Γίνεται πιο δίκαιο το σύστημα στο «Final 3» στα οριζόντια άλματα και στις ρίψεις

 Runbeat Team   9:39 16-12-2021  

Γίνεται πιο δίκαιο το σύστημα στο «Final 3» στα οριζόντια άλματα και στις ρίψεις


Μόλις λίγους μήνες από την εφαρμογή του, το «Final 3» στα οριζόντια άλματα και στις ρίψεις παίρνει νέα μορφή καθώς οι αντιδράσεις κυρίως των αθλητών έφεραν αλλαγές. Οι διοργανωτές των Diamond League είχαν εφαρμόσει ένα σύστημα που δεν ήταν ιδιαίτερα δίκαιο καθώς νικητής αναδεικνυόταν ο αθλητής ή η αθλήτρια που είχε το μεγαλύτερο άλμα στην 6η και τελευταία προσπάθεια άσχετα εάν κάποιος άλλος στις προηγούμενες προσπάθειες είχε καλύτερη επίδοση.

 

Όπως ήταν λογικό αυτό έφερε αρκετές αντιδράσεις με αποτέλεσμα στη Γενική Συνέλευση της Wanda Diamond Leagueπου πραγματοποιήθηκε στις αρχές αυτής της εβδομάδας να αποφασιστεί να ακολουθηθεί ένα πιο δίκαιο μοντέλο. Έτσι θα μετρούν όλα τα άλματα και θα κερδίζει αυτός που έχει την καλύτερη επίδοση γενικά και όχι μόνο στην τελευταία προσπάθεια.

Προκειμένου να αποκτήσει μεγαλύτερο ενδιαφέρον ο αγώνας αποφασίστηκε επίσης οι αθλητές-τριες με τις «καλύτερες» επιδόσεις να αγωνίζονται στην αρχή κάθε γύρου και όχι στο τέλος, ενώ μετά τους πέντε γύρους θα υπάρχει διάλειμμα δύο λεπτών έως την έναρξη του «Final 3». Μάλιστα στην τελευταία προσπάθεια όλα τα υπόλοιπα αγωνίσματα θα διακόπτονται προκειμένου οι θεατές και οι τηλεθεατές να επικεντρωθούν στο συναρπαστικό φινάλε των αγώνων οριζόντιων αλμάτων ή ρίψεων.

Αναλυτικά, τα βήματα του νέου Final 3 στις ρίψεις και τα οριζόντια άλματα:

Γύροι 1-3

Κάθε διαγωνισμός με στοιχείο «Final3» τοποθετείται πριν από την έναρξη του αγωνίσματος. Οι καλύτεροι ρίπτες / άλτες τοποθετούνται για να αγωνιστούν στην αρχή κάθε επόμενου γύρου (4 και 5).

Μετά τον 3ο γύρο

Η σειρά των οκτώ εναπομείναντων αθλητών κληρώνεται εκ νέου με τους αθλητές με τις καλύτερες επιδόσεις να αγωνίζονται στην αρχή των επόμενων δύο γύρων (γύροι 4 και 5).

Μετά τον 5ο γύρο

Οι τρεις πρώτοι αθλητές έχουν μία επιπλέον προσπάθεια. Η σειρά που θα αγωνιστούν καθορίζεται ως εξής: ο αθλητής με την καλύτερη επίδοση μετά τον πέμπτο γύρο αγωνίζεται πρώτος, ο δεύτερος αθλητής μετά τον πέμπτο γύρο δεύτερος και ο τρίτος αθλητής μετά τον πέμπτο γύρο τρίτος .