Γ. Δρυμωνάκος: Τρία βασικά στάδια για να κολυμπήσουμε πιο σωστά και πιο γρήγορα

 Γιάννης Δρυμωνάκος   11:32 02-04-2021  

Γ. Δρυμωνάκος: Τρία βασικά στάδια για να κολυμπήσουμε πιο σωστά και πιο γρήγορα


Μιλώντας για το ελεύθερο κολύμπι, παρακάτω θα αναφερθούμε σε βασικά κομμάτια της τεχνικής μας, ούτως ώστε να έρθουν τα ανάλογα αποτελέσματα και συνάμα να έρθουμε κοντά στην εκπλήρωση των στόχων που έχουμε θέσει. Είτε αναφερόμαστε λοιπόν σε έναν αρχάριο κολυμβητή είτε σε έναν πιο έμπειρο, υπάρχουν τρία βασικά στάδια που πρέπει να ακολουθηθούν, τα οποία θα μας βοηθήσουν να βελτιώσουμε τους χρόνους μας και θα κάνουν πιο ευχάριστη την άσκηση.

 

Η θέση του σώματος στο νερό, ο έλεγχος του σώματός μας και η προώθηση είναι τρία από τα πιο βασικά χαρακτηριστικά που ως προπονητής αποτελούν προτεραιότητά μου και που πρέπει να κάνει ο κάθε κολυμβητής με το σωστό τρόπο. Πάμε όμως να τα δούμε αναλυτικά:

-Η θέση του σώματος στο νερό. Από την κορυφή του κεφαλιού ως τις μύτες των ποδιών, το σώμα μας θα πρέπει να βρίσκεται σε μία ευθεία πάνω στο νερό. Θα πρέπει να κολυμπάμε χωρίς να βουλιάζουν τα πόδια στο νερό και το κεφάλι να αποτελεί το τιμόνι του κολυμβητή, ούτως ώστε να έχει το καλύτερο δυνατό πλανάρισμα. Αν κάνουμε το λάθος να κατεβάσουμε τον αυχένα μας προς τα κάτω, θα φέρει το σώμα μας και τα πόδια μας πάνω από το νερό, ενώ αν σηκώσουμε τον αυχένα μας προς τα πάνω τότε τα πόδια θα βουλιάζουν μέσα στο νερό. Αυτό που θέλουμε είναι ο αυχένας μας να είναι σε χαλαρή θέση, ούτως ώστε να έρθει εκεί που το θέλει η άνωση και να καταφέρουμε να φέρουμε όλο το σώμα μας στη σωστή θέση (Πρέπει να γνωρίζουμε πως αυτό διαφέρει στον κάθε άνθρωπο και στον κάθε σωματότυπο).

- Έλεγχος στο σώμα μας. Πρέπει να έχουμε ισορροπία μέσα στο νερό και να μάθουμε πως να ελέγχουμε το σώμα μας καλύτερα ώστε να μην κάνουμε περιττές και άσκοπες κινήσεις, για να έχουμε την καλύτερη δυνατή θέση πάνω στο νερό. Πρέπει να ελέγχουμε τα χέρια και τον κορμό μας και πόσο θα χτυπήσουμε τα πόδια μας για να έρθουμε στη σωστή θέση. Σ' αυτό θα μας βοηθήσουν ασκήσεις sculling και ασκήσεις με και χωρίς πέδιλα που έχουν να κάνουν με την ισορροπία μας μέσα στο νερό. 

-Προώθηση. Θα σας παρομοιάσω το σώμα μας με μία σχεδία όπου τα χέρια αποτελούν τα κουπιά και τα πόδια τη μηχανή. Αυτή η σχεδία θα πρέπει να βρίσκεται παράλληλα με το νερό για να μπορούμε να εκμεταλλευτούμε όλη την προώθησή μας. Ένα από τα πιο σημαντικά πράγματα είναι πως σπρώχνει η παλάμη το νερό. Όπως το κουπί που πρέπει να κάνει όλη την κίνηση, έτσι και στην τεχνική η έμφαση δίνεται στην παλάμη. Παράλληλα θα πρέπει να γίνονται μικρές κινήσεις στα πόδια με την κίνηση να ξεκινάει από το ισχίο και το βασικό είναι λυγίζει το γόνατο προκειμένου να φτάσουμε να γίνεται μία μαστιγιοειδή κίνηση. Η ευλυγισία της ποδοκνυμική την τότε κάνει τη δουλειά το πέδιλο.

 

Στο μεγαλύτερο ποσοστό των κολυμβητών, τα χέρια κουράζονται πιο εύκολα απ' ότι τα πόδια και γαλακτώνουν πιο γρήγορα ειδικά σε αρχάριους και μεσαίου επιπέδου κολυμβητές. Γι' αυτό είναι καλύτερο να μάθουμε να χρησιμοποιούμε σωστά τα χέρια μας.

για ένα κολυμβητή είτε σε υψηλό είτε σε χαμηλό επίπεδο δεν έχει να κάνει με το πόσο μεγάλα άκρα ή παλάμη ή πατούσα έχει, έχει να κάνει περισσότερο πόσο θα εκμεταλλευτείς την παλάμη για να σπρώξει την ίδια μάζα νερού από μπροστά προς τα πίσω κι έπειτα πόσο ευλύγιστη είναι η ποδοσκνυμηκή για να κάνει την μαστιγιοειδή κίνηση στο κάτω μέρος.

Αυτές οι τρεις συμβουλές, βάσει της προπονητικής μου εμπειρίας, είναι τα κύρια κομμάτια που αν δουλευτούν σωστά μπορούν να βοηθήσουν σε μεγάλο βαθμό έναν κολυμβητή είτε αρχάριο είτε επαγγελματία, για να βελτιώσει τους χρόνους του και να είναι και ευχάριστη η άσκηση για τον ίδιο.