Δύσκολο, αλλά όχι ακατόρθωτο το έργο της Εθνικής μας στο Ευρωπαϊκό ομάδων

 Runbeat Team   15:47 15-06-2021  

Δύσκολο, αλλά όχι ακατόρθωτο το έργο της Εθνικής μας στο Ευρωπαϊκό ομάδων


Η Εθνική μας ομάδα στίβου αναχωρεί αύριο Τετάρτη (16/6) για τη Ρουμανία εκεί όπου θα φιλοξενηθεί το σαββατοκύριακο η Α΄ κατηγορία του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος Ομάδων.

Στους αγώνες που θα φιλοξενηθούν στην πόλη Κλουζ Ναπόκα, θα συμμετάσχουν 12 δυνατές, παραδοσιακές δυνάμεις της Γηραιάς ηπείρου και η Εθνική μας διεκδικεί μία εκ των δύο πρώτων θέσεων που δίνουν την άνοδο στη Σούπερ Λίγκα. Στην Β΄ κατηγορία υποβιβάζονται οι τρεις τελευταίες.

Το γεγονός ότι το Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Ομάδων από τη φετινή σεζόν διεξάγεται με τη συμμετοχή οχτώ ομάδων στη Σούπερ Λίγκα σημαίνει αυτόματα ότι η Α’ κατηγορία γίνεται πιο δύσκολη καθώς συμμετέχουν σε αυτή πολλές ισχυρές χώρες του κλασικού αθλητισμού. Ανάμεσα σε αυτές είναι σαφέστατα και η χώρα μας, που ωστόσο για να μπορέσει να πάρει το εισιτήριο για την άνοδο, θα πρέπει να δει στο σύνολο της τα μέλη της αποστολής μας να πραγματοποιούν εξαιρετικές εμφανίσεις. Η φετινή αποστολή αποτελείτε τόσο από έμπειρους όσο και από νεαρούς ταλαντούχους αθλητές.

Αλλαγές στους κανονισμούς

Η διοργάνωση έχει ορισμένες ιδιαιτερότητες σε ό,τι αφορά στον τρόπο διεξαγωγής της. Στα οριζόντια άλματα και στις ρίψεις οι αθλητές και οι αθλήτριες θα κάνουν τρεις προσπάθειες και για την τέταρτη και τελευταία θα συνεχίσουν οι τέσσερις με την καλύτερη επίδοση. Στα κάθετα άλματα, οι μετέχοντες έχουν δικαίωμα τεσσάρων χαμένων προσπαθειών. Ο αθλητής ή η αθλήτρια που εξασφαλίσει τη νίκη μπορεί στη συνέχεια να κάνει άλμα έχοντας τρεις προσπάθειες.

Κάνοντας μία αναδρομή στην ιστορία του θεσμού, ο ΣΕΓΑΣ αναφέρει τα εξής: «Το Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Ομάδων - πρώην Ευρωπαϊκό Κύπελλο- , έγινε για πρώτη φορά το 1965 στην Στουτγάρδη για τους άνδρες και στο Κάσσελ για τις Γυναίκες, ενώ η τελευταία φορά που διεξήχθη με εκείνη την μορφή ήταν το 2008 στο Ανσί, εκεί όπου έγινε η Σούπερ Λίγκα με τη συμμετοχή των οχτώ καλύτερων ομάδων των ανδρών και των αντίστοιχων γυναικών.

Μέχρι το 2008 οι εθνικές ομάδες ανδρών - γυναικών αγωνιζόταν χώρια και μετείχαν στην κάθε κατηγορία ανάλογα με το δυναμικό τους. Εκτός από την Σούπερ Λίγκα, υπήρχαν και οι Α και Β κατηγορία στην οποία μετείχαν οι εθνικές ομάδες χαμηλότερης δυναμικότητας.

Το 2009 στην Λεϊρία η εθνική μας συγκέντρωσε 216,5 βαθμούς και παρέμεινε στην Σούπερ Λίγκα. Η Γερμανία ήταν νικήτρια ενώ στη δεύτερη και τρίτη θέση βρέθηκαν Ρωσία και Μ. Βρετανία, αντίστοιχα.

Ένα χρόνο αργότερα, το 2010, το σκηνικό μεταφέρθηκε στο Μπέργκεν της Νορβηγίας, εκεί όπου τα πράγματα δεν πήγαν το ίδιο καλά για την εθνική μας. Η ομάδα ολοκλήρωσε στην 10η θέση με 187,5 βαθμούς και έπεσε στην Α΄ κατηγορία. Οι Ρωσία, Μ. Βρετανία και Γερμανία βρέθηκαν στις τρεις πρώτες θέσεις της μεγάλης κατηγορίας.

Το 2011 η Ελλάδα κατέλαβε την δεύτερη θέση (307,5 βαθμούς) στους αγώνες της Α΄ κατηγορίας στη Σμύρνη, πίσω από την Τουρκία και προκρίθηκε για τη Σούπερ Λίγκα. Η Νορβηγία ήταν η τρίτη χώρα (290), η οποία πήρε το εισιτήριο της ανόδου.

Το 2012 αποφασίστηκε η μη διεξαγωγή του αγώνα, δεδομένο του ότι την ίδια σεζόν ήταν προγραμματισμένο το Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Α/Γ και οι Ολυμπιακοί Αγώνες.

Το 2013 η ομάδα μας ταξίδεψε στο Γκέιτσχεντ της Μ. Βρετανίας. Η ελληνική ομάδα πάλεψε, όμως, τελικά δεν κατάφερε να αποφύγει τη ζώνη του υποβιβασμού. Το αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα ολοκλήρωσε το διήμερο της δράσης στην 11η θέση με 152 βαθμούς. Στις τρεις πρώτες θέσεις τις βαθμολογίας βρέθηκαν οι Γερμανία (347,5), Μ. Βρετανία (338), Γαλλία (310,5),ενώ τον δρόμο του υποβιβασμού εκτός από την Ελλάδα πήραν η Νορβηγία και η Λευκορωσία.

Το 2014 η ελληνική ομάδα ολοκλήρωσε την παρουσία της στο Ταλίν της Εσθονίας καταλαμβάνοντας την 5η θέση στη συνολική βαθμολογία (276,5) κι έμεινε στην ίδια κατηγορία.

Το 2015 η χώρα μας επέστρεψε στη διεξαγωγή μιας μεγάλης διοργάνωσης, αφού φιλοξένησε την Α΄ κατηγορία του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος Ομάδων, στο Ηράκλειο της Κρήτης. Σε ένα μοναδικό από πλευράς φιλοξενίας, διοργάνωσης και αγωνιστικής αποτελεσματικότητας διήμερο, η χώρας μας κατέλαβε την δεύτερη θέση πίσω από την Τσεχία (351) με 327 βαθμούς και ανέβηκε στη Σούπερ Λίγκα.

Η Λιλ της Γαλλίας φιλοξένησε τη διοργάνωση του 2017 εκεί όπου η Γερμανία αναδείχθηκε νικήτρια με 321.5 και ακολούθησαν οι Πολωνία 296 και Γαλλία 270. Η Ελλάδα πετυχαίνοντας εξαιρετικές εμφανίσεις κατάφερε να ολοκληρώσει το διήμερο στην 9η θέση με 197,5 β. και να παραμείνει για δεύτερη διαδοχική χρονιά στη μεγάλη κατηγορία.

Το 2019 το ραντεβού των κορυφαίων δόθηκε στο Μπίντγκοζ της Πολωνίας. Το έργο της ομάδας μας ήταν εξαρχής δύσκολο, δεδομένο του ότι έπρεπε να βρεθεί στις επτά πρώτες χώρες, αν ήθελε να κρατήσει τη θέση της στην Σούπερ Λίγκα, κάτι που αποδείχθηκε αδύνατο. Η Ελλάδα κατέλαβε την 10η θέση με 197 και έπεσε στην Α΄ κατηγορία.

Η ομάδα της Πολωνίας πανηγύρισε μέσα στη χώρα της την πρώτη της νίκη στην ιστορία της διοργάνωσης με 345 βαθμούς. Η Γερμανία, που παραδοσιακά επικρατεί, ήταν δεύτερη με 317,50 και η Γαλλία τρίτη με 316,5.

Οι αντίπαλοι της εθνικής μας

Οι χώρες που μετέχουν στην Α΄ κατηγορία του 2021 είναι οι εξής: Ελλάδα, Λευκορωσία, Βέλγιο, Τσεχία, Εσθονία, Φινλανδία, Ολλανδία, Νορβηγία, Ρουμανία, Σουηδία, Ελβετία, Τουρκία. Από τις 12 ομάδες που θα ξεκινήσουν την προσπάθεια τους στην Ρουμανία, οι δύο νικήτριες θα ανέβουν στη Σούπερ Λίγκα και οι τρεις τελευταίες θα πέσουν στην Β΄ κατηγορία. Τη συμμετοχή της έχει αποσύρει η Ιρλανδία.

Ήδη έχει διεξαχθεί η Σούπερ Λιγκα του 2021 με την Πολωνία να αναδεικνύεται και πάλι πρωταθλήτρια με 181,50 βαθμούς και την Ιταλία να ακολουθεί με 179 κάνοντας την έκπληξη. Οι δύο ομάδες που υποβιβάστηκαν στην Α κατηγορία είναι η 97,5 β. καθώς και η Ουκρανία, που δεν συμμετείχε στη διοργάνωση».

Η αποστολή της Ελλάδας:

Άνδρες

100 μ.: Γιάννης Νυφαντόπουλος (ΓΣ Ελευθέριος Βενιζέλος)

200 μ.: Γιάννης Καρυοφύλλης (ΓΑΣ Σκάλας)

400 μ.: Μιχάλης Παππάς (ΑΣΣ Αλέξανδρος Μακεδονίας)

800 μ.: Χρήστος Κοτίτσας (ΑΣΣ Αλέξανδρος Μακεδονίας)

1.500 μ.: Χρήστος Παπούλιας (ΠΑΟ)

3.000 μ.: Ανδρέας Δημητράκης (Παναξιακός ΑΟ)

5.000 μ.: Μάριος Αναγνώστου (Αναγέννηση Λαμίας)

3.000 μ. στιπλ: Γιώργος Σταμούλης (ΑΟ Παλαιού Φαλήρου)

110 μ. εμπ.: Κώστας Δουβαλίδης (ΓΣ Ελευθέριος Βενιζέλος)

400 μ. εμπ.: Κώστας Νάκος (ΓΣ Τρικάλων)

Ύψος: Κώστας Μπανιώτης (Ολυμπιάδα Κομοτηνής)

Επί κοντώ: Εμμανουήλ Καραλής (Απόλλων Πύργου)

Μήκος: Μίλτος Τεντόγλου (ΓΣ Κηφισιάς)

Τριπλούν: Ανδρέας Πανταζής (ΑΟ Μεγάρων)

Σφαιροβολία: Κυριάκος Ζώτος (ΑΣΣ Αλέξανδρος Μακεδονίας)

Δισκοβολία: Ιάσονας Θανόπουλος (ΓΣ Ελευθέριος Βενιζέλος)

Σφυροβολία: Χρήστος Φραντζεσκάκης (ΓΣ Ελευθέριος Βενιζέλος)

Ακοντισμός: Δημήτρης Τσίτσος (ΓΣ Ελευθέριος Βενιζέλος)

4Χ100 μ.: Νυφαντόπουλος, Ζήκος (ΓΕΑ Τρικάλων), Τριβυζάς (ΟΣΦΠ), Βροντινός (ΠΑΟΚ), Βοσκόπουλος (ΑΟ Δρομέας Βάρης)

4Χ400 μ.: Παππάς, Ντέτσικας (ΑΟ Ρόδου Σταματίου), Νάκος, Κοτίτσας, Λαμπρόπουλος (ΑΣΣ Αλέξανδρος Μακεδονίας), Δουκατέλης (Κερκυραϊκός ΓΣ)

Γυναίκες

100 μ./200 μ.: Ραφαέλα Σπανουδάκη (ΓΣ Ηλιούπουλης)

400 μ.: Ειρήνη Βασιλείου (Αμεινίας Μεσογείων)

800 μ.: Έλλη Δεληγιάννη (ΣΑΚΑ)

1.500 μ.: Ανθή Κυριακοπούλου (ΓΣ Γλυφάδας)

3.000 μ.: Αναστασία Μαρινάκου (ΓΕΑ Τρικάλων)

5.000 μ.: Αναστασία Καρακατσάνη (ΠΑΟ)

3.000 μ. στιπλ: Ισαβέλλα Κοτσαχείλη (Πανιώνιος)

100 μ. εμπ.: Ελισάβετ Πεσιρίδου (ΑΟ Κάλλιστος)

400 μ. εμπ.: Δήμητρα Γναφάκη (ΑΟ Κύδων)

Ύψος: Τατιάνα Γκούσιν (ΓΣ Κηφισιάς)

Επί κοντώ: Ελένη Πόλακ (ΑΟ Μεγάρων)

Μήκος: Έφη Κολοκυθά (ΓΑΣ Αλεξάνδρειας)

Τριπλούν: Σπυριδούλα Καρύδη (Κερκυραϊκός ΓΣ)

Σφαιροβολία: Αναστασία Ντραγκομίροβα (ΑΣ Κένταυρος)

Δισκοβολία: Χρυσούλα Αναγνωστοπούλου (ΓΣ Ηλιούπολης)

Σφυροβολία: Σταματία Σκαρβέλη (ΓΣ Τρικάλων)

Ακοντισμός: Ελίνα Τζένγκο (ΑΣ Κένταυρος)

4Χ100 μ. Εμμανουηλίδου (ΑΣΣ Αλέξανδρος Μακεδονίας), Γάτου (ΠΑΟΚ), Πεσιρίδου, Σπανουδάκη, Δαλάκα (ΑΕΚ)

4Χ400 μ.: Βασιλείου (Αμεινίας Μεσογείων),Γναφάκη, Πολίτη (ΓΣ Χαϊδαρίου), Φέρρα (ΟΣΦΠ), Καρκαλατου (ΣΔΥ Αργολίδας)