Κορυφαία επίδοση στον κόσμο και πολωνικό ρεκόρ για την Swoboda στα 60μ.

 Runbeat Team   9:19 12-02-2022  

Κορυφαία επίδοση στον κόσμο και πολωνικό ρεκόρ για την Swoboda στα 60μ.


Με εκπληκτικό τρόπο άνοιξε η σεζόν στον κλειστό στίβο για την Ewa Swoboda, η οποία στην πρώτη της κούρσα στο Orlen Cup στο Λοτζ χθες το βράδυ σημείωσε την κορυφαία επίδοση για φέτος στα 60μ. τερματίζοντας σε 7.00.

Η πρωταθλήτρια Ευρώπης κλειστού στίβου του 2019 έδειξε τις προθέσεις της από τα προκριματικά του αγωνίσματος καθώς τερμάτισε πρώτη στη σειρά της με χρόνο 7.04 που ως τότε αποτελούσε επίσης κορυφαία επίδοση για φέτος. Παράλληλα ο χρόνος αυτός αποτελούσε πολωνικό ρεκόρ κλειστού στίβου (7.07 το προηγούμενο και ανήκει στην ίδια αθλήτρια από το 2016 όταν ήταν στην κατηγορία U20).

 

Μία ώρα αργότερα, η 24χρονη βρέθηκε σε θέση εκκίνησης για τον τελικό, όπου κατάφερε να κάνει μία καταπληκτική κούρσα τερματίζοντας σε 7 δευτερόλεπτα, βελτιώνοντας το δικό της καλύτερο χρόνο παγκοσμίως που είχε πετύχει 60 λεπτά νωρίτερα.

Η Zaynab Dosso τερμάτισε δεύτερη με 7.9, ισοφαρίζοντας το ιταλικό ρεκόρ, ενώ η Σουηδή Claudia Payton ήταν τρίτη σημειώνοντας ατομικό ρεκόρ 7.24.

Ο χρόνος της Swoboda αποτελεί την 10η καλύτερη επίδοση στην παγκόσμια λίστα όλων των εποχών στον κλειστό στίβο και στην τρίτη καλύτερη στην ευρωπαϊκή λίστα όλων των εποχών στον κλειστό στίβο. Αξίζει να σημειωθεί επίσης ότι ήταν ο πρώτος της αγώνας από τον Ιούνιο του περασμένου έτους, καθώς η σεζόν του 2021 περιορίστηκε λόγω τραυματισμού.

Από εκεί και πέρα, ο Ολυμπιονίκης των 100 μέτρων Marcell Jacobs ήταν νικητής στα 60μ. με χρόνο 6.49, χρόνος που είναι ο δεύτερος ταχύτερος στην καριέρα του, ενώ σημείωσε 6,51 στις προκριματικές σειρές. Ο Αμερικανός Mike Rodgers ήταν δεύτερος με 6.62 και ο Ιταλός Ali Chituru ήταν τρίτος με 6.63.

Σε πολύ καλή μέρα βρέθηκε και ο Πολωνός Konrad Bukowiecki, ο οποίος ήταν ο νικητής στη σφαιροβολία ανδρών με καλύτερη βολή στα 21.39μ. Ο πρωταθλητής Ευρώπης κλειστού στίβου του 2017 είχε άλλες δύο βολές πάνω από τα 21 μέτρα και τερμάτισε άνετα μπροστά από τον Ιταλό Zane Weir (21,02 μ.).

Ο Ασιάτης πρωταθλητής Ernest John Obiena ήταν νικητής στο επί κοντώ σημειώνοντας την καλύτερη φετινή του επίδοση με άλμα στα 5.81 μέτρα. Στις τελευταίες του προσπάθειες ανέβασε τον πήχη στα 5.90μ. για να σημειώσει ατομικό ρεκόρ, ωστόσο είχε δύο αποτυχημένες στο συγκεκριμένο ύψος και μία στα 5.95μ.

Με ατομικό ρεκόρ η Reetta Hurske ήταν νικήτρια στα 60 μέτρα με εμπόδια γυναικών τερματίζοντας σε 7.93, μόλις 0,02 λιγότερο από το φινλανδικό ρεκόρ κλειστού στίβου. Δεύτερη ήταν η Klaudia Siciarz με 8.11.

Στο αντίστοιχο αγώνισμα των ανδρών νικητής ήταν ο Βραζιλιάνος Rafael Pereira που τερμάτισε σε 7.59. Την καλύτερη επίδοση στο μίτινγκ, ωστόσο, τη σημείωσε ο Αμερικανός πρωταθλητής Jarret Eaton τερματίζοντας στην προκριματική σειρά που μετείχε σε 7.55. Στον τελικό, ωστόσο, τα πράγματα δεν πήγαν καθόλου καλά με αποτέλεσμα να τερματίσει 5ος με χρόνο 7.70.