Με δέκα αθλητές η Ρωσία στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο

 Runbeat Team   11:12 19-03-2021  

Με δέκα αθλητές η Ρωσία στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο


Δέκα αθλητές στίβου από τη Ρωσία θα έχουν το δικαίωμα να αγωνιστούν το προσεχές καλοκαίρι στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο, αλλά και σε κάθε άλλη επίσημη διοργάνωση της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Κλασικού Αθλητισμού.

Το συμβούλιο της World Athletics ενέκρινε την επαναφορά του προγράμματος ανεξάρτητου αθλητή (ANA) με την προϋπόθεση η ρώσικη Ομοσπονδία να επιλέξει 10 αθλητές και αθλήτριες που συμμετέχουν στα αντιντόπινγκ κοντρόλ και είναι αποδεδειγμένα «καθαροί».

Η απόφαση αυτή δεν αφορά μόνο τους Ολυμπιακούς Αγώνες, αλλά και τις υπόλοιπες διοργανώσεις της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας, αλλά και το Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα U23 του 2021.

Μάλιστα, όπως επισημαίνεται στην ανακοίνωση, η ρωσική Ομοσπονδία (RusAF) μπορεί να επιλέξει ποιοι 10 αθλητές είναι σε θέση να αγωνιστούν από αυτούς που έχουν λάβει το καθεστώς ANA, αλλά πρέπει να δώσει προτεραιότητα στην επιλογή αθλητών που συμμετέχουν στο International Registered Testing Pool.

Από εκεί και πέρα επισημαίνεται ότι δεν υπάρχει όριο στον αριθμό των Ρώσων αθλητών που μπορούν να αγωνιστούν σε άλλους διεθνείς αγώνες, υπό την προϋπόθεση ότι έχουν καθεστώς ANA.

Οι Ρώσοι αθλητές και αθλήτριες κάτω των 15 ετών μπορούν να αγωνίζονται στις διοργανώσεις της ηλικιακής κατηγορίας  τους ως ανεξάρτητοι αθλητές χωρίς να υποβάλουν αίτηση στο Doping Review Board.

Η World Athletics, ωστόσο, προειδοποιεί τη ρώσικη Ομοσπονδία ότι σε περίπτωση που διαπιστωθεί ότι δεν τηρούνται τα προβλεπόμενα όσον αφορά τους ελέγχους ντόπινγκ η απόφαση αυτή θα ανακληθεί. Μάλιστα αφήνει ανοικτό το ενδεχόμενο να υπάρξει πλήρης αποκλεισμός των Ρώσων αθλητών-τριών από κάθε αθλητική δραστηριότητα εφόσον διαπιστωθεί ότι  δεν τηρείται το πρόγραμμα για «καθαρούς» αθλητές.