Η τελική τριάδα των κορυφαίων αθλητών και αθλητριών στίβου στην Ευρώπη (vid)

 Runbeat Team   9:39 07-10-2021  

Η τελική τριάδα των κορυφαίων αθλητών και αθλητριών στίβου στην Ευρώπη (vid)


Η Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία στίβου ανακοίνωσε τους τρεις υποψήφιους κορυφαίους αθλητές για το 2021 σε άνδρες και γυναίκες. Πριν από μερικές ημέρες είχε ανακοινώσει μία λίστα αθλητών που διεκδικούσαν τον τίτλο του κορυφαίου αθλητή και αθλήτριας της σεζόν και μετά την ψηφοφορία που έγινε υπήρξε η καταληκτική τριάδα μέσα από την οποία θα ανακοινωθεί στις 16 Οκτωβρίου ο κορυφαίος και η κορυφαία στην ειδική εκδήλωση που θα πραγματοποιηθεί στην Λοζάνη.  

 

Ο Μίλτος Τεντόγλου που ήταν στους υποψήφιους άνδρες δεν επιλέχθηκε στην τελική τριάδα των ανδρών, την οποία αποτελούν ο Armand Duplantis, Lamont Marcell Jacobs και ο Karsten Warholm.


Ο Duplantis έκανε πράγματα και θαύματα κατά τη φετινή χρονιά, Μπορεί να μην κατάφερε να σημειώσει νέο παγκόσμιο ρεκόρ (6.18μ.), όμως κατάφερε να ξεπεράσει τα 6 μέτρα σε περισσότερους από 12 αγώνες. Αναδείχτηκε πρωταθλητής Ευρώπης στον κλειστό στίβο με άλμα στα 6.05μ., αλλά και «χρυσός» Ολυμπιονίκης στο Τόκιο με 6.02μ. Γενικά κέρδισε σε κάθε μεγάλη διοργάνωση που μετείχε…


Ο Lamont Marcell Jacobs έλαμψε στα σπριντ σημειώνοντας νέο Ευρωπαϊκό ρεκόρ τόσο στα ημιτελικά (9.83) όσο και στον τελικό των 100μ. (9.80) στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο κατακτώντας παράλληλα το χρυσό μετάλλιο. Ο Jacobs κατέκτησε ένα ακόμη χρυσό μετάλλιο στο Τόκιο με την ομάδα 4Χ100. Νωρίτερα στον κλειστό στίβο ο Ιταλός είχε κερδίσει το χρυσό μετάλλιο στο Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα στα 60μ. με 6.47.


Ο Νορβηγός Kasten Warholm πήρε μέρος σε λίγους αγώνες το 2021, αλλά οι επιδόσεις του ήταν εξαιρετικές. Σημείωσε νέο Παγκόσμιο ρεκόρ στα 400μ. εμπόδια με 46.70 στο Όσλο, ενώ στους Ολυμπιακούς Αγώνες έκανε μία μυθική κούρσα σπάζοντας το φράγμα των 46’’ καθώς τερμάτισε σε 45.94. Παράλληλα ήταν ανίκητος στα 400μ. με εμπόδια


Στις γυναίκες η Sifan Hassan δε θα μπορούσε να είναι απούσα από την τελική τριάδα καθώς έκανε απίθανα πράγματα κατά τη διάρκεια της σεζόν. Και μόνο το γεγονός ότι κατέκτησε τρία μετάλλια στους Ολυμπιακούς Αγώνες εκ των οποίων τα 2 χρυσά είναι αρκετά. Πιο συγκεκριμένα στέφθηκε «χρυσή» Ολυμπιονίκης στα 5.000 και 10.000 μέτρα, ενώ ήταν τρίτη στα 1.500μ. Πριν το Τόκιο έχει επίσης ως παρακαταθήκη το Παγκόσμιο ρεκόρ στα 10χλμ με 29:06.82.


Η Ρωσίδα Mariya Lasitkene αγωνίστηκε ως ανεξάρτητη αθλήτρια στο Τόκιο και κατάφερε να βάλει στη συλλογή της το χρυσό μετάλλιο στο ύψος με άλμα στα 2.04μ. Ο ανταγωνισμός ήταν τεράστιος ως το φινάλε, όμως η Ρωσίδα άντεξε φτάνοντας σε μία σπουδαία νίκη.


Η Anita Wlodarczyk αποτελεί σταθερή αξία στη σφυροβολία, ενώ έγραψε ιστορία στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο κατακτώντας το τρίτο της χρυσό μετάλλιο στο κορυφαίο αθλητικό γεγονός του κόσμου. Με βολή στα 78.48μ. δεν είχε αντίπαλο…