Έρευνα της Μεγάλης Βρετανίας: «Οι αγώνες δρόμου δεν αποτελούν εστίες υπερμετάδοσης»

 Runbeat Team   20:44 01-07-2021  

Έρευνα της Μεγάλης Βρετανίας: «Οι αγώνες δρόμου δεν αποτελούν εστίες υπερμετάδοσης»


H Μεγάλη Βρετανία διεξήγαγε μία μεγάλη έρευνα για να δει με ποιον τρόπο τα events με πολύ κόσμο μπορούν να γίνονται πλέον κανονικά, και εάν αυτά αποτελούν εστίες υπερμετάδοσης, βοηθώντας στην εξάπλωση του κορωνοϊού. Μετά από αρκετό καιρό ερευνών και ανάλυσης, η Βρετανική κυβέρνηση είναι σε θέση να παρουσιάσει τα ευρήματα της πρώτης φάσης της έρευνας με όνομα «Events Research Programme». Σημαντικό είναι να αναφερθεί πως η έρευνα έχει ανατεθεί από τον πρωθυπουργό Μπόρις Τζόνσον τον Φεβρουάριο, με σκοπό να εξεταστεί και ο ρόλος του social distancing στα events με πολύ κόσμο.

Όλοι όσοι συμμετείχαν στα δοκιμαστικά events έπρεπε να κάνουν PCR test πριν και μετά το εκάστοτε event, για να βοηθήσουν το πρόγραμμα. Τα events περιείχαν πολλές διοργανώσεις σε στάδια, κλειστούς και ανοικτούς χώρους σε πολλές πόλεις της Αγγλίας, όπως το Λίβερπουλ, το Σέφιλντ και το Λονδίνο, ενώ υπήρξε και ένας αγώνας δρόμου 5.000 μέτρων σε δύο εκδοχές. Τα ευρήματα της έρευνας ήταν πολύ θετικά και ενθαρρυντικά σε σχέση με τις μαζικές διοργανώσεις γενικότερα, καθώς συνολικά έλαβαν μέρος 58.000 άνθρωποι και εμφανίστηκαν μόλις 28 κρούσματα τα οποία ήταν σχετικά με κάποιο event.  

 

Όσον αφορά τον αγώνα τρεξίματος, παρατηρήθηκε πως οι αγώνες με μαζικές συμμετοχές δεν αποτελούν εστίες υπερμετάδοσης. Στους δύο αγώνες έλαβαν μέρος 1.875 δρομείς που συνολικά, με τον έναν να γίνεται σύμφωνα με όλα τα υγειονομικά πρωτόκολλα, με μάσκες και αποστάσεις, ενώ ο δεύτερος έγινε χωρίς κανένα μέτρο, ενώ υπήρξαν και 106 θεατές.

«Επιπλέον, οι εξωτερικοί χώροι είναι γενικά χαμηλότερου κινδύνου από τους εσωτερικούς χώρους, καθώς τα μέτρα που παίρνονται μπορούν να διαχειριστούν τον κίνδυνο, ειδικά εφόσον το κοινό συμμορφωθεί και κάνει test πριν από την εκδήλωση και τηρήσει όλα τα άλλα μέτρα για να βρεθεί στην εκδήλωση», αναφέρεται σε απόσπασμα της έρευνας, κάτι το οποίο επιβεβαιώνει πως ο κίνδυνος είναι ακόμα μικρότερος σε εξωτερικούς χώρους, εκεί όπου γίνονται οι αγώνες δρόμου.

Μπορείτε να διαβάσετε αναλυτικά τα αποτελέσματα της πρώτης φάσης της έρευνας «Events Research Programme», πατώντας εδώ. Τα αποτελέσματα των επόμενων φάσεων της έρευνας αναμένονται με μεγάλη ανυπομονησία, με τα μέχρι στιγμής δεδομένα να είναι άκρως θετικά.