Cross Country: Απόλυτος κυρίαρχος ο Rodrigue Kwizera, πολλές πρωταγωνίστριες

 Runbeat Team   14:03 25-12-2022  

Cross Country: Απόλυτος κυρίαρχος ο Rodrigue Kwizera, πολλές πρωταγωνίστριες


Όπως συμβαίνει κάθε χρόνο το Παγκόσμιο πρωτάθλημα του cross country χωρίζεται σε δύο μέρη καθώς ξεκινά τον Οκτώβριο και ολοκληρώνεται τον Φεβρουάριο ή τον Μάρτιο του επόμενου έτους.

Στις γυναίκες πραγματοποιήθηκαν επτά «χρυσές» συναντήσεις για την περίοδο 2021-22 και στις επτά υπήρξε διαφορετική νικήτρια!

 

Οι Κενυάτισσες κέρδισαν τρεις από τους επτά αγώνες καθώς η Edinah Jebitok κέρδισε στο Elgoibar, η Teresiah Muthoni Gateri στο Cinque Mulini και η Joyce Chepkemoi Tele στο Eldoret. Παρόλα αυτά η πρωταθλήτρια της σεζόν ήταν η Rahel Daniel από την Ερυθραία χάρη στη νίκη της στην Albufeira στα τέλη Φεβρουαρίου, καθώς και στις δυνατές της εμφανίσεις νωρίτερα στους αγώνες.

Η 21χρονη αγωνίστηκε στο στίβο, ωστόσο, δεν έχει μπει στη μάχη του World Cross Country Tour 2022-2023 που ξεκίνησε τον Οκτώβριο.

Αντίθετα, η Lucy Mawia από την Κένυα – δευτεραθλήτρια στην περιοδεία 2021-2022 – κυριαρχεί κατά την τρέχουσα σεζόν. Έχει ήδη κατακτήσει τρεις νίκες (Bydgoszcz τον Οκτώβριο και Soria και Alcobendas τον Νοέμβριο) που σημαίνει ότι έχει εγγυημένη θέση στις πρώτες θέσεις της γενικής κατάταξης.  Ωστόσο, εξακολουθεί να υπάρχει πιθανότητα κάποιος να την πιάσει στη βαθμολογία στο επόμενο της σεζόν καθώς υπάρχουν οκτώ ακόμη «χρυσές» συναντήσεις που πρόκειται να πραγματοποιηθούν τον Ιανουάριο και τον Φεβρουάριο.

Άλλες αξιοσημείωτες νίκες νωρίτερα φέτος προήλθαν από την Dawit Seyaum (Αιθιοπία), η οποία κέρδισε τη συνάντηση του Campaccio στις αρχές Ιανουαρίου, από την Ολυμπιονίκη του στιπλ, Peruth Chemutai (Ουγκάντα) που κέρδισε στο Hannut και από την Yasemin Can (Τουρκία) που θριάμβευσε στη Serradilla τον Μάρτιο.

Ίσως ο μεγαλύτερος διεθνής αγώνας φέτος ήταν το Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Cross Country στο Τορίνο, όπου η Νορβηγή Karoline Bjerkeli Grovdal υπερασπίστηκε με επιτυχία τον τίτλο της, τερματίζοντας τέσσερα δευτερόλεπτα μπροστά από την Konstanze Klosterhalfen.

Πιο πρόσφατα, στην τρέχουσα σεζόν, η Can ήταν νικητής στη Σεβίλλη. Η «ασημένια» Ολυμπιονίκης Beatrice Chebet εντυπωσίασε με τη νίκη της στην Atapuerca, η Alicia Monson από τις ΗΠΑ κέρδισε έναν ανταγωνιστικό αγώνα στο Austin, ενώ η Francine Niyonsaba επέστρεψε θριαμβευτικά στη δράση στο Venta de Banos.

Η σειρά αναμφίβολα θα αποκτήσει μεγαλύτερο ενδιαφέρον από τη νέα χρονιά καθώς οι αθλήτριες προετοιμάζονται για το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Cross Country που θα διεξαχθεί στις 18 Φεβρουαρίου.

Κάθε αγώνας και ένας νικητής και στους άνδρες

Όπως συνέβη στη σειρά των γυναικών, έτσι και στου άνδρες, στους επτά πρώτους αγώνες υπήρξαν επτά διαφορετικοί νικητές.

Η Κένυα, η Αιθιοπία και το Μπουρούντι μέτρησαν δύο νίκες, όμως παραδόξως, μόνο ένας Κενυάτης αθλητής – ο Nicholas Kipkorir που ήταν νικητής στο Elgoibar τον Ιανουάριο – μπήκε στην πρώτη 10άδα της τελικής κατάταξης. Ο Rodrigue Kwizera από το Μπουρούντι ήταν στην κορυφή του βαθμολογικού πίνακα στο τέλος της περιοδείας 2021-2022, κυρίως χάρη στις νίκες του στο τέλος του 2021 αλλά και στη νίκη του στην Αλμπουφέιρα στα τέλη Φεβρουαρίου.

Ο Αιθίοπας Nibret Melak, ο οποίος κέρδισε το Cinque Mulini στα τέλη Ιανουαρίου, τερμάτισε δεύτερος στη γενική κατάταξη, μόλις 20 βαθμούς μπροστά από τον Aron Kifle από την Ερυθραία. Ο Rogers Kibet από την Ουγκάντα ​​ήταν τέταρτος και πέμπτος ο συμπατριώτης του Thomas Ayeko.

Η περιοδεία 2022-2023 ξεκίνησε τον Οκτώβριο με τον Kwizera να έχει αναδειχτεί νικητής σε Amorebieta, Alcobendas και Venta de Banos έχοντας ήδη 3840 βαθμούς.

Εξαιρετική πορεία έχει και ο συμπατριώτης του, Thierry Ndikumwenayo, ο οποίος νίκησε σε Soria, Atapuerca και Σεβίλλη. Το δίδυμο από το Μπουρούντι αναμφίβολα θα έχει περισσότερες μονομαχίες στις οκτώ εναπομείνασες συναντήσεις για την περίοδο 2022-2023 στις αρχές του επόμενου έτους. Παράλληλα θα στοχεύει ψηλά στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Cross Country στο Bathurst.

Οι άλλοι τρεις τίτλοι πήγαν στους Κενυάτες Edward Zakayo (Κάρντιφ), Levy Kibet (Bydgoszcz) και Edwin Kurgat (Όστιν).

Νωρίτερα αυτό το μήνα, ο Νορβηγός Jakob Ingebrigtsen υπερασπίστηκε με επιτυχία τον ευρωπαϊκό του τίτλο cross-country στο Τορίνο, κερδίζοντας σχετικά άνετα. Δεύτερος ήταν ο Βρετανός Emile Cairess.