Ο Neeraj Chopra εμπνέει τα νέα παιδιά να ασχοληθούν με τον ακοντισμό

 Runbeat Team   14:00 26-12-2021  

Ο Neeraj Chopra εμπνέει τα νέα παιδιά να ασχοληθούν με τον ακοντισμό


Ο Neeraj Chopra έγινε ευρύτερα γνωστός μετά την κατάκτηση του χρυσού μεταλλίου στον ακοντισμό στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο. Ο Ινδός πρωταθλητής χάρισε το πρώτο χρυσό Ολυμπιακό μετάλλιο στη χώρα του στο στίβο και έγινε σύμβολο παγκοσμίως. Δική του φιλοδοξία αποτελεί το να εμπνεύσει νεαρούς αθλητές και αθλήτριες ώστε να ασχοληθούν με τον ακοντισμό. Στα 24 του χρόνια έχει πετύχει πάρα πολλά παρότι στη χώρα του δεν είναι ιδιαίτερα αναπτυγμένος ο στίβος. Μάλιστα δίνει πέντε συμβουλές ώστε και άλλοι αθλητές και αθλήτριες να φτάσουν στο δικό του επίπεδο.

 

1 Αξιοποιήστε στο έπακρο τις εγκαταστάσεις που έχετε

«Δε χρειάζεται να έχετε τις πιο φανταχτερές εγκαταστάσεις για να προπονηθείτε. Όπου κι αν βρίσκεστε, όποιες εγκαταστάσεις κι αν έχετε, απλώς συνεχίστε την προπόνηση».

Μεγαλώνοντας, κανείς δεν ασχολιόταν με τον στίβο στο χωριό καταγωγής του, το Τσόπρα. Για πολύ καιρό, δεν ήξερε καν τι ήταν το ακόντιο. Αυτό άλλαξε όταν έγινε έφηβος και πήγαινε στο τοπικό αθλητικό στάδιο για να τρέξει και να δραστηριοποιηθεί.

«Μια μέρα στο γήπεδο, είδα κάποιους άλλους να πετούν το ακόντιο και το δοκίμασα», είπε σε συνέντευξη που παραχώρησε στην Παγκόσμια Ομοσπονδία και πρόσθεσε: «Μέσα σε 10 μέρες, έριξα 40-45 μέτρα και άρχισαν να μου λένε ότι είχα φυσικό ταλέντο σε αυτό».

2.  Έχετε υπομονή

«Σε ένα άθλημα όπως το ακόντιο, πρέπει να δώσεις χρόνο στον εαυτό σου για να κάνεις πράγματα να συμβούν, γι' αυτό να είσαι υπομονετικός».

Περίπου πέντε χρόνια μετά την ενασχόλησή του με τον ακοντισμό, ο Chopra κατέρριψε το παγκόσμιο ρεκόρ U20 στο Bydgoszcz για να κερδίσει το πρώτο χρυσό μετάλλιο της Ινδίας στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Στίβου U20. Άλλα πέντε χρόνια αργότερα έγινε ο πρώτος Ολυμπιονίκης της Ινδίας στον στίβο καθώς κέρδισε το χρυσό στο Τόκιο με βολή στα 87,58μ.

3. Εργαστείτε σκληρά

«Δεν υπάρχουν γρήγορος δρόμος για την επιτυχία, όπως λένε. Οπότε, συνέχισε να δουλεύεις, επέμεινε και προσπάθησε ακόμα περισσότερο».

Ο Τσόπρα είπε ότι του πήρε τουλάχιστον δύο χρόνια για να μάθει τη σωστή τεχνική του ακοντισμού. Ενόψει του Τόκιο, μερικές μέρες προπονούνταν για έξι ή επτά ώρες, με ελαφρύτερες προπονήσεις το πρωί και πιο δυνατές τα βράδια. Την Τετάρτη και το Σάββατο δεν έκανε βραδινή προπόνηση και η Κυριακή ήταν ημέρα ξεκούρασης.

«Τις περισσότερες φορές που δεν είμαι στην προπόνηση δουλεύω σε κάτι, τη δύναμη, τη γυμναστική, την τεχνική κατάρτιση…», εξήγησε.

4 Έχετε έναν καλό οδηγό

«Επειδή το ακόντιο είναι ένα τεχνικό άθλημα, βεβαιωθείτε ότι έχετε κάποιον μαζί σας, όπως έναν καλό προπονητή ή έναν έμπειρο μέντορα που μπορεί να σας καθοδηγήσει και να σας δείξει ότι ακολουθείτε το σωστό δρόμο».

Ο Chopra είχε προπονητή τον Gary Calvert όταν κατέκτησε το χρυσό μετάλλιο στον παγκόσμιο του U20 και τα τελευταία χρόνια συνεργάζεται με τον Klaus Bartonietz.

5 Να έχεις αυτοπεποίθηση

«Τελευταίο και πιο σημαντικό, πιστέψτε στον εαυτό σας. Έχετε πίστη στις δικές σας ικανότητες ότι θα τα πάτε καλά για τον εαυτό σας και για τη χώρας σας».

Ο Chopra είναι παθιασμένος με το μέλλον του ακοντισμού και του αθλητισμού στη χώρα του και ελπίζει οι επιδόσεις του, συμπεριλαμβανομένων των σημαντικών του νικών, να ενθαρρύνουν τα παιδιά να ασχοληθούν με το άθλημα.

«Βλέπω τόσες πολλές δυνατότητες για τους Ινδούς όσον αφορά στον ακοντισμό», είπε. «Για να πετύχεις χρειάζεσαι δύναμη και ταχύτητα, και τα παιδιά της Ινδίας το έχουν αυτό. Νομίζω ότι, όλο και περισσότερο, θα βλέπουν τι πετυχαίνουμε και θα εμπνέονται για να ασχοληθούν και αυτά».