Ο Salazar αντιμετωπίζει δια βίου αποκλεισμό για «σεξουαλικά και συναισθηματικά ανάρμοστη συμπεριφορά»

 Runbeat Team   17:04 12-08-2021  

Ο Salazar αντιμετωπίζει δια βίου αποκλεισμό για «σεξουαλικά και συναισθηματικά ανάρμοστη συμπεριφορά»


Οριστικός είναι ο αποκλεισμός του Alberto Salazar από την προπονητική μετά από τις καταγγελίες της Mary Cain τον Φεβρουάριο του 2020. Η 25χρονη δρομέας είχε μεταξύ άλλων καταγγείλει την ανεπίτρεπτη συμπεριφορά από τον τότε προπονητή της την τριετία 2013-2015.

Η απόφαση ήρθε από το SafeSport, έναν ανεξάρτητο οργανισμό που χειρίζεται έρευνες και καταγγελίες για κατάχρηση και κακή συμπεριφορά σε διάφορα Ολυμπιακά αθλήματα. Ο Salazar ήταν μέλος του Nike Oregon Project, το οποίο έκλεισε το 2019. Λίγο μετά του κλεισίματος του προπονητικού κέντρου από τη Nike, ξεκίνησαν οι καταγγελίες για την άσχημή του συμπεριφορά στους αθλητές, με πρώτη την Mary Cain.

Πολλοί αθλητές και πρώην μέλη του Oregon Project επιβεβαίωσαν τις κατηγορίες της αθλήτριας, μεταξύ των οποίον και η Kara Goucher. Ο Salazar φέρεται να σχολίαζε αρνητικά τα κιλά αλλά και τα σώματα των αθλητών τους, φέρνοντάς τους συνεχώς σε δύσκολη και δυσάρεστη θέση.

 

Παρότι έχει τιμωρηθεί οριστικά, ο έμπειρος προπονητής δεν αποδέχεται τις κατηγορίες. Μεταξύ άλλων, είχε τονίσει στο Sports Illustrated το 2019: «Ο πρωταρχικός μου στόχος ως προπονητής ήταν να προωθήσω την αθλητική απόδοση με τρόπο που να υποστηρίζει την καλή υγεία και ευημερία όλων των αθλητών μου. Κατά καιρούς, μπορεί να έκανα σχόλια που ήταν άθλια ή αναίσθητα κατά τη διάρκεια των προπονήσεών μου με τους αθλητές που βοήθησα μέσω σκληρών προπονήσεων. Αν κάποιος αθλητής πληγώθηκε από οποιαδήποτε σχόλια που έκανα, ένα τέτοιο αποτέλεσμα ήταν εντελώς ακούσιο και λυπάμαι».

Προς το παρόν, ο Alberto Salazar έχει προσφύγει στο CAS και δεν είναι γνωστό εάν θα αλλάξει κάτι στην υπόθεσή του.