Ο κλειστός στίβος άφησε υποσχέσεις για μεγάλες επιδόσεις στη θερινή σεζόν

 Runbeat Team   9:30 24-04-2022  

Ο κλειστός στίβος άφησε υποσχέσεις για μεγάλες επιδόσεις στη θερινή σεζόν


Η θερινή σεζόν στον κλασικό αθλητισμό έχει ήδη ξεκινήσει με τους αθλητές και τις αθλήτριες να μπαίνουν δειλά, δειλά σε αγωνιστικούς ρυθμούς καθώς οι διοργανώσεις του καλοκαιριού είναι πολλές και σημαντικές.

Για τους ελίτ αθλητές-τριες στόχος είναι το Παγκόσμιο πρωτάθλημα που θα διεξαχθεί φέτος από τις 15 έως τις 24 Ιουλίου στο Όρεγκον των Ηνωμένων Πολιτειών.

Ήδη ο κλειστός στίβος έδωσε μία πρώτη γεύση για το τι θα ακολουθήσει τον Ιούλιο στην κορυφαία διοργάνωση της φετινής σεζόν.

 

Με γνώμονα, λοιπόν, τη χειμερινή σεζόν οι προσδοκίες είναι πολλές. Ας δούμε, όμως τι έγινε φέτος το χειμώνα καθώς έχουν δημιουργηθεί πολλά ανταγωνιστικά ζευγάρια σε αρκετά αθλήματα.

Όπως η… κόντρα Mu και Hodgkinson στα 800μ. ή Thompson-Herah εναντίν Thomas στα 200μ. ή Holloway εναντίον Allen στα 110μ. εμπ. και πολλά άλλα ανταγωνιστικά ζευγάρια.

Όσον αφορά στο πρώτο ζευγάρι, η Athing Mu μετά την κατάκτηση του χρυσού μεταλλίου στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο στα 800μ. επέλεξε να κάνει λίγες κούρσες, ενώ και το πέρασμά της από τον κλειστό στίβο ήταν περιορισμένο. Η «ασημένια» Ολυμπιονίκης, Keely Hodgkinson ήταν μεταξύ των φαβορί για την κατάκτηση του τίτλου στο Παγκόσμιο πρωτάθλημα κλειστού στίβου, όμως ένας τραυματισμός την ανάγκασε να αποσύρει τη συμμετοχή της από τη διοργάνωση του Βελιγραδίου.  

Ο Grant Holloway ισοφάρισε το δικό του παγκόσμιο ρεκόρ στα 60 μέτρα κλειστού στίβου στους ημιτελικούς στο Βελιγράδι και όλα αυτά χωρίς να νιώθει την πίεση του Devon Allen που έμεινε εκτός αποστολής λόγω των πολλών σπουδαίων αθλητών που διαθέτει η Αμερική. Στο Όρεγκον, ωστόσο, αναμένεται να είναι και οι δύο και όλοι περιμένουν να δουν τη μεταξύ τους μάχη στα 110μ. εμπόδια.

Η πέντε φορές Ολυμπιονίκης της Τζαμάικα, Elaine Thompson-Herah, χρησιμοποίησε τον κλειστό στίβο ως μέρος της προπόνησής της. Έτρεξε σε πολύ λίγους αγώνες έχοντας ξεκαθαρίσει ότι δε θα αγωνιστεί στο Βελιγράδι, ενώ είχε καλύτερη επίδοση 7.04 στα 60μ. στο Τορούν. Η Gabby Thomas έτρεξε μόλις μία φορά στον κλειστό στίβο σημειώνοντας 21.69 στα 200μ. στο Τέξας και έκτοτε έστρεψε εξολοκλήρου την προσοχή της στη θερινή σεζόν.  Η Thompson-Herah κέρδισε τον Ολυμπιακό τίτλο στα 200 μέτρα και η Thomas πήρε το χάλκινο, όμως το καλοκαίρι η δεύτερη θα παίζει… εντός έδρας και κανείς δεν ξέρει τι μπορεί να γίνει.

Ο Mondo Duplantis ήταν ο απόλυτος πρωταγωνιστής του κλειστού στίβου στο επί κοντώ. Σημείωσε δύο φορές παγκόσμιο ρεκόρ και έδειξε ότι δεν έχει ταβάνι. Σίγουρα η… κόντρα του με τον Chris Nilsen τον κάνει καλύτερο, αλλά τη δεδομένη στιγμή μοναδικός αντίπαλος φαίνεται ότι είναι ο εαυτός του. Ο Σουηδός κατέρριψε για πρώτη φορά το Παγκόσμιο ρεκόρ ξεπερνώντας τα 6a.19μ. στο μίτινγκ του Βελιγραδίου αρχές Μαρτίου και δύο εβδομάδες αργότερα στο ίδιο στάδιο ξεπέρασε τα 6.20μ. γράφοντας άλλη μία λαμπρή σελίδα στην αθλητική του ιστορία.

Σημειώθηκαν συνολικά τέσσερα παγκόσμια ρεκόρ

Duplantis, Holloway, Ingebrigtsen και Rojas ήταν οι αθλητές που έγραψαν το όνομά τους στην ιστορία εξαιτίας των Παγκοσμίων ρεκόρ που πέτυχαν κατά τη διάρκεια της χειμερινής σεζόν. 

Ο Duplantis χρειάστηκε δύο χρόνια και 54 προσπάθειες για να ανεβάσει το δικό του παγκόσμιο ρεκόρ στα 6.19 μέτρα στο Βελιγράδι. Όμως χρειάστηκε μόλις δύο εβδομάδες για να το βελτιώσει φτάνοντας στα 6.20μ. στο Παγκόσμιο πρωτάθλημα. Το παράδοξο είναι ότι το ρεκόρ του στον ανοικτό στίβο είναι 6.15μ. και φυσικά στόχος του φέτος θα είναι να το ξεπεράσει.

Ο Grant Holloway είναι συνεπείς και σταθερός. Το 2021 κατέρριψε στη Μαδρίτη το παγκόσμιο ρεκόρ κλειστού στίβου που κατείχε ο Colin Jackson στα 60μ. εμπ. με χρόνο 7.29. Ένα χρόνο αργότερα ισοφάρισε τον χρόνο αυτό και άφησε πολλές υποσχέσεις για τη θερινή σεζόν. Όλοι πλέον περιμένουν να δουν πως θα ανταποκριθεί στα 110μ. εμπ. και μέχρι που μπορεί να φτάσει.

<iframe width="868" height="475" src="https://www.youtube.com/embed/2XbhCOr90QA" title="YouTube video player" frameborder="0" allow="accelerometer; autoplay; clipboard-write; encrypted-media; gyroscope; picture-in-picture" allowfullscreen></iframe>

Ο Jakob Ingebrigtsen έτρεξε σε 3:30.60 τα 1.500μ. στο Lievin στις 17 Φεβρουαρίου κατεβάζονται σχεδόν μισό δευτερόλεπτο το προηγούμενο παγκόσμιο ρεκόρ κλειστού στίβου στο αγώνισμα, το οποίο κατείχε ο Samuel Tefera από το 2019. Ο Νορβηγός κατέχει το ρεκόρ Ευρώπης στα 1.500μ. στον ανοικτό στίβο με χρόνο 3:28.32 και θέλει να το βελτιώσει κι άλλο φέτος.

<iframe width="868" height="475" src="https://www.youtube.com/embed/SkuROrHlBlQ" title="YouTube video player" frameborder="0" allow="accelerometer; autoplay; clipboard-write; encrypted-media; gyroscope; picture-in-picture" allowfullscreen></iframe>

Αφήσαμε τελευταία την Yulimar Rojas, το φαινόμενο του τριπλούν. Πρώτα ξεπέρασε τα 15.43μ. σημειώνοντας παγκόσμιο ρεκόρ κλειστού στίβου πέρυσι στη Μαδρίτη, μετά έφτασε σε 15.67μ. για να κερδίσει το χρυσό μετάλλιο στους Ολυμπιακούς του Τόκιο και φέτος στο Παγκόσμιο του Βελιγραδίου το έκανε ξανά δείχνοντας το πόσο γρήγορα βελτιώνεται. Με άλμα 15.74μ. έβαλε φαρδιά πλατιά την σφραγίδα της στους αγώνες του Βελιγραδίου και έδειξε έτοιμη να ξεπεράσει ακόμα και τα 16 μέτρα στον ανοικτό στίβο!

Υπήρξαν και αυτοί που ξεκουράστηκαν

Αξίζει βέβαια να σημειωθεί ότι αρκετοί αστέρες του παγκόσμιου στίβου επέλεξαν να μην αγωνιστούν στον κλειστό στίβο κάτι που σημαίνει ότι ξεκούρασαν το σώμα τους και κανείς δεν ξέρει πως θα παρουσιαστούν στον ανοικτό.

Στα 400μ. εμπ. ανδρών και γυναικών το 2021 σημειώθηκαν εξαιρετικές επιδόσεις και κάτι ανάλογο αναμένεται να συμβεί και φέτος. Οι Αμερικανοί Sydney McLaughlin και Dalilah Muhammad βελτιώνουν ο ένας τον άλλο μέσα από τον ανταγωνισμό και κάθε χρόνο παρουσιάζονται καλύτεροι. Και οι δύο αθλητές επέλεξαν να μην αγωνιστούν στον κλειστό στίβο, όπως και οι άλλοι αστέρες του αγωνίσματος ο Νορβηγός Karsten Warholm και ο Αμερικανός Rai Benjamin.

Άλλη μία πολυαναμενόμενη… κόντρα είναι αυτή ανάμεσα στην Ολλανδέζα Sifan Hassan και την κενυάτισσα Faith Kipyegon στα 1500μ. Η δεύτερη ήταν νικήτρια στο Τόκιο, όμως η  Hassan πέραν του χάλκινου μεταλλίου στα 1.500μ. κέρδισε και δύο χρυσά στα 5 και 10 χιλιόμετρα. Οι δυο τους συναντήθηκαν τελευταία φορά στον τελικό της Wanda Diamond League στη Ζυρίχη, όπου ο Kipyegon βγήκε και πάλι νικήτρια.

Φυσικά υπάρχουν και πολλοί άλλοι αθλητές και αθλήτριες που έχουν όλα τα φόντα να λάμψουν φέτος το καλοκαίρι και όλοι οι φίλοι του κλασικού αθλητισμού αδημονούν για τις μεγάλες διοργανώσεις της σεζόν.