Ο πατέρας Λάζαρος και ο γιός Λεόντιος Στεφανίδης με στόχους στο Τόκιο

 Runbeat Team   15:58 24-08-2021  

Ο πατέρας Λάζαρος και ο γιός Λεόντιος Στεφανίδης με στόχους στο Τόκιο


Για πρώτη φορά στην ιστορία του ελληνικού αθλητισμού, ίσως και του παγκόσμιου, πατέρας και γιος θα βρεθούν να αγωνίζονται στην ίδια Παραολυμπιάδα και μάλιστα στο ίδιο αγώνισμα αν και δε θα βρεθούν αντίπαλοι καθώς αγωνίζονται σε διαφορετική κατηγορία.

Ο λόγος για τον Λάζαρο Στεφανίδη και τον γιο του Λεόντιο που θα αγωνιστούν στη σφαιροβολία κατηγορία F53 και F20 αντίστοιχα.

Οι δυο τους παραχώρησαν μία απολαυστική συνέντευξη στο επίσημο σάιτ της ΕΑΟΜ ΑμεΑ ενόψει της συμμετοχής του στην Παραολυμπιάδα.

Ο Λάζαρος Στεφανίδης το 2005 ίδρυσε τον δικό του αθλητικό σύλλογο «ΑΣ Λάζαρος Στεφανίδης Ο Μακεδόνας», ο οποίος στεγάζεται σε αθλητικό κέντρο στη Σταυρούπολη Θεσσαλονίκης.

Εκεί γυμνάζονται τουλάχιστον 80 αθλητών ΑμεΑ. Έτσι άρχισε και ο γιος του Λεόντιος, επηρεασμένος από την εικόνα της προσπάθειας του πατέρα του.

Ο Λάζαρος ήταν αθλητής της πάλης, ονειρεύτηκε τον εαυτό του στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Μόσχαςτο 1980, αλλά ένα καλοκαίρι πριν τους Αγώνες άλλαξε η ζωή του.

«Ήμουν αθλητής την πάλη και προετοιμαζόμουν για τους Ολυμπιακούς Αγώνες της Μόσχας, το 1980. Σ’ έναν αγώνα έπαθα σοβαρή ζημιά στον αυχένα. Σπαστική τετραπληγία, σε ηλικία 20 ετών. Αρχικά έπρεπε να συνειδητοποιήσω και να συμβιβαστώ μ’ αυτό που είχε συμβεί. Να συνεφέρω τον εαυτό μου. Η αγάπη μου για τον αθλητισμό με βοήθησε να μη το βάλω κάτω. Συμμετείχα σε Παραολυμπιακούς Αγώνες, Πανευρωπαϊκά και Παγκόσμια Πρωταθλήματα, κατακτώντας μετάλλια».

Από την πλευρά του ο Λεόντιος τονίζει:«Νιώθω υπερήφανος που θα είμαι μαζί με τον πατέρα μου. Φυσικά και ο πατέρας μου θα νιώθει υπερήφανος. Διάλεξα ένα δυναμικό άθλημα. Την σφαίρα. Ένα άθλημα που θέλει αποφασιστικότητα. Ένα άθλημα που χρειάζεται αυτοέλεγχο. Για μένα είναι η πρώτη φορά που συμμετέχω σε Παραολυμπιακούς αγώνες. Θα προσπαθήσω να κάνω το καλύτερο», υπογραμμίζει.

Για τον 22χρονο γιο του ο Λάζαρος λέει, «ο Λεόντιος προέρχεται από πολύ καλή σεζόν. Έχει μαθησιακή δυσκολία, αυτό εντάσσεται στους Παραολυμπιακούς Αγώνες, είναι μια κατηγορία η F20. Θα έλεγα ότι επηρεάστηκε μέσα από τη δική μου δράση. Από πολύ μικρό παιδί, έβλεπε, αφομοίωνε, στη συνέχεια δούλεψε πολύ κι έτσι αναπτύχθηκε μέσα του η επιθυμία να ασχοληθεί πιο επαγγελματικά. Δεν θα είμαστε αντίπαλοι καθώς αγωνιζόμαστε σε διαφορετικές κατηγορίες», εξηγεί.

Αυτό που θα βιώσουν στο Τόκιο είναι μοναδικό λέει ο Λάζαρος που για 6η φορά θα συμμετάσχει σε Παραολυμπιακούς. «Είναι ξεχωριστό για μένα, τον γιο μου και την οικογένειά μου. Υποψιάζομαι ότι έχει και ιστορική αξία καθώς δε θυμάμαι ποτέ να έχουν αγωνιστεί στους ίδιους αγώνες πατέρας και γιος. Είναι κάτι που με γεμίζει συναισθηματικά. Για να είμαι ειλικρινής, δεν το περίμενα. Βλέποντας την εξέλιξη του Λεόντιουαντιλαμβανόμουν την κλίση του στον αθλητισμό. Ήμουν προπονητής του και πλέον νιώθω ότι μετά την 5η θέση στο Πανευρωπαϊκό Πρωτάθλημα έχει πολύ σοβαρές πιθανότητες διάκρισης και στους Παραολυμπιακούς Αγώνες».

Και ο Λάζαρος Στεφανίδης κλείνει τα λόγια του με μια παράκληση. «Πλέον, μου είναι εύκολο να αντιληφθώ αν ένας αθλητής έχει τα απαιτούμενα στοιχεία διάκρισης. Το καταλαβαίνω από τον χαρακτήρα του. Θα έπρεπε όμως να είχαμε μεγαλύτερη υποστήριξη σε επίπεδο εγκαταστάσεων. Στον χώρο που έχω δημιουργήσει στη Σταυρούπολη, προσπάθησα να διευκολύνω όλα τα παιδιά που ταυτοχρόνως προπονώ, αλλά θα μπορούσε να είχε δημιουργηθεί μια ακόμα πιο οργανωμένη προσπάθεια αν είχαμε τη βοήθεια του Κράτους».