Κορυφαίοι αθλητές στον κόσμο για το 2021 οι Thompson-Herah και Warholm

 Runbeat Team   22:28 01-12-2021  

Κορυφαίοι αθλητές στον κόσμο για το 2021 οι Thompson-Herah και Warholm


Οι Ολυμπιονίκες Elaine Thompson-Herah από την Τζαμάικα και Karsten Warholm από τη Νορβηγία αναδείχθηκαν οι κορυφαίοι αθλητές του κόσμου στα βραβεία της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας που πραγματοποιήθηκαν απόψε το βράδυ στο Μονακό.

 

Η Thompson-Herah έκανε μία καταπληκτική χρονιά διατηρώντας τους Ολυμπιακούς τίτλους της στα 100μ. και 200μ. στο Τόκιο, ενώ προσθέτοντας ένα τρίτο χρυσό μετάλλιο στη σκυταλοδρομία 4x100μ. Πέρα από τα τρία Ολυμπιακά μετάλλια, σημείωσε επίσης τους κορυφαίους χρόνους παγκοσμίως με 10,54 και 21,53 στα 100 μέτρα και 200 ​​μέτρα αντίστοιχα. Χρόνοι που τη φέρνουν στη δεύτερη θέση στις παγκόσμιες λίστες όλων των εποχών και πολύ κοντά στα υπάρχοντα παγκόσμια ρεκόρ. Όπως δήλωσε και η ίδια «έτρεξα πολύ κοντά στο Παγκόσμιο ρεκόρ και να ξέρεις ότι όλα είναι πιθανά…». Όπως πρόσθεσε, «το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα στο Όρεγκον είναι σίγουρα ο επόμενος μεγάλος στόχος μου».


Ο Warholm σημείωσε ένα σπουδαίο παγκόσμιο ρεκόρ που του χάρισε το χρυσό μετάλλιο στα 400 μέτρα με εμπόδια στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο. Είχε ήδη ταξιδέψει στο Τόκιο έχοντας σημειώσει Παγκόσμιο ρεκόρ στο συγκριμένο αγώνισμα με 46,70 στο Όσλο, όμως κατάφερε να το καταρρίψει ξανά. Ξεπέρασε κάθε προσδοκία στην ιαπωνική πρωτεύουσα για να διεκδικήσει το χρυσό με ένα εκπληκτικό παγκόσμιο ρεκόρ 45,94. Σε έναν αγώνα που οι τρεις πρώτοι αθλητές τερμάτισαν κάτω από το χρόνο που αποτελούσε παγκόσμιο ρεκόρ πριν από το 2021.

«Είμαι τόσο χαρούμενος γι’ αυτό», είπε ο Warholm και πρόσθεσε: «Όταν είδα το χρόνο (στο Τόκιο), είπα: “Πρέπει να είναι λάθος!” επειδή δεν το περίμενα, όπως δεν περίμενα και τη νίκη μέχρι να περάσω τη γραμμή του τερματισμού».

Οι υπόλοιποι νικητές των βραβείων ήταν:

Γυναίκα ανερχόμενο αστέρι η Athing Mu

Η νεαρή Αμερικανίδα  Αμερικανός ήταν αήττητη στα 800 μέτρα όλο το χρόνο, κερδίζοντας το χρυσό μετάλλιο στους Ολυμπιακούς Αγώνες στην απόσταση μετά από μια μακρά αλλά επιτυχημένη κολλεγιακή σεζόν. Έσπασε το ρεκόρ των 800 μέτρων των ΗΠΑ με τον θρίαμβό της στο Τόκιο και στη συνέχεια το βελτίωσε στο 1:55.04 μόλις λίγες εβδομάδες αργότερα. Διέπρεψε επίσης στα 400 μέτρα, σημειώνοντας ρεκόρ U20 της Βόρειας Αμερικής (49,57).

Άνδρας ανερχόμενο αστέρι ο Erriyon Knighton

Καθ 'όλη τη διάρκεια του 2021, ο 17χρονος κατέρριψε αρκετά από τα ρεκόρ που ανήκαν στον σπουδαίο Usain Bolt. Ο Knighton σημείωσε νέο Παγκόσμιο ρεκόρ U18 με 20,11 και 20,04 στα 200 μέτρα, ενώ σημείωσε παγκόσμιο ρεκόρ και U20 με 19,88 και 19,84. Επίσης τερμάτισε τέταρτος στον τελικό των Ολυμπιακών Αγώνων με 19.93.

Βραβείο Ομοσπονδιών Μελών- Κόστα Ρίκα

Σε αναγνώριση της εξαιρετικής κατάρτισης αγώνων και αναπτυξιακών προγραμμάτων, για τη συμβουλευτική τους εργασία στο πρόγραμμα World Athletics Kids' Athletics και για την επιτυχή διοργάνωση μιας σειράς διεθνών διοργανώσεων τον περασμένο χρόνο.

Βραβείο Έμπνευσης- Mutaz Barshim και Gianmarco Tamberi

Η απόφαση να μοιραστούν το χρυσό Ολυμπιακό μετάλλιο στο ύψος συζητήθηκε όσο τίποτε άλλο στο Τόκιο. Ο Mutaz Barshim από το Κατάρ και ο Ιταλός Gianmarco Tamberi παρέδωσαν μαθήματα ανθρωπιάς και αλληλεγγύης ανεβαίνοντας μαζί στο πρώτο σκαλί του βάθρου.

Βραβείο Προέδρου- Peter Diamond, Εκτελεστικός Αντιπρόεδρος του NBC Olympic Programming

«Ο Στίβος οφείλει στον Πήτερ ένα τεράστιο χρέος ευγνωμοσύνης», δήλωσε ο Πρόεδρος της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας, Σεμπάστιαν Κόε. «Ο Πίτερ έχει εργαστεί μαζί μας ουσιαστικά για 40 χρόνια και ήταν μια συνεχής πηγή εξαιρετικών συμβουλών και σοφών συμβουλών και περιστασιακού χιούμορ που έχει μαλακώσει τα όρια κάθε συγκεκριμένης κατάστασης. Και έχει κάνει τον στίβο πολύ καλύτερο».

Βραβείο Coaching Achievement - Μπόμπι Κέρσι

Ο Αμερικανός προπονητής έχει καθοδηγήσει την καριέρα πολλών σπουδαίων αθλητών όλα αυτά τα χρόνια, αλλά φέτος δύο εξ αυτών έγραψαν ιστορία. Η Alison Felix έγινε η πιο πολυβραβευμένη γυναίκα Ολυμπιονίκης στίβου στην ιστορία αφού κέρδισε το 10ο και το 11ο χρυσό Ολυμπιακό μετάλλιο της στο Τόκιο, ενώ η Sydney McLaughlin κατέρριψε δύο παγκόσμια ρεκόρ στα 400 μέτρα με εμπόδια και κέρδισε το χρυσό ολυμπιακό μετάλλιο.

Βραβείο Γυναίκας της Χρονιάς - Anju Bobby George

Ο πρώην διεθνής σταρ του άλματος εις μήκος από την Ινδία εξακολουθεί να ασχολείται ενεργά με το άθλημα. Το 2016 άνοιξε μια ακαδημία εκπαίδευσης για νεαρά κορίτσια, η οποία έχει ήδη φέρει αποτελέσματα και συγκεκριμένα ένα μετάλλιο στο Παγκόσμιο U20. Μια σταθερή φωνή για την ισότητα των φύλων στο ρόλο της ως Ανώτερη Αντιπρόεδρος της Ινδικής Ομοσπονδίας Στίβου, η Bobby George καθοδηγεί επίσης μαθήτριες για μελλοντικές ηγετικές θέσεις στο άθλημα.

Jean-Pierre Durand παγκόσμια φωτογραφία στίβου της χρονιάς

Τον τίτλο της καλύτερης κατέκτησε η φωτογραφία του Ryan Pierse που τραβήχτηκε στα προκριματικά του άλματος σε ύψος γυναικών στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο

Το φετινό βραβείο είναι αφιερωμένο στη μνήμη του Jean-Pierre Durand, ενός από τους πιο παραγωγικούς φωτογράφους του αθλήματος και επικεφαλής φωτογράφων για μια σειρά από διοργανώσεις της World Athletics Series, ο οποίος πέθανε τον Οκτώβριο.