Και οι δέκα ήταν υπέροχες και αξίζουν τον τίτλο της κορυφαίας για το 2022

 Runbeat Team   12:01 20-10-2022  

Και οι δέκα ήταν υπέροχες και αξίζουν τον τίτλο της κορυφαίας για το 2022


Χθες παρουσιάσαμε τους δέκα υποψήφιους αθλητές για τον τίτλο του κορυφαίου της χρονιάς και σήμερα ήρθε η σειρά των γυναικών.

Δέκα αθλήτριες διεκδικούν τον τίτλο της κορυφαίας για το 2022. Με τα επιτεύγματά τους έγραψαν το όνομά τους στην ιστορία του κλασικού αθλητισμού.

 

Την κορυφαία θα την μάθουμε στα World Athletics Awards 2022. Ας δούμε όμως αναλυτικά ποιες είναι οι υποψήφιες και ποια τα επιτεύγματά τους:

Tobi Amusan (NGR)

Η Tobi Amusan καθιερώθηκε ως το Νο. 1 του κόσμου το 2022 στα σπριντ.

Η Νιγηριανή δεν τελείωσε απλώς τη σεζόν της ως η ταχύτερη αθλήτρια των 100 μέτρων εμπ.  Έγινε η ταχύτερη γυναίκα στην ιστορία μετά το εκπληκτικό παγκόσμιο ρεκόρ της με 12.12 στους ημιτελικούς του Παγκοσμίου Πρωταθλήματος στο Όρεγκον.

Στον τελικό έριξε κι άλλο αυτό τον χρόνο τερματίζοντας πρώτη σε 12.06, όμως ο θετικός άνεμος δεν της έδωσε τη δυνατότητα να πανηγυρίσει ένα ακόμη παγκόσμιο ρεκόρ. Στις αρχές της σεζόν διατήρησε τον αφρικανικό τίτλο της, ενώ τον Αύγουστο υπερασπίστηκε με επιτυχία τον τίτλο της Κοινοπολιτείας με ρεκόρ αγώνων 12.30. Φυσικά ήταν νικήτρια και στον τελικό της Wanda Diamond League με ρεκόρ συνάντησης 12.29.


Chase Ealey (ΗΠΑ)

Η Αμερικανίδα αθλήτρια της σφαιροβολίας, Chase Ealey, μπήκε δυνατά στη σεζόν κατακτώντας το ασημένιο στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα κλειστού στίβου που διεξήχθη στο Βελιγράδι ισοφαρίζοντας το ρεκόρ της Βόρειας Αμερικής με βολή στα 20.21 μέτρα.

Αυτή ήταν η τελευταία φορά για φέτος που δεν ήταν νικήτρια. Το αήττητο σερί της ξεκίνησε στον ανοικτό στίβο τον Ιούνιο και συνεχίστηκε ως το φινάλε της σεζόν με συνεχόμενες ρίψεις άνω των 20μ.

Σημείωσε την κορυφαία επίδοση για φέτος στον κόσμο που παράλληλα ήταν ατομικό της ρεκόρ με 20.51μ. κερδίζοντας τον τίτλο στις ΗΠΑ, ενώ κατέκτησε τον τίτλο στο Παγκόσμιο πρωτάθλημα ανοικτού στίβου με βολή στα 20.4μ.

Έκλεισε τη σεζόν της με νίκη στον τελικό της Wanda Diamond League.


Shelly-Ann Fraser-Pryce (JAM)

Στη 15η χρονιά της στους διεθνείς αγώνες η Shelly-Ann Fraser-Pryce έδειξε μία απίστευτη σταθερότητα και μία άνεση να τρέχει κάτω από τα 10.70 στα 100μ.

Μόλις πέντε γυναίκες έχουν καταφέρει να τρέξουν κάτω από τα 10.70 στην ιστορία των 100μ. Κι όμως η Fraser-Pryce φέτος έκανε αυτό το φράγμα να φαίνεται σχεδόν συνηθισμένο καθώς το βελτίωσε επτά φορές κατά τη διάρκεια της σεζόν.

Τερμάτισε σε 10.67 για να κερδίσει τον πέμπτο παγκόσμιο τίτλο της στα 100 μέτρα. Συνέχισε τους αγώνες κατεβάζοντας κι άλλο το χρόνο (10.62) και ολοκλήρωσε τη σεζόν της κερδίζοντας τον τίτλο του Diamond League με χρόνο 10.65 έχοντας μάλιστα αντίθετο άνεμο -0,8 m/s.

Κέρδισε άλλα δύο μετάλλια στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα, παίρνοντας το ασημένιο στα 200μ. (21.81) και στα 4Χ100μ. (41.18).


Kimberly Garcia (PER)

Η Περουβιανή βαδίστρια πήγε στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα έχοντας ως στόχο ένα μετάλλιο, όμως τελικά έφυγε με δύο χρυσά από το Όρεγκον.

Ήταν σταθερά στο βάθρο σε όλους τους αγώνες της στο πρώτο μισό της σεζόν, παίρνοντας το ασημένιο στο πρωτάθλημα της Νότιας Αμερικής και το χάλκινο στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα ομάδων βάδην.

Στο Όρεγκον, ωστόσο, ήταν ασυναγώνιστη – τόσο στα 20 χλμ όσο και στα 35 χλμ βάδην. Στα 20χλμ ήταν νικήτρια με Εθνικό ρεκόρ 1:26:58 χαρίζοντας παράλληλα στο Περού τον πρώτο παγκόσμιο τίτλο στον στίβο. Μια εβδομάδα αργότερα διπλασίασε τα χρυσά μετάλλια κερδίζοντας τον τίτλο των 35 χιλιομέτρων σημειώνοντας παράλληλα ρεκόρ Νότιας Αμερικής με 2:39:16.


Shericka Jackson (JAM)

Η Shericka Jackson κατά τη φετινή σεζόν καθιερώθηκε ως η κορυφαία δρομέας 200 μέτρων στον κόσμο, κερδίζοντας όλους τους αγώνες της σε αυτή την απόσταση από τον Ιούνιο και μετά. Παράλληλα έσπασε το φράγμα των 22 δευτερολέπτων σε όλες τις νίκες της εκτός από μία.

Κέρδισε τον τίτλο στην Τζαμάικα με ατομικό ρεκόρ 21.55, ρεκόρ που κράτησε ένα μήνα καθώς στο Παγκόσμιο του Όρεγκον πήρε τη νίκη με χρόνο 21.45 (ο δεύτερος ταχύτερος χρόνος στην ιστορία και μόλις 0.11 πίσω από το μακροχρόνιο παγκόσμιο ρεκόρ).

Στο Όρεγκον κατέκτησε επίσης δύο ασημένια μετάλλια στα 100 μέτρα (10,73) και στα 4 x 100 μέτρα (41,18).

Ολοκλήρωσε τη σεζόν της κατακτώντας τον τίτλο του Diamond League στη Ζυρίχη με 21.80.


Faith Kipyegon (KEN)

Η Faith Kipyegon κυριάρχησε στα 1500 μέτρα το 2022. Ξεκίνησε νικηφόρα τη σεζόν με χρόνο 3:52,59 στη συνάντηση του Diamond League στο Eugene. Στη συνέχεια συμμετείχε στα 800 μέτρα σημειώνοντας τον ταχύτερο χρόνο της σεζόν με 1:58.18 στο Ναϊρόμπι λίγες εβδομάδες πριν από το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα.

Πίσω στο Eugene, αυτή τη φορά για το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα, η Kipyegon ανέκτησε τον παγκόσμιο τίτλο της με άλλη μια επίδειξη δύναμης τερματίζοντας σε 3:52.96.

Ένα μήνα αργότερα σημείωσε τον δεύτερο ταχύτερο χρόνο στην ιστορία του αθλήματος τερματίζοντας σε 3:50,37, χρόνος που αποτελεί παράλληλα ρεκόρ Κένυας.

Τελείωσε τη σεζόν της κερδίζοντας τον τίτλο του Diamond League στη Ζυρίχη.


Yaroslava Mahuchikh (UKR)

Έχοντας κατακτήσει το ασημένιο μετάλλιο το 2019 και το χάλκινο στους Ολυμπιακούς Αγώνες το 2021, η Yaroslava Mahuchikh έφτασε στην κορυφή κατακτώντας το χρυσό μετάλλιο στο Παγκόσμιο πρωτάθλημα του Όρεγκον.

Η Ουκρανή πρωταθλήτρια του ύψους - σε ηλικία μόλις 20 χρόνων - κέρδισε το χρυσό μετάλλιο με άλμα στα 2.02μ. στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα κλειστού στίβου στο Βελιγράδι.

Η σεζόν της στον ανοικτό στίβο ξεκίνησε δυνατά, ενώ ξεπέρασε τα 2.03μ. στο Μπρνο. Πήρε το ασημένιο μετάλλιο στο Παγκόσμιο πρωτάθλημα του Όρεγκον έχοντας ξεπεράσει τα 2.02μ. όπως και η νικήτρια Eleanor Patterson.

Ένα μήνα αργότερα η Mahuchikh κατέκτησε το χρυσό μετάλλιο στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα του Μονάχου, ενώ σημείωσε Εθνικό ρεκόρ με 2.05μ. στις Βρυξέλλες και κέρδισε τον τίτλο του Diamond League στη Ζυρίχη.


Sydney McLaughlin (ΗΠΑ)

Τη δική της ιστορία στον παγκόσμιο στίβο έγραψε μέσα στο 2022 η Sydney McLaughlin με το εκπληκτικό παγκόσμιο ρεκόρ που σημείωσε στον τελικό του Παγκοσμίου πρωταθλήματος.

Κέρδισε το χρυσό μετάλλιο στο Όρεγκον στα 400 μέτρα με εμπόδια με ένα εκπληκτικό 50.68 – χρόνος που θα κέρδιζε τους περισσότερους διεθνείς αγώνες ακόμα και στα 400μ. Η McLaughlin ξεκίνησε εντυπωσιακά και τερμάτισε εντυπωσιακά αφήνοντας πολύ πίσω της την πρώην κάτοχο του παγκόσμιου ρεκόρ και παγκόσμια πρωταθλήτρια του 2019 Dalilah Muhammad και την Ολλανδή δρομέα Femke Bol.

Η Αμερικανίδα πρωταθλήτρια έδειξε από το ξεκίνημα της σεζόν ότι ήταν σε τρομερή φόρμα. Έτρεξε σε 51.61 την απόσταση στο Νάσβιλ, επίδοση που ήταν ο τρίτος ταχύτερος χρόνος στην ιστορία τότε. Λίγο αργότερα σημείωσε παγκόσμιο ρεκόρ με 51.41 στο πρωτάθλημα των ΗΠΑ και ακολούθησε η απίστευτη κούρσα στο Όρεγκον, όπου η McLaughlin κατέκτησε ένα ακόμη χρυσό μετάλλιο στα 4x400 μέτρα, τρέχοντας σε 47.91 το δικό της κομμάτι.


Shaunae Miller-Uibo (BAH)

Παρά την κυριαρχία της στα 400 μέτρα τα τελευταία έξι χρόνια, η Shaunae Miller-Uibo δεν είχε κερδίσει ποτέ παγκόσμιο τίτλο σε επίπεδο ενηλίκων μέχρι φέτος που κέρδισε δύο!

Η σπρίντερ από τις Μπαχάμες κέρδισε αρχικά το χρυσό μετάλλιο στο Παγκόσμιο του κλειστού στίβου στο Βελιγράδι με χρόνο 50.31, και ακολούθησαν δέκα αγώνες εκ των οποίων νίκησε τους εννέα.

Ήταν φυσικά παγκόσμια πρωταθλήτρια και στον ανοικτό στίβο με χρόνο 49.11, ενώ ακολούθησε η νίκη της στη συνάντηση Wanda Diamond League στο Μονακό με 49.28 και το χρυσό στην έδρα της στο NACAC Championships στο Freeport με 49.40.

Ολοκλήρωσε τη σεζόν της με νίκη στο Szekesfehervar με χρόνο 51.68. Έτρεξε σε τέσσερις αγώνες κάτω από τα 52’’, ένα φράγμα που δεν είχε σπάσει ποτέ πριν από τον Ιούνιο του 2021.


Yulimar Rojas (VEN)

Η Yulimar Rojas ήταν και φέτος κυρίαρχη στο τριπλούν. Το επίπεδό της είναι τόσο υψηλό που καμία νίκη της ή επίδοσή της δεν αποτελεί πλέον εντύπωση.

Η πιο ξεχωριστή στιγμή μέσα στη φετινή σεζόν ήρθε στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα κλειστού στίβου στο Βελιγράδι, όπου κέρδισε τον τρίτο διαδοχικό της τίτλο σημειώνοντας παγκόσμιο ρεκόρ με άλμα στα 15.74 μέτρα. Πρόσθεσε, δηλαδή, επτά εκατοστά στο παγκόσμιο ρεκόρ που σημείωσε η ίδια όταν κέρδισε το χρυσό μετάλλιο στους Ολυμπιακούς αγώνες του  Τόκιο πέρυσι.

Το αήττητο σερί της συνεχίστηκε στον ανοικτό στίβο καθώς κέρδισε τον τρίτο συνεχόμενο παγκόσμιο τίτλο της στο Όρεγκον σημειώνοντας την κορυφαία επίδοση στον κόσμο με 15.47μ. Κατέγραψε άλλες τρεις νίκες, όλες με άλματα άνω των 15 μέτρων, συμπεριλαμβανομένου του τελικού της Wanda Diamond League (15.28μ.).