Κορυφαίοι αθλητές της χρονιάς ο Mondo Duplantis και η Sydney McLaughlin

 Runbeat Team   9:27 06-12-2022  

Κορυφαίοι αθλητές της χρονιάς ο Mondo Duplantis και η Sydney McLaughlin


Με τα επιτεύγματά τους ο Mondo Duplantis και η Sydney McLaughlin-Levrone δικαίως ανακηρύχθηκαν οι κορυφαίοι αθλητές της χρονιάς. Και οι δύο συνέτριψαν τα παγκόσμια ρεκόρ στα αγωνίσματά τους και «σάρωσαν» κάθε τίτλο βρέθηκε μπροστά τους.

Ήταν τα πρόσωπα της χθεσινοβραδινής εκδήλωσης για τα βραβεία της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας του στίβου (World Athletics Awards 2022).

 

Τόσο η McLaughlin-Levrone όσο και ο Duplantis κατέρριψαν περισσότερες από μία φορές το παγκόσμιο ρεκόρ στα 400μ. εμπ. και στο επί κοντώ αντίστοιχα, ενώ η κορυφαία επίδοσή τους σημειώθηκε στο Παγκόσμιο πρωτάθλημα του Όρεγκον.

Η McLaughlin-Levrone αρχικά βελτίωσε το δικό της παγκόσμιο ρεκόρ στα 400 μέτρα με εμπόδια κατά 0,78, σημειώνοντας επίδοση 51.41 στο Πρωτάθλημα της Αμερικής και στη συνέχεια σημείωσε το εντυπωσιακό 50,68 στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα. Η επίδοσή της αυτή τής εξασφάλισε τον πρώτο ατομικό παγκόσμιο τίτλο στην κατηγορία των ενηλίκων, ενώ αργότερα κατέκτησε τη νίκη και στα 4Χ400μ. με την ομάδα των ΗΠΑ.

«Όλοι οι στόχοι μου επιτεύχθηκαν φέτος», είπε ο McLaughlin-Levrone. «Καταφέραμε να πετύχουμε ό,τι θέλαμε να κάνουμε. Δεν θα μπορούσε να ήταν καλύτερο. Είμαι τόσο ευγνώμων που κατάφερα να πετύχω αυτή την επίδοση μπροστά στο αμερικάνικο κοινό».

Τι να πει κανείς για τον Mondo Duplantis. Κάθε φορά λες αποκλείεται να μπορεί να πάει ακόμη πιο ψηλά και κάθε φορά τα καταφέρνει. Ο Σουηδός επικοντιστής είχε μία ονειρική σεζόν μέσα στο 2022 κατά τη διάρκεια της οποίας σημείωσε τρεις φορές παγκόσμιο ρεκόρ και κέρδισε τους 18 από τους 19 αγώνες που συμμετείχε, ενώ πέρασε τα 6 μέτρα συνολικά 23 φορές!

Αν και είναι μόλις 23 χρόνων έχει ξεπεράσει τα 6 μέτρα περισσότερες φορές από οποιονδήποτε άλλο αθλητή του επί κοντώ.

Στον κλειστό στίβο ήταν αήττητος σημειώνοντας παγκόσμιο ρεκόρ με άλμα στα 6.19μ. στο Βελιγράδι. Δύο εβδομάδες αργότερα μετέχοντας στο Παγκόσμιο πρωτάθλημα κλειστού στίβου επίσης στο Βελιγράδι ξεπέρασε τα 6.20μ. βελτιώνοντας κατά ένα εκατοστό το Παγκόσμιο ρεκόρ.

Συνέχισε τους νικηφόρους αγώνες του και έφτασε στο Παγκόσμιο πρωτάθλημα του Όρεγκον αποφασισμένος να γράψει και πάλι ιστορία. Αφού εξασφάλισε το χρυσό μετάλλιο, τοποθέτηση τον πήχη στα 6.21μ. Αν και σε ανοικτό στίβο, ο Σουηδός κατάφερε να ξεπεράσει και αυτό το ύψος ξεσηκώνοντας το στάδιο.

Αργότερα στέφθηκε πρωταθλητής Ευρώπης με άλμα στα 6.06μ. και φυσικά κέρδισε το διαμάντι στη Ζυρίχη.

Όπως ο ίδιος τόνισε, «προχωρώντας στη χρονιά, είχα πολύ υψηλές προσδοκίες από τον εαυτό μου και είχα μερικούς πολύ μεγάλους στόχους. Ήθελα να κερδίσω τον παγκόσμιο τίτλο τόσο στον κλειστό στίβο όσο και στον ανοικτό, να κερδίσω το Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα και τον τελικό του Diamond League. Ήθελα επίσης να καταρρίψω το παγκόσμιο ρεκόρ. Τα πέτυχα όλα. Ήμουν σε θέση να το κάνω. Ήταν σαν το κερασάκι στην τούρτα η κατάρριψη του παγκοσμίου ρεκόρ. Δεν μπορώ να παραπονεθώ για όσα πέτυχα».