Ημιμαραθώνιος Αθήνας: 70 προτεινόμενα περάσματα, για επιδόσεις από 1:02’55’’ έως και 2:59’45’’ από τον Στέφανο Αντωνάκη

 Στέφανος Αντωνάκης   12:09 15-03-2022  

Ημιμαραθώνιος Αθήνας: 70 προτεινόμενα περάσματα, για επιδόσεις από 1:02’55’’ έως και 2:59’45’’ από τον Στέφανο Αντωνάκη


Διανύοντας πλέον τον τρίτο μήνα του έτους, οι «αθλητικές μηχανές» έχουν ζεσταθεί για τα καλά. Πολλές κι εξαιρετικές διοργανώσεις λαμβάνουν χώρα ανά την περιφέρεια, εντός κι εκτός σταδίων, σε άσφαλτο και χώμα – και δρομείς κάθε επιπέδου, αθλητές κι απλοί αθλούμενοι δοκιμάζουν σε αυτές τις δυνάμεις τους και κυνηγούν τους προσωπικούς τους στόχους.

 

Στις 20 Μαρτίου, στο δρομικό καλεντάρι ξεχωρίζει ο Ημιμαραθώνιος Αθηνών – όχι γιατί υποτιμούμε τις υπόλοιπες διοργανώσεις [με πλέον ξεχωριστό το «δικό μας» Knossos Run – στα μονοπάτια της Κνωσσού και του Γιούχτα (https://www.knossosrun.gr/)], αλλά γιατί, όπως και να το κάνουμε, ο Ημιμαραθώνιος Αθηνών είναι ένα τεράστιο γεγονός. Το μέγεθος κι οι ιδιαίτερες απαιτήσεις της διοργάνωσης, η διεθνής της απήχηση, το πλήθος αλλά και το επίπεδο των συμμετεχόντων (6000 δρομείς στην ημιμαραθώνια απόσταση, και επιπλέον 9000 στην απόσταση των 5 χιλιομέτρων), η ιστορικότητα της απαιτητικής διαδρομής, είναι μερικοί μόνο από τους λόγους που την καθιστούν μοναδική. Κι εύχομαι μέσα από την καρδιά μου όλοι όσοι διαβάσετε το παρόν κείμενο, να είχατε ήδη στο παρελθόν ή να έχετε κάποια στιγμή στο μέλλον την τύχη και τη χαρά να συμμετάσχετε σε αυτή τη μεγάλη γιορτή του αθλητισμού!

Παρακάτω παρουσιάζεται πίνακας 70 προτεινόμενων περασμάτων, καθώς και κάποιες προτάσεις του γράφοντα για μια επιτυχημένη αγωνιστική τακτική. Εύχομαι να τα βρείτε όλα χρήσιμα.

Ημιμαραθώνιος Αθήνας: 70 προτεινόμενα περάσματα, για επιδόσεις από 1:02’55’’ έως και 2:59’45’’ από τον Στέφανο Αντωνάκη runbeat.gr

Ημιμαραθώνιος Αθήνας: 70 προτεινόμενα περάσματα, για επιδόσεις από 1:02’55’’ έως και 2:59’45’’ από τον Στέφανο Αντωνάκη runbeat.gr

Ημιμαραθώνιος Αθήνας: 70 προτεινόμενα περάσματα, για επιδόσεις από 1:02’55’’ έως και 2:59’45’’ από τον Στέφανο Αντωνάκη runbeat.gr

Ημιμαραθώνιος Αθήνας: 70 προτεινόμενα περάσματα, για επιδόσεις από 1:02’55’’ έως και 2:59’45’’ από τον Στέφανο Αντωνάκη runbeat.gr

Τα παραπάνω αφιερώνονται σε όσους απολαμβάνουν τη χαρά του αγώνα, και ξέρουν να τη μοιράζονται με τους συναθλητές τους.

Όσον αφορά στην εφετινή διοργάνωση, θεωρώ ότι, εάν αγωνιστεί τελικά, μεγάλος νικητής θα είναι ο Μάρκος Γκούρλιας. Διανύει εξαιρετική περίοδο, και εκτιμώ ότι έχει στα πόδια του μια επίδοση της τάξης του 1:06’00’’ (συν/πλην 30’’) στη δύσκολη αθηναϊκή διαδρομή. Σε μια πιο «βατή» διαδρομή (κάποια ευρωπαϊκή διοργάνωση) μπορεί σαφώς να επιτύχει ένα 1:04’00’’ (συν/πλην 30’’), μένει να το δούμε. Απόντα του Γκούρλια (όπως και του Κώστα Γκελαούζου, που ετοιμάζεται να αγωνιστεί κάπου στην Ευρώπη), το άλλο μεγάλο φαβορί για την πρωτιά είναι ο Καραϊσκος (με χρόνο 1:07’55, συν/πλην 30’’), που θα κυνηγήσει εφέτος την τέταρτη συνεχόμενη νίκη του. Ο έτερος πρωταγωνιστής θα είναι ο ανερχόμενος Γιώργος Τάσσης. Παρ’ ό,τι θα είναι πολύ κοντά στον Καραϊσκο, εκτιμώ ότι δεν θα αντέξει να πιέσει μέχρι το τέλος, καθ’ ότι ο Καραϊσκος, όντας Μαραθωνοδρόμος κι εμπειρότερος, έχει εδώ ένα συγκριτικό πλεονέκτημα (μεγαλύτερη εξοικείωση με αντίστοιχες αποστάσεις και καλύτερη προσαρμογή στις ιδιαίτερες απαιτήσεις τους – μεγάλη διάρκεια, υψηλοί παλμοί, ανοχή γαλακτικού οξέος, κόπωση). Γιώργο, εάν με διαψεύσεις, θα το χαρώ από καρδιάς, και θα σε περιμένει το πριμ του γαλακτομπούρεκου! Μια θέση στο βάθρο, αν κι εφ’ όσον αγωνιστούν, θα έχει και κάποιος εκ των Σταμούλης Κώστας (επικρατέστερος), Τσάκαλος, Πιτσώλης, Ζερβάκης (καλή επιτυχία στο Ρότερνταμ!), Μαγγίνας, Ιωαννίδης, Μερούσης, Μαλτέζος.

 

Με πολύ ενδιαφέρον περιμένουμε την «κόντρα» ανάμεσα στον Καρούτζο, το πούλεν του Ζαμπέλη και τον «πασά» του κ. Καρρέ, Μπέη. Αμφότεροι θα κινηθούν στο 1:11’35’’ (συν/πλην 30’’), και μένει να δούμε ποιος θα υπερισχύσει. Εκτιμώ ότι θα είναι πολύ κοντά, και η τελική κατάταξη θα κριθεί μεταξύ τους στα δευτερόλεπτα. Ο Μπέης έρχεται με μεγάλη φόρα (8’46’’ στα 3000 μέτρα) και είναι πολύ φορμαρισμένος, αλλά ο Καρούτζος είναι σκληρό καρύδι, μαχητής, κι 8 χρόνια νεότερος. Για να φάνε γαλακτομπούρεκο κι οι 2, πρέπει να κατέβουν το 1:11’00’’, αλλιώς γιοκ! Δεν αρκεί μόνο η νίκη!

Αντίστοιχα, μεγάλο ενδιαφέρον θα έχει και η τελική κατάταξη μεταξύ μιας πλειάδας εξαιρετικών αθλητών (αν αγωνιστούν, καθώς όταν γράφεται το παρόν δεν είναι ακόμη γνωστό). Ο Χατζηιωάννου, ο Κεραμιάς, ο Κρέκας, ο Μπάκας, ο Καλαπόδης, ο Βώτσος (ο έτερος Κρητικός στο Ρότερνταμ, καλή επιτυχία Χρήστο!), ο Ρουμάνος, ο Σκουλαρίκης, ο Πούλος, Μπαρμπογιαννης, ο Τσίκουρας, ο Καλιακούδης, ο Ζαβιτσάνος, ο Γαλάνης, ο Παγουνάσης, ο Παρθένης, ο Χαμοσφακίδης, ο Σαρής, ο Μεσολώρας, όλοι έχουν κάνει μεγάλες εμφανίσεις στο παρελθόν, και καιρού επιτρέποντος, θα δώσουν όμορφες μάχες στους δρόμους της πρωτεύουσας. Επίσης περιμένουμε τους νέους κι ανερχόμενους Κασσάρα και Μάνγκο Τζουλιάνο.

Κατά τα άλλα, πολλά τα ερωτήματα και για τους έτερους εκ των πρωταγωνιστών…

Ο «αυτοκράτορας» Μάνος Σηφάκης (Μανώλη, ό,τι καλύτερο στο Ρότερνταμ, εύχομαι να επιστρέψεις με το ρεκόρ) θα μπορέσει, στα 49 του χρόνια πλέον, να κατέβει το 1:16’40’’, ή θα τον περιμένουν για τη ρεβάνς ο Μανούσακας, ο Αντωνόπουλος κι ο Τοροσιάν; Σε τι κατάσταση άραγε θα βρίσκονται ο Τασσόπουλος (θα αγωνιστεί στο Ρότερνταμ, στις 10/04/2022), ο ευγενής Χρήστος Πουρνάρας (πέρυσι έπεσες με την πρώτη νικήτρια, φέτος δεν το βλέπω – δε σ΄αφήνουν οι εφημερίες! Κυνήγα τις επόμενες κι ο,τι πιάσεις!), το στολίδι του αγώνα Κατερινόπουλος, ο Τσουμάκας, το πούλεν της Κερατέας Σπυρονίκος, ο Βαφειάδης, ο χορτοφάγος Γκορόγιας; Θα μπορέσει ο πεισματάρης Νίκος Αρμένης να κατέβει το 1:32’30’’; Θα κατέβει το 1:40’30’’ ο βιαστικός κι ανυπόμονος Πέτρος Γκαζώνης [προσωπικό: άκου παρακαλώ τον προπονητή σου κο Αγγελόπουλο, και μην κάνεις υπερβολές όσον αφορά στις ταχύτητες, υπερβολές που οδηγούν σε τραυματισμούς].

Παρόν στον αγώνα, σε διαφορετικό ωστόσο πόστο απ’ ό,τι τον έχουμε συνηθίσει, θα είναι κι ο Βαγγέλης Στούπης. Αντί για τη θέση του εκφωνητή, ο Βαγγέλης αυτή τη φορά θα φορέσει τα δρομικά του και θα συμμετάσχει στον αγώνα των 5 χιλιομέτρων. Ικανότατος και χαρισματικός εκφωνητής, με βαθιά γνώση του αντικειμένου, έχει συνδέσει την κρυστάλλινη φωνή του (ο «Αλέξης Κωστάλας» των αγώνων!) με πλείστες όσες διοργανώσεις σε στίβο και δημόσιο δρόμο, συνοδεύοντας κάθε φορά με τον καλύτερο τρόπο τις προσπάθειές μας. Εύχομαι από καρδιάς να απολαύσει τον αγώνα του – και αν ο (επίσης εξαιρετικός) εκφωνητής του αγώνα κος Δημήτριος Κελεπούρης σε εντοπίσει τερματίζοντας, κι αναφέρει το όνομά σου, θα νιώσεις κι εσύ τη χαρά που αντίστοιχα μας προσφέρεις. «Στα γήινα δεν μπορείς να εκφραστείς» (Λουκία Τριανταφυλλίδου) – αφιερωμένο!

 

Κλείνοντας, θα ήθελα να στείλω τις ευχές και την αγάπη μου στον υπερμαραθωνοδρόμο Πρόεδρο του Συλλόγου Τελμησσός κο Βλάσση Καραβασίλη. Η προσφορά του στα αθλητικά δρώμενα είναι γνωστή από τη Νέα Μάκρη ως την Κρήτη – να είσαι πάντα καλά!

Όσον αφορά στην κατάταξη των γυναικών, εκτιμώ ότι τον πρώτο λόγο για τη νίκη είναι (εάν αγωνιστεί εν τέλει) η δις πρωταθλήτρια και πολύπειρη Ασημακοπούλου (με εκτιμώμενη επίδοση το 1:18’10’’, συν/πλην 30’’). Φαβορί για τις άλλες θέσεις του βάθρου (αν κι αουτσάιντερς για την πρώτη θέση) θα είναι (αν αγωνιστούν κι εκείνες) η πάντοτε μαχητική Τσουπάκη και η ανερχόμενη Μανούσου. Υποψήφιες (έστω και πιο δύσκολα) για μια θέση στο βάθρο, και με πολλές ελπίδες για διάκριση γενικότερα, θα είναι και οι Κωνσταντινοπούλου, η πειρατίνα Λεοντιάδου, Μιχαλά, Τσεκίνι, Βασιλάτου, Δημάκη, Παγκότο, Βλαχάκη, Παπαδημάτου, Παναγιωτοπούλου Ιουλία, Μπέτα, Πασπάτη, Μαλάι Μαρία, Ψάλτη, Χατζή, Κούτλη, Μπάλα, Αμπντέλ Σαλάμ, Κουρκουλιώτου, Καλέντζη, Καμαρίνου. Οψόμεθα!

Παρακάτω παρουσιάζονται κάποιες εκτιμήσεις του γράφοντα για τις επιδόσεις και τα αντίστοιχα περάσματα των πρώτων νικητών (άνδρες/γυναίκες), όπως και μια εκτίμηση για τον αγώνα των Καρούτζου και Μπέη.

Ημιμαραθώνιος Αθήνας: 70 προτεινόμενα περάσματα, για επιδόσεις από 1:02’55’’ έως και 2:59’45’’ από τον Στέφανο Αντωνάκη runbeat.gr

Κλείνοντας, θα ήθελα να δώσω πολλά πολλά συγχαρητήρια σε όλους τους μετέχοντες στην ελληνική αποστολή στην Κωνσταντινούπολη (05/03/2022) στα πλαίσια των Βαλκανικών Αγώνων. Ξεχωριστή μνεία αξίζουν οι Κάσσου Μαρία (ανατέλλων αστέρι, συγκρατήστε το όνομά της) κι ο δεκαοχτάχρονος Οδυσσέας Κίκα, ο οποίος ήδη ξεχωρίζει στο χώρο των αποστάσεων, ενώ για πολλούς προαλείφεται ως διάδοχος του μεγάλου Κούση. Επίσης ξεχώρισαν η έμπειρη Αναστασία Μαρινάκου, και οι Μάριος Αναγνώστου, Μάρκος Γκούρλιας, Πέτρος Παπαιωάννου, Παναγιώτης Πετρουλάκης. Πανάξιοι όλοι! Είμαστε υπερήφανοι για τα όσα μας προσφέρατε. Και εις ανώτερα!

ΥΓ1: «Αφήστε το παρόν να αγκαλιάζει το παρελθόν με νοσταλγία, και το μέλλον με προσμονή!» Χαλίλ Γκιμπράν

ΥΓ2: «Ελευθερία είναι να αφήνουμε την ψυχή μας να φύγει. Το αντικείμενο της νοσταλγίας μας δεν είναι ποτέ ένας τόπος, αλλά ο ίδιος μας ο εαυτός. Τι είμαστε, τι πιστεύουμε ότι ήμασταν, τι θα θέλαμε να γίνουμε. Αυτό που ο Οδυσσέας φεύγει ξανά για να αναζητήσει δεν είναι άλλο από τον ίδιο τον εαυτό του. Το ταξίδι μου ήταν όλο μια παραμονή εδώ όπου ποτέ δεν υπήρξα» Τζ. Καπρόνι

 

ΥΓ3: Στα κείμενά μου, προσπαθώ κάθε φορά να περιορίζομαι αποκλειστικά σε ό,τι έχει να κάνει με τα του οίκου μας – αθλητικά γενικότερα, δρομικά ειδικότερα, κι αφήνω τα υπόλοιπα σε άλλους καταλληλότερους από μένα. Κι όμως κάποιες φορές πρέπει να κάνεις και μια εξαίρεση, ειδικά όταν η επικαιρότητα δεν σου αφήνει άλλη επιλογή. Πώς γίνεται να μένεις ανεπηρέαστος, όταν βλέπεις αυτά που συμβαίνουν τώρα, δίπλα μας; Ο Primo Levi, με αφορμή το Ολοκαύτωμα, αναρωτιόταν τότε «Αυτό είναι ο άνθρωπος;». Περιμέναμε ότι κάποιες δεκαετίες μετά, δε θα χρειαζόταν να επαναλάβουμε αυτό το απεγνωσμένο ερώτημα. Κι όμως… Αυτό είναι λοιπόν ο άνθρωπος; Λέγεσαι άνθρωπος όταν εν ονόματος οικονομικών συμφερόντων εξοντώνεις, ταπεινώνεις ΄κι οδηγείς στο δρόμο της προσφυγιάς εκατομμύρια αμάχους; Θα απαντήσω «όχι», ξεκάθαρα. Το φως πάντα νικάει στο τέλος. Τις σκέψεις μας στο δοκιμαζόμενο λαό της Ουκρανίας, με την ευχή να σταματήσει το συντομότερο δυνατόν αυτός ο πόλεμος…

Με τιμή, Στέφανος Αντωνάκης

Ηράκλειο 15/03/2022