Γίνεται πιο χαλαρός και επίσημα ο κανονισμός για το πάτημα τη γραμμής στα σπριντ του κλειστού στίβου

 Runbeat Team   10:59 03-11-2021  

Γίνεται πιο χαλαρός και επίσημα ο κανονισμός για το πάτημα τη γραμμής στα σπριντ του κλειστού στίβου


Ο φόβος των δρομέων του κλειστού στίβου για το πάτημα της γραμμής που αυτόματα σήμαινε τον αποκλεισμό τους καταλαγιάζει από φέτος. Σύμφωνα με την εισήγηση που είχε γίνει τον Μάρτιο και τον Ιούλιο και που τελικά αποφασίστηκε επίσημα τον Οκτώβριο ο κανονισμός γίνεται πιο ελαστικό από την 1η του Νοέμβρη.

 

Κάθε χρόνο υπήρχαν δεκάδες αποκλεισμοί αθλητών που πάτησαν τη γραμμή χωρίς όμως να έχουν πάρει κάποιο πλεονέκτημα από αυτό και οι διαμαρτυρίες κάθε χρόνο γίνονταν και εντονότερες. Αυτό αποτέλεσε την αφορμή για να επανεξεταστεί το θέμα και τελικά αποφασίστηκε και επίσημα να γίνει ο κανονισμός πιο ελαστικός.

Αυτό δε σημαίνει ότι δεν θα υπάρχει αποκλεισμός με το πάτημα της γραμμής που χωρίζει τους διαδρόμους. Αυτό θα γίνεται όμως μόνο σε περίπτωση που θεωρηθεί ότι ο αθλητής ή η αθλήτρια που πάτησε τη γραμμή πήρε πλεονέκτημα σε σχέση με τους υπόλοιπους μετέχοντες. Παράλληλα θα αποκλείεται ο αθλητής που θα επαναλάβει το ίδιο σφάλμα στον ίδιο αγώνα.

Ιδιαίτερα διαφωτιστικό είναι το σκίτσο που παρουσίασε η Παγκόσμια Ομοσπονδία και στο οποίο φαίνεται ξεκάθαρα πότε θα θεωρείται πλέον ότι ένας αθλητής-τρια παραβαίνει τους κανονισμούς και πότε όχι.

Ουσιαστικά ένας αθλητής θα αποκλείεται μόνο όταν το πόδι του περάσει εξολοκλήρου στον αντίθετο διάδρομο ή όταν θεωρηθεί ότι με το πάτημα της γραμμής πήρε πλεονέκτημα σε σχέση με τους υπόλοιπους αγωνιζόμενους.

Επίσης πάρθηκαν κι άλλες σημαντικές αποφάσεις που αφορούν στο στίβο. Πιο συγκεκριμένα αποφασίστηκε η διαδικασία ελέγχου ντόπινγκ για την επικύρωση ενός παγκόσμιου ρεκόρ να είναι πιο λεπτομερής και να συμπεριλαμβάνει ανάλυση δειγμάτων για παράγοντες διέγερσης ερυθροποίησης σε αγώνες αντοχής από 400 μέτρα και πάνω. Επίσης αποφασίστηκε οι αγώνες 50χλμ και 35χλμ βάδην να προστεθούν στη λίστα με τα αναγνωρισμένα Παγκόσμια ρεκόρ για τους άνδρες και τις γυναίκες και να αφαιρεθεί αυτό των 30χλμ βάδην ανδρών.

Με μεγαλύτερη ακρίβεια θα αποφασίζεται πλέον η εγκυρότητα ενός άλματος στο τριπλούν και το μήκος, ενώ στους ρίπτες θα υπάρχουν περιορισμοί στη μετακίνησή τους κατά τη διάρκεια ενός αγώνα.