Ο αθλητισμός μπορεί - Έχει τη δύναμη να αλλάξει τον κόσμο

 Runbeat Team   16:37 18-10-2022  

Ο αθλητισμός μπορεί - Έχει τη δύναμη να αλλάξει τον κόσμο


Έχει την δύναμη να αλλάξει τον κόσμο, είναι η πηγή χαράς, ανάτασης και μέσο ανθρώπινης επικοινωνίας.

Δυστυχώς κατέχουμε την πρώτη θέση στην Ευρώπη στην παιδική παχυσαρκία ενώ 6 στους 10 ενήλικες είναι παχύσαρκοι και το 70% δεν γυμνάζεται καθόλου.

Παχυσαρκία = φλεγμονή στους ιστούς – κόπωση – κατάθλιψη –άγχος –αϋπνία – ελάττωση λειτουργιάς των μυών.

Καταλυτικό ρόλο στην αντιμετώπιση των προβλημάτων παίζει η άσκηση.

 

Στόχος μας πρέπει να είναι να αλλάξουμε την κοινωνία μας προς το καλύτερο, ο άνθρωπος είναι το αποκορύφωμα της πολυπλοκότητας, δισεκατομμύρια αντιδράσεις γίνονται μέσα στον οργανισμό μας όμως όλες αυτές βρίσκονται σε μια καλή ισορροπία, από την μια έχουμε τα στρεσογόνα συναισθήματα και από την άλλη μια προσαρμοστική αντίδραση, έτσι προσπαθούμε τα παιδιά με τον αθλητισμό να ξεκινήσουν μια ισορροπημένη σχέση.

Για τους μελλοντικούς ενήλικες οι γονείς θα πρέπει να λειτουργούν ως πρότυπα, δεν έχει σημασία τι λέμε στα παιδιά αλλά τι κάνουμε με αυτά, μειώνουμε την καθιστική μας ζωή και του παιδιού, την τηλεόραση και τα βιντεογκεημς, έχουμε διατροφικά πρότυπα και βιωματικές διαδικασίες μέσα στην οικογένεια. Αθλητισμός σημαίνει υγείες τρόπος ζωής και εμπέδωση συμπεριφοράς, πρωταρχικό μας μέλημα θα πρέπει να είναι η καθημερινή άσκηση και η προάσπιση της υγείας των νέων.

Όλα τα παιδιά από δυο ετών και οι έφηβοι θα πρέπει να μετέχουν σε μέτρια εως έντονη φυσική δραστηριότητα ευχάριστη ποικίλη και κατάλληλη για το αναπτυξιακό στάδιο που βρίσκονται, στάδιο βιολογικής και συναισθηματικής ωρίμανσης. Στην άσκηση θα πρέπει να υπάρχει προσωποποιημένο πρόγραμμα ανάλογα με την προπονητική του ηλικία που δεν συμβαδίζει πάντα με την φυσική. Βέβαιαπρέπει να προσέξουμε και να σεβαστούμε το κουραστικό «επάγγελμα» του μαθητή που είναι αρκετά απαιτητικό στις μέρες μας.

 

Στο άρθρο 16 του συντάγματος υπάρχει το αναφαίρετο δικαίωμα στην άθληση και το κράτος θα πρέπει να ενισχύσει το δικαίωμα αυτό με εθνική πολιτική στον αθλητισμό όσο και στον σχολικό αθλητισμό με την ίδρυση πρότυπων αθλητικών σχολείων, ορθή ενημέρωση στα υπόλοιπα σχολεία και δημιουργία αθλητικών εγκαταστάσεων. Θα πρέπει να υπάρξει μια ολιστική στρατηγική μέσα από την πολυδιάστατη διαδικασία της άθλησης η οποία έχει πολλές δυναμικές, κοινωνική επένδυση που θα δώσει μια υγιή κοινωνία, βελτίωση της ψυχικής, σωματικής υγείας και ευεξίας.

Ο αθλητισμός μπορεί να φτιάξει έναν καλύτερο κόσμο και η νίκη του ενός να είναι γιορτή για όλους.

Η ευτυχία του παιδιού είναι ο στόχος… η επιτυχία έπεται.

Μαρίνος Λύτρας | Διαχρονικός αθλητής - βοηθός προπονητή Α.Σ. Ηνίοχος