Faith Kipyegon: Νίκησε έναν αγώνα ξυπόλητη το 2011 και έκτοτε άλλαξε η ζωή της

 Runbeat Team   12:02 06-01-2024  

Faith Kipyegon: Νίκησε έναν αγώνα ξυπόλητη το 2011 και έκτοτε άλλαξε η ζωή της


Ο αθλητισμός της άλλαξε τη ζωή και δεν αρνείται να το πει. Η Faith Kipyegon πρωταγωνιστεί τα τελευταία χρόνια στις μεσαίες αποστάσεις και ειδικά το 2023 κατάφερε να γράψει το όνομά της με χρυσά γράμματα στην ιστορία του στίβου.

Η Κενυάτισσα πρωταθλήτρια μίλησε για τη στιγμή που συνειδητοποίησε ότι ο αθλητισμός θα της άλλαζε τη ζωή, αλλά και για το γεγονός ότι πλέον αποτελεί έμπνευση για τη νέα γενιά.

Σύμφωνα με την κάτοχο του παγκοσμίου ρεκόρ στα 1.500μ. η νίκη της στο Παγκόσμιο πρωτάθλημα ανωμάλου δρόμου το 2011, όπου αγωνίστηκε ξυπόλητη ήταν αυτή που της άλλαξε κυριολεκτικά τη ζωή.

 

Στον αγώνα που φιλοξενήθηκε στην Πούντα Ούμπρια της Ισπανίας, η 17χρονη, τότε, Kipyegon έκανε την μεγάλη έκπληξη όταν αγωνιζόμενη χωρίς παπούτσια κατάφερε να κερδίσει τον αγώνα των νεανίδων.

Μέχρι τότε είχε δίπλα της μόνο τους γονείς της που πίστευαν σε αυτή, αλλά η ίδια αμφέβαλε στο κατά πόσο θα μπορούσε ο αθλητισμός να αποτελέσει να αλλάξει τη ζωή της.

«Οι γονείς μου είναι οι ήρωές μου. Είναι αυτοί που με παρακίνησαν να τρέξω και είπαν ότι θα μπορούσα να αλλάξω το οικογενειακό μας υπόβαθρο μέσω του στίβου», εξομολογήθηκε η Kipyegon στο NTV.

Όπως αποκάλυψε, «από τότε που κέρδισα στην Ισπανία, άνοιξε το μυαλό μου. Έμαθα ότι ο στίβος μπορεί να βάλει φαγητό στο τραπέζι μου και τότε ήταν που αποφάσισα να συνεργαστώ με έναν σοβαρό προπονητή ώστε να φτάσω στο επίπεδο που βρίσκομαι τώρα».

Οι επιτυχίες της έκτοτε υποδεχόταν η μία την άλλη, ενώ το 2023 μπορεί να χαρακτηριστεί ως η καλύτερη σεζόν της. Πρόσθεσε στη συλλογή της τον τρίτο παγκόσμιο τίτλο της στα 1.500μ., ενώ κατέκτησε το χρυσό μετάλλιο και στα 5.000μ. Νωρίτερα είχε σημειώσει τρία παγκόσμια ρεκόρ σεε 1.500μ., 5.000μ. και μίλι.

Οι επιτυχίες της εκτόξευσαν τη δημοφιλία της σε όλες τις ηλικίες, όμως η ίδια θεωρεί ακόμα και τώρα ότι η απόφασή της να τρέξει ξυπόλητη πριν 13 χρόνια πρέπει να εμπνεύσει περισσότερο κόσμο.

«Για μένα, το μεγαλύτερο επίτευγμά μου είναι όταν έτρεχα ξυπόλητη. Αν δεν το είχα κάνει αυτό, δεν θα είχα παρακινήσει τη νέα γενιά, αυτούς που τρέχουν τώρα και δεν ξέρουν πού θα βρουν παπούτσια. Μπορούν να δουν ότι η Faith ξεκίνησε ξυπόλητη», πρόσθεσε.

«Θέλω να παρακινήσω τις γυναίκες και τους νέους αθλητές να γνωρίζουν ότι η ζωή έχει να κάνει με τις προκλήσεις και τις δύσκολες στιγμές. Απλά πιστεύουμε στον εαυτό μας και βάζουμε στο μυαλό μας ότι αυτό που θέλεις να πετύχεις θα το κάνεις, ό,τι κι αν γίνει.

Μετά τις επιτυχίες μου το 2023 έρχονται αθλητές μεγάλων αποστάσεν και σπρίντερ και μου λένε ότι τους έχω επνεύσει ώστε να συνεχίσουν ακόμα καλύτεροι. Εάν κατάφερα αυτό φαντάζομαι ότι για τα νέα παιδιά θα αποτελώ μεγαλύτερο πρότυπο».

Τίποτα δεν έρχεται χωρίς θυσίες. Η ίδια αναγκάζεται να μείνει μακριά από την κόρη της όσο προπονείται στο καμπ που φιλοξενεί την ομάδα της.

«Είμαι στο καμπ από Δευτέρα έως Σάββατο κάτι που μου επιτρέπει να κάνω την προπόνησή μου απόλυτα συγκεντρωμένη γνωρίζοντας ότι μέσα από τον αθλητισμό βιωπορίζομαι », είπε η Kipyegon, η οποία στηρίζεται στον σύζυγό της και στη νταντά της για την καλή φροντίδα της κόρης της.

«Στο καμπ είμαι με άλλους αθλητές, επομένως κάνουμε πράγματα μαζί. Όταν είσαι στο σπίτι υπάρχουν πολλοί αντιπερισπασμοί που σε κάνουν να κουράζεσαι και να μην μπορείς να συγκεντρωθείς στην προπόνηση».

Στόχος της Κενυάτισσας για το 2024 είναι το τρίτο χρυσό ολυμπιακό μετάλλιο και γιατί όχι ένα ακόμη παγκόσμιο ρεκόρ...