Κώστας Δήμου: Το ατύχημα που τον καθήλωσε και η άρση βαρών που τον ανέστησε

 Runbeat Team   18:13 23-08-2021  

Κώστας Δήμου: Το ατύχημα που τον καθήλωσε και η άρση βαρών που τον ανέστησε


Μερικές φορές η ζωή έχει τόσο απρόσμενη εξέλιξη που σε σοκάρει. Ο Κώστας Δήμου μπορεί με σιγουριά να το πει αυτό. Νέος, γυμνασμένος, μέλος τη ομάδας πόλο του Παναθηναϊκού και της Εθνικής ομάδας, εξέπεμπε αυτοπεποίθηση. Ήρθε όμως ένα απρόσμενο περιστατικό να αλλάξει για πάντα τη ζωή του.

Είχε ένα σοβαρό ατύχημα με το αυτοκίνητό του και έπεσε στο νερό ενός αδρευτικού καναλιού. Ήταν αδύνατο να σηκωθεί ή να κινηθεί. Τον βρήκε τυχαία ένας αγρότης της περιοχής μετά από ώρες. Έμεινε ανάπηρος… Μεγάλο σοκ για έναν τόσο δραστήριο άνθρωπο. Όμως δεν τα παράτησε. Βρήκε ένα νέο τρόπο να ζήσει. Δεν επέλεξε ένα αγώνισμα του νερού, επέλεξε την άρση βαρών σε πάγκο. Και δικαιώθηκε όντας σήμερα Παγκόσμιος πρωταθλητής με τεράστια ρεκόρ. Τρία κύπελλα, δυο Ευρωπαϊκά και ένα Παγκόσμιο είναι οι διακρίσεις που έχει πάρει στη διεθνή του καριέρα στην άρση βαρών.

Μιλώντας στο επίσημο σάιτ της ΕΑΟΜ ΑμεΑ, ο Κώστας Δήμου ξεδιπλώνει το χαρακτήρα και τις προσδοκίες του. «Είναι η δεύτερη Παραολυμπιάδα στο Τόκιο που πηγαίνω μετά το Ρίο, όπου πήρα την τέταρτη θέση. Στόχος μου στο Τόκιο είναι να κάνω πάλι τα ρεκόρ μου και από εκεί και πέρα είναι να ξαναμπώ μέσα στη τετράδα». Εξηγώντας τι βρίσκει στην άρση βαρών, τονίζει ότι «μου δίνει χαρά πρώτα απ’ όλα επειδή εκπροσωπώ την Ελλάδα στο εξωτερικό. Η χαρά που μου έχει δώσει η άρση βαρών είναι πολύ μεγάλη. Είμαι πρώτος στη Ευρώπη εδώ και καιρό», εξηγεί.

Ερωτηθείς για το εάν ερχόταν η στιγμή να εγκαταλείψει κάποια στιγμή την άρση βαρών πως θα ήθελε να γίνει αυτό είπε: «Θα ήταν όπως ήταν και με το πόλο, που έτσι ξαφνικά αναγκάστηκα να σταματήσω μετά το ατύχημα που είχα στην Αλίαρτο. Είχα πέσει παγωμένος μέσα στα νερά αρκετά τραυματισμένος σε ημιλιπόθυμη κατάσταση με το μόνο πράγμα στο μυαλό μου ότι πρέπει να ζήσω όσο μπορώ μέχρι να με βρουν γιατί ήδη είχαν περάσει πολλές ώρες και σίγουρα δε θα άντεχα και πολύ παραπάνω.

Το θαύμα μετά από μια παράκληση προς τον Θεό έγινε και μετά από λίγη ώρα με βρήκε από το πουθενά -λες και τον έστειλε κάποιος- ένας αγρότης της περιοχής και τώρα είμαι εδώ και ζω τη ζωή μου όχι όπως την είχα φανταστεί πριν από το ατύχημα αλλά τη ζω όπως μπορώ και μου αρέσει και πάντα με χαμόγελο έστω και αν από πίσω κρύβονται πολλά που ξέρουν μόνο οι κοντινοί μου».

Ερωτηθείς εάν γι’ αυτόν θα είναι δυσκολότερα στην Παραολυμπιάδα του Τόκιο χωρίς θεατές τόνισε: «Για όλους θα είναι η ίδια κατάσταση. Από κει και πέρα είναι στον χαρακτήρα κάθε αθλητή. Εγώ είμαι του αγώνα, το έχω αποδείξει ότι είμαι του αγώνα. Συγκεντρώνομαι αλλού και αποδίδω. Συγκεντρώνομαι στους στόχους μου και στα όνειρα μου. Κάθε μέρα να γίνομαι όσο το δυνατόν καλύτερος γίνεταις Και σαν άνθρωπος και σαν αθλητής».

Ο Κώστας Δήμου θέλει το κράτος να δίνει μεγαλύτερες επιχορηγήσεις ώστε να μπορούν οι αθλητές να κάνουν την προπόνηση τους χωρίς δυσκολίες.«Πιστεύω ότι δεν μπορούν να κάνουν πολλά η Παραολυμπιακή και η Ομοσπονδία. Δεν μπορούμε να πούμε πολλά. Άλλοι φταίνε που τους δίνουν χρήματα. Το Κράτος δηλαδή. Έτσι όλοι δεν μπορούν να κάνουν αυτό που γνωρίζουν».

Τελειώνοντας θέλει κι εκείνος να περάσει το μήνυμά του: «Το μοτίβο μου είναι “δεν θέλω να τα παρατάω ποτέ”. Προχωράμε μπροστά όσο και αν δύσκολα μας προσφέρεται η ζωή μας. Η ζωή είναι σκληρή αλλά έχει και τα ωραία της και μια φορά την ζούμε. Το κεφάλι ψηλά με ένα χαμόγελο και συνεχίζουμε για τις επόμενες δυσκολίες γιατί μπορούμε».