Έζησε την τραγωδία της Βαρυμπόμπης στο πετσί του ο Παναγιώτης Τριβυζάς

 Runbeat Team   11:50 12-08-2021  

Έζησε την τραγωδία της Βαρυμπόμπης στο πετσί του ο Παναγιώτης Τριβυζάς


Η Ελλάδα δοκιμάζεται τις τελευταίες ημέρες με τις αλλεπάλληλες φωτιές που κατακαίνε τη γη της. Άνθρωποι βλέπουν την περιουσία τους να καίγεται, εκατοντάδες στρέμματα έχουν γίνει και συνεχίζουν να γίνονται παρανάλωμα του πυρός, η πανίδα και η χλωρίδα στις περιοχές που καίγονται έχει καταστραφεί. Οι εικόνες μιλούν από μόνες τους. Όλη αυτή η τραγωδία δεν άφησε ανεπηρέαστους και τους Έλληνες αθλητές και αθλήτριες, οι οποίοι από την πλευρά τους προσπαθούν να βοηθήσουν όσο μπορούν. Όσοι εκπροσώπησαν τη χώρα μας στο Τόκιο έκαναν ειδική αναφορά στους πληγέντες από τις φωτιές. Η Κατερίνα Δαλάκα, ο Γιάννης Γκαγκαλούδης, ο Νίκος Παππάς είναι μόνο λίγοι από τους αθλητές που έδωσαν παρών στην Εύβοια μεταφέροντας είδη πρώτης ανάγκης στους πυρόπληκτους.

Υπάρχουν, όμως και αθλητές που από την πρώτη στιγμή είναι παρόντες και μάχονται με τις φλόγες. Ανάμεσά τους και ο Παναγιώτης Τριβυζάς, ο Έλληνας σπρίντερ που από το 2008 ανήκει στο δυναμικό της πυροσβεστικής υπηρεσίας. 

Ο πολύπειρος σπρίντερ βρέθηκε στην πρώτη γραμμή της μάχης στη Βαρυμπόμπη. Επτά μέρες ο ίδιος και οι συνάδελφοί του πάλευαν με τις φλόγες μέχρι να καταφέρουν να σβήσουν τη φωτιά που κατάκαψε την Αττική. Ακόμα και τώρα φοβούμενοι την αναζωπύρωση υπάρχει συνεχής εποπτεία στην περιοχή.

Ο μεγάλος κίνδυνος όμως πέρασε. Ο Παναγιώτης Τριβυζάς μίλησε στο επίσημο σάιτ του ΣΕΓΑΣ για τη μάχη που έδωσε ο ίδιος και οι συνάδελφοί του στην Βαρυμπόμπη.

Όπως εξομολογήθηκε «η εμπειρία της φωτιάς στη Βαρυμπόμπη ήταν το πιο δύσκολο περιστατικό στο οποίο κλήθηκα μέχρι σήμερα να αντιμετωπίσω. Είμαι εδώ και επτά ημέρες υπηρεσία, όμως, αυτό δεν είναι κάτι που με ενοχλεί. Όλοι οι πυροσβέστες προσπαθούμε για το καλύτερο, νιώθουμε τους ανθρώπους που κινδυνεύουν. Προτεραιότητα είναι η ανθρώπινη ζωή, ωστόσο ίδια μάχη δίνεται για τα δάση, τα ζώα και τις περιουσίες των ανθρώπων. Η κατάσταση ήταν πολύ επιβαρυμένη γιατί υπήρχαν μεγάλες φωτιές ταυτόχρονα. Το έργο μας ήταν δύσκολο γιατί έπρεπε και τις δασικές εκτάσεις να σώσουμε και παράλληλα να κρατήσουμε τη φωτιά μακριά από τους οικισμούς».

Μαζί με τους πυροσβέστες στη μάχη είχαν ριχτεί και οι πολίτες κάτι που όπως επισήμανε ο Παναγιώτης Τριβυζάς «είναι συγκινητική η συμμετοχή του κόσμου, των εθελοντών και του απλού πολίτη που είτε προσπαθεί να σώσει την περιουσία του, είτε να απλά θέλει να βοηθήσει. Έρχονται μας φέρνουν φαγητό, νερό και ο καθένας από την πλευρά του κάνει ό,τι μπορεί».

Ερωτηθείς εάν το γεγονός ότι δεν είχε αθλητικές υποχρεώσεις τον βοήθησε στο να είναι παρών στη φωτιά της Βαρυμπόμπης είπε: «Δεν υπάρχει σκέψη για το αν θα άφηνα μια διοργάνωση για να πάω να βοηθήσω σε μια ανάλογη κατάσταση, όπως αυτή της περασμένης εβδομάδας. Θα το έκανα. Τώρα έχασα τις διακοπές μου, όμως, πραγματικά αυτό δεν με πειράζει καθόλου. Υπάρχουν άνθρωποι που έχασαν τα σπίτια τους, δε θα σκεφτώ ότι έχασα τις διακοπές μου. Είμαι στην υπηρεσία 13 χρόνια πάντα ήθελα να γίνω πυροσβέστης και το πέτυχα με εξετάσεις ΑΣΕΠ το 2008. Ειδικά τα τελευταία χρόνια καταφέρνω και συνδυάζω τόσο τη δουλειά όσο και την προπόνηση. Καταρχήν έχω την αμέριστη στήριξη της υπηρεσίας μου στο Περιστέρι και των συναδέλφων μου. Από εκεί και πέρα υπάρχει μεγάλη αγάπη γι’ αυτά που κάνω. Τόσο ο στίβος όσο και η δουλειά μου είναι κομμάτια του εαυτού μου», κατέληξε ο Παναγιώτης Τριβυζάς που από τον Σεπτέμβριο θα επιστρέψει στις προπονήσεις του στίβου.