Μάριμπορ 2023: Στο τρίτο σκαλί του βάθρου Ραφαηλίδου και Παναγιώτου

 Runbeat Team   8:02 27-07-2023  

Μάριμπορ 2023: Στο τρίτο σκαλί του βάθρου Ραφαηλίδου και Παναγιώτου


Δύο χάλκινα μετάλλια πανηγύρισε χθες η Ελλάδα κατά την 3η ημέρα του Ολυμπιακού Φεστιβάλ Νεότητας που διεξάγεται στο Μάριμπορ της Σλοβενίας.

Η Μαρία Ραφαηλίδου στη δισκοβολία και η Εβίνα Παναγιώτου στο επί κοντώ χάρισαν δύο ακόμη μετάλλια στην Ελλάδα στον στίβο. Είχε προηγηθεί το χρυσό μετάλλιο του Δημήτρη Αντωνάτου στη σφαιροβολία.

 

Αρχικά η Ραφαηλίδου με βολή στα 47.95μ. από την πρώτη της προσπάθεια πετυχαίνοντας μεγάλο ατομικό ρεκόρ που της χάρισε και το χάλκινο μετάλλιο. Το προηγούμενο ρεκόρ της ήταν 46.69μ. από τον περασμένο Μάιο. Η νεαρή αθλήτρια που γυμνάζεται με τον Γιώργο Μποτσκαριώβ είχε ακόμη έγκυρες βολές στα 47.85μ. και 42.63μ., ενώ μετά την έκτη της βολή πανηγύρισε δικαιολογημένα την πρώτη σπουδαία διάκριση της καριέρας της.

Η Ραφαηλίδου, που θα κλείσει τα 17 τον ερχόμενο Ιανουάριο, θα αγωνιστεί και στη σφαιροβολία και θα διεκδικήσει και σε αυτό το αγώνισμα να ανέβει στο βάθρο των νικητριών. Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι έπιασε το όριο για το Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Κ20 της Ιερουσαλήμ.


Νικήτρια του αγώνα ήταν η η Χέλεν Ράμσλειν (Νορβηγία) με 49.16μ. και ακολούθησε η Γερμανίδα Φρίντα Έτσερχοφ με 48.17 μέτρα. Η Ραφαηλίδου θα αγωνιστεί σήμερα στον προκριματικό της σφαιροβολίας, αγώνισμα στο οποίο έχει ατομικό ρεκόρ 16.47μ., επίδοση που είναι η πέμπτη φέτος στην Ευρώπη στις Γυναίκες Κ18 και της επιτρέπει να διεκδικήσει τη διάκριση.

Λίγο αργότερα ήταν σειρά της Εβίνας Παναγιώτου να ανέβει στο βάθρο καθώς με άλμα στα 3.90μ. κατέκτησε την 3η θέση στο αγώνισμα του επί κοντώ. Η 17χρονη αθλήτρια όπως και το 2022 στη Μπάνσκα Μπίστριτσα έτσι και φέτος κατάφερε να κατακτήσει ένα μετάλλιο.

Η αθλήτρια του Νίκου Βαρσάμη μπορεί να χρειάστηκε δεύτερο άλμα για να ξεπεράσει τα 3.60μ. και 3.70μ., ωστόσο πέρασε με την πρώτη τα 3.80μ. και με την τρίτη το 3.90μ., ύψος που ήταν καθοριστικό για την πορεία της στον αγώνα. Δεν κατάφερε να ξεπεράσει το 3.95μ., που θα ήταν ικανό να της χαρίσει ακόμη και το χρυσό μετάλλιο.


Το χάλκινο μετάλλιο μοιράστηκαν τρεις συνολικά αθλήτριες, ενώ το χρυσό πήγε στην Μαγκνταλένα Ράουτερ (Αυστρία) με 4.00μ., τη μόνη που κατάφερε να υπερβεί το συγκεκριμένο φράγμα. Με 3.90μ. και διαφορά προσπαθειών η Σβαμπόκοβα (Τσεχία) κατέκτησε το ασημένιο μετάλλιο.

Η Παναγιώτου πλέον στρέφει την προσοχή της στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Κ20, που θα γίνει τον επόμενο μήνα στην Ιερουσαλήμ.