Έβαλε τέλος σε μία λαμπρή καριέρα η Olha Saladukha και δίνει πλέον τη σκυτάλη στους νεότερους

 Runbeat Team   16:47 24-01-2022  

Έβαλε τέλος σε μία λαμπρή καριέρα η Olha Saladukha και δίνει πλέον τη σκυτάλη στους νεότερους


Την απόφαση να αποσυρθεί από την ενεργό δράση πήρε η παγκόσμια και πρωταθλήτρια Ευρώπης στο τριπλούν, Olha Saladukha.

Η 38χρονη Ουκρανή διοργάνωσε το «White Panther Cup» στο Κίεβο το περασμένο Σάββατο (22/1) και κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης ανακοίνωσε την απόφασή της να αποσυρθεί και να δώσει τη σκυτάλη στην επόμενη γενιά.

Η Saladukha κέρδισε τρεις διαδοχικούς ευρωπαϊκούς τίτλους στο τριπλούν μεταξύ 2010 και 2014, ενώ το ατομικό της ρεκόρ είναι 14,99, το οποίο της χάρισε το χρυσό μετάλλιο το 2012 στο Ελσίνκι, πέντε εβδομάδες πριν ανέβει στο τρίτο σκαλί του βάθρου στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Λονδίνου το 2012. Επίσης στέφθηκε παγκόσμια πρωταθλήτρια το 2011 στο Daegu, ενώ κέρδισε το χάλκινο μετάλλιο στην ίδια διοργάνωση στη Μόσχα.

 

Η καριέρα του Saladukha στο υψηλότερο επίπεδο διήρκεσε περισσότερο από μια δεκαετία και πλέον αποφάσισε να δώσει τόπο στα νιάτα.

Θα παραμείνει στο χώρο του στίβου βοηθώντας νεαρούς αθλητές και αθλήτριες κάτι που προσπαθεί να κάνει μέσω του «White Panther Cup», μια διοργάνωση μόνο για άλματα για νεαρούς αθλητές που γεννήθηκαν μεταξύ 2007 και 2010. Η Saladukha ελπίζει ότι θα καθιερωθεί και θα αποτελέσει το αθλητικό γεγονός για τα άλματα στην Ουκρανία.

«Ήθελα να δώσω τη σκυτάλη. Ήθελα να το κάνω όμορφα, πανηγυρικά και θέλω να παρακινήσω τα παιδιά να ασχοληθούν με τον αθλητισμό, να δείξω ότι πραγματικά ανοίγει πόρτες. Και έτσι γεννήθηκε αυτή η ιδέα. Πριν τους Ολυμπιακούς Αγώνες, οι δημοσιογράφοι με αποκαλούσαν λευκό πάνθηρα. Κι έτσι γεννήθηκε το όνομα. Ελπίζω ότι αυτό το τουρνουά θα είναι διεθνές, ότι θα γίνει παράδοση», είπε ο Saladukha. Αξίζει να σημειωθεί ότι μία από τις νικήτριες στο White Panther Cup ήταν η κόρη της Νταϊάνα που ήταν πρώτη στο ύψος U14 με άλμα στα 1,45μ.