να μπορούν οι διεμφυλικοί αθλητές να αγωνιστούν σε επίσημους αγώνες.

 

Πιο συγκεκριμένα θα πρέπει να μειώσουν τα επίπεδα τεστοστερόνης τους κάτω από το όριο των 2,5 nmol/L για τουλάχιστον 24 μήνες για να αγωνιστούν σε διεθνές επίπεδο στη γυναικεία κατηγορία σε οποιαδήποτε διοργάνωση, όχι μόνο σε αγώνες που ήταν περιορισμένοι (400 μέτρα έως ένα μίλι) σύμφωνα με τους προηγούμενους κανονισμούς.

Ο νέος κανονισμός θα ισχύσει από τις 31 Μαρτίου 2023, δηλαδή άμεσα.

Ο αποκλεισμός αυτός θα συνεχίσει να ισχύει μέχρι να υπάρξει μία επίσημη επιστημονική μελέτη που να αποδεικνύει ότι οι διεμφυλικοί αθλητές δεν έχουν πλεονέκτημα έναντι των γυναικών.

Όπως τόνισε ο Πρόεδρος της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας, Sebastian Coe, «οι αποφάσεις είναι πάντα δύσκολες όταν περιλαμβάνουν αντικρουόμενες ανάγκες και δικαιώματα μεταξύ διαφορετικών ομάδων, αλλά συνεχίζουμε να πιστεύουμε ότι πρέπει να διατηρήσουμε τη δικαιοσύνη για τις αθλήτριες. Θα μας καθοδηγήσει η επιστήμη και όταν υπάρξουν περισσότερα στοιχεία, θα αναθεωρήσουμε τη θέση μας, αλλά πιστεύουμε ότι η ακεραιότητα της γυναικείας κατηγορίας στον στίβο είναι πρωταρχικής σημασίας».