Οι 22 καλύτερες στιγμές στον ανοικτό στίβο για το 2022

 Runbeat Team   10:50 22-09-2022  

Οι 22 καλύτερες στιγμές στον ανοικτό στίβο για το 2022


Η περίοδος του ανοικτού στίβου έχει σχεδόν ολοκληρωθεί σε όλο τον κόσμο και αυτό έδωσε την αφορμή στην Παγκόσμια Ομοσπονδία Στίβου να συγκεντρώσει τις καλύτερες στιγμές της σεζόν σε ένα απολαυστικό αφιέρωμα.

Ήταν ίσως η πιο «γεμάτη» χρονιά όσον αφορά στις μεγάλες διοργανώσεις καθώς… στριμώχτηκαν σε αυτή και αγώνες που είχαν αναβληθεί λόγω της πανδημίας του covid 19. Έτσι, εκτός από το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Στίβου του Όρεγκον, η σεζόν περιελάμβανε επίσης το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Στίβου U20 που διεξήχθη στο Ναϊρόμπι, το Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα του Μονάχου, το Πρωτάθλημα NACAC, τους Αγώνες της Κοινοπολιτείας και διάφορα άλλα περιφερειακά πρωταθλήματα και πρωταθλήματα U20 που περιλαμβάνονταν στα Wanda Diamond League και τα Continental Tour.

 

Η World Athletics ξεχώρισε 22 αξέχαστε στιγμές τις οποίες παρουσιάζει χωρίς κάποια ιδιαίτερη σειρά.

Ο γύρος του θριάμβου για την Sydney McLaughlin

Το ασύλληπτο παγκόσμιο ρεκόρ της Sydney McLaughlin στα 400μ. εμπ. στο Παγκόσμιο πρωτάθλημα του Όρεγκον είναι από τις στιγμές που δύσκολα θα ξεχάσει κανείς. Το 50.68 έμεινε στην ιστορία και δύσκολα θα το ξεπεράσει κάποια άλλη αθλήτρια πέραν της ίδιας.




Η ρεβάνς του Crouser έναντι του Kovacs

Είναι μία μονομαχία που διαρκεί εδώ και πολλά χρόνια στη σφαιροβολία. Στο Παγκόσμιο πρωτάθλημα του Όρεγκον ήταν εξίσου συναρπαστική. Ο Ryan Crouser κατάφερε και πήρε ρεβάνς για την ήττα του το 2019 από τον Joe Kovacs κατακτώντας το χρυσό μετάλλιο με βολή στα 22.94μ. Μόλις πέντε εκατοστά πιο πίσω έμεινε δεύτερος ο Kovacs.



Η Gidey κέρδισε το χρυσό στο «θρίλερ» του τελευταίου γύρου

Παρότι είχε καταρρίψει αρκετά παγκόσμια ρεκόρ τόσο εντός όσο και εκτός σταδίου τα τελευταία δύο χρόνια, η Letesenbet Gidey δεν είχε καταφέρει να κερδίσει έναν παγκόσμιο τίτλο ως ενήλικας κάτι που έκανε στο Όρεγκον. Η αθλήτρια από την

Αιθιοπία ακολούθησε μία εξαιρετική τακτική με τις συναθλήτριές της και στο τέλος έβαλε τον… αγκώνα της μην αφήνοντας περιθώρια σε καμία άλλη να της πάρει τη νίκη στα 10.000μ.



Ο Duplantis αψηφά τη βαρύτητα

Το ότι κέρδισε τον παγκόσμιο τίτλο δεν ήταν μεγάλη έκπληξη. Ο Mondo Duplantis κυριαρχεί εδώ και αρκετό καιρό στο επί κοντώ. Όμως ο Σουηδός έβαλε και το κερασάκι στην τούρτα σημειώνοντας παγκόσμιο ρεκόρ με άλμα στα 6.21μ.



Δύο χρυσά για την Garcia

Λίγοι είχαν προβλέψει ότι η Περουβιανή βαδίστρια Kimberly Garcia θα κατάφερνε να κατακτήσει έστω και έναν τίτλο στο παγκόσμιο πρωτάθλημα του Όρεγκον. Κι όμως η 28χρονη απέδειξε τη δυναμική της κερδίζοντας το χρυσό μετάλλιο τόσο 20χλμ όσο και στα 35χλμ.



Ο Dos Santos είναι ο νέος βασιλιάς των εμποδίων

Ο Βραζιλιάνος Alison Dos Santos έζησε μία ονειρεμένη σεζόν το 2022, κερδίζοντας όλους τους αγώνες του στα 400 μέτρα με εμπόδια εδραιώνοντας παράλληλα το όνομά του στο Νο1 όλου του κόσμου. Την καλύτερή του κούρσα την έκανε στο Όρεγκον κερδίζοντας τον παγκόσμιο τίτλο με ρεκόρ πρωταθλήματος 46.29 – τον ​​τρίτο ταχύτερο χρόνο στην ιστορία.



Το παγκόσμιο ρεκόρ-σοκ της Amusan

Στην αρχή πολλοί αναρωτήθηκαν κατά πόσο λειτουργούσε σωστά το χρονόμετρο και πως ήταν δυνατό να κατεβάσει μία αθλήτρια το παγκόσμιο ρεκόρ τόσο πολύ σε έναν ημιτελικό. Σύντομα όμως έγινε φανερό ότι το 12.12 της Tobi Amusan στα 100 μέτρα με εμπόδια στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα ήταν απολύτως αληθινό, καθώς πήγε ακόμα πιο γρήγορα στον τελικό τερματίζοντας με το… διαστημικό 12.06.



Ο Mayer ήταν ο μεγάλος νικητής

Την αναμενόμενη μονομαχία με τον Ολυμπιονίκη Damian Warner μπορεί να μην την είδαμε ποτέ (ο Καναδός αποχώρησε τραυματισμένος), αλλά ο Kevin Mayer είχε 10 αγωνίσματα να αντιμετωπίσει κατακτώντας τελικά τον πολυπόθητο παγκόσμιο τίτλο στο δέκαθλο.



Επίδειξη δύναμης από τον Peters στον ακοντισμό

Ο Anderson Peters ήδη από το ξεκίνημα της σεζόν έδειξε τη δυναμική του στέλνοντας το ακόντιό του στα 93.07 μέτρα σε μια συναρπαστική μάχη με τον Jakub Vadlejch. Ο Peters συνέχισε την εκπληκτική πορεία του όλη τη σεζόν, ενώ στέφθηκε και παγκόσμιος πρωταθλητής.



Ο Krop… ενηλικιώνεται

Τρία χρόνια αφότου έφτασε στον τελικό του Παγκοσμίου Πρωταθλήματος ως 18χρονος, ο Jacob Krop έδειξε φέτος αρκετά βελτιωμένος στα 5.000μ. Τερμάτισε δεύτερος στη συνάντηση του Diamond League στη Ρώμη, σημειώνοντας ατομικό ρεκόρ 12:46.79 και ήταν και πάλι δεύτερος στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα. Το φινάλε της σεζόν του επεφύλαξε ένα νέο ατομικό ρεκόρ που ήταν παράλληλα και η κορυφαία επίδοση για φέτος. Ήταν νικητής στο Diamond League στις Βρυξέλλες με 12:45.71.



Το Kipyegon μπήκε στη λίστα με τους κορυφαίους χρόνους όλων των εποχών

Μπορεί να μην κατάφερε να σημειώσει το παγκόσμιο ρεκόρ που λαχταρούσε, αλλά το 3:50.37 της Faith Kipyegon στα 1500 μέτρα στη συνάντηση Wanda Diamond League στο Μονακό δεν ήταν λιγότερο εντυπωσιακό. Τρεις εβδομάδες μετά την κατάκτηση του τέταρτου παγκόσμιου τίτλου της σε αυτή την απόσταση, η Kipyegon έδειξε την πραγματική της κυριαρχία στην απόσταση.



Την έλειψε μόνο ο παγκόσμιος τίτλος στον ανοικτό

Αφού κέρδισε τον παγκόσμιο τίτλο κλειστού στίβου νωρίτερα μέσα στη χρονιά, η Yaroslava Mahuchikh φαινόταν έτοιμη να κυριαρχήσει στον ανοικτό στίβο. Η Ουκρανή άλτρια του ύψους ηττήθηκε στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα, αλλά πήρε ρεβάνς στη συνάντηση του Diamond League στις Βρυξέλλες σημειώνοντας την κορυφαία επίδοση στο κόσμο με 2.05 μέτρα, ισοφαρίζοντας παράλληλα το εθνικό ρεκόρ της Ουκρανίας.



Η εκπληκτική πορεία του Allen πριν το NFL

Στην τελευταία του χρονιά στο στίβο πριν ξεκινήσει τη νέα του καριέρα στο NFL, ο Devon Allen έκανε την καλύτερη πορεία της ζωής του κερδίζοντας τη χρυσή συνάντηση Continental Tour στη Νέα Υόρκη. Σε μια σύγκρουση με τον παγκόσμιο πρωταθλητή Grant Holloway, ο Allen κέρδισε τα 110 μέτρα με εμπόδια με χρόνο 12.84, επίδοση που τον φέρνει στην τρίτη θέση της παγκόσμιας λίστας όλων των εποχών, μόλις 0.04 λιγότερο από το παγκόσμιο ρεκόρ.



Η Fraser-Pryce ξεκινά τη σεζόν με στιλ

Υπήρχαν πολλές σπουδαίες στιγμές για την Shelly-Ann Fraser-Pryce μέσα στη σεζόν. Πέραν από τον πέμπτο παγκόσμιο τίτλο της στα 100 μέτρα στο Όρεγκον, θα έχει να θυμάται την εκπληκτική της εμφάνιση στη συνάντηση Continental Tour Gold στο Ναϊρόμπι, όπου κέρδισε με χρόνο 10.67, ενώ ακολούθησαν επτά ακόμη κούρσες κάτω από τα 10.70.



Η κόντρα Nowicki vs Fajdek κρατά χρόνια

Pawel Fajdek εναντίον Wojciech Nowicki. Είναι μια από τις πιο μακροχρόνιες και πιο έντονες μονομαχίες στον στίβο και η φετινή σεζόν επεφύλαξε αρκετές μεταξύ τους… κόντρες στη σφυροβολία. Όταν το δίδυμο συγκρούστηκε εντός έδρας στη συνάντηση Continental Tour Gold στη Σιλεσία, ήταν ο Ολυμπιονίκης Nowicki που βγήκε νικητής ρίχνοντας 81.58 μέτρα.

Η συνεχώς εξελισσόμενη Bol

Πριν ανοίξει τη σεζόν της στο αγώνισμά της τα 400μ. εμπ., η Femke Bol έτρεξε στα 300 μέτρα με εμπόδια στη συνάντηση Continental Tour Gold στην Οστράβα. Η Ολλανδή νίκησε με χρόνο 36.86 «διαλύοντας» το προηγούμενο ρεκόρ και δείχνοντας παράλληλα την ονειρική χρονιά που θα ακολουθούσε.



Ο Tebogo γράφει τη δική του ιστορία

Ο Letsile Tebogo είχε ήδη δείξει την ικανότητά του στο σπριντ κερδίζοντας τον παγκόσμιο τίτλο στα 100 μέτρα U20 στο Ναϊρόμπι πέρυσι. Ακολούθησε το παγκόσμιο ρεκόρ U20 (9.94) στο Παγκόσμιο πρωτάθλημα, όμως το καλύτερο το φύλαξε για το Κάλι, όπου διατήρησε τον παγκόσμιο τίτλο του U20 με χρόνο 9.91, βελτιώνοντας παράλληλα το δικό του παγκόσμιο ρεκόρ U20.



Η εντυπωσιακή πιτσιρίκα Vilagos

Η Adriana Vilagos αν και μόλις 19 ετών έδειξε τη δυναμική της φέτος. Για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά στέφθηκε παγκόσμια πρωταθλήτρια U20 στον ακοντισμό, ενώ κατέκτησε και το ασημένιο μετάλλιο στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα ανδρών-γυναικών, εκεί όπου η Ελίνα Τζένγκο ήταν νικήτρια.



Τα μεγάλα πράγματα έρχονται σε αυτούς που περιμένουν

Όπως συνέβη και πέρυσι στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο, ο Jacob Kiplimo έπρεπε να συμβιβαστεί με ένα ακόμη χάλκινο μετάλλιο στα 10.000 μέτρα στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα. Παρόλα αυτά ήταν μία πολύ καλή χρονιά για τον 21χρονος δρομέα από την Ουγκάντα καθώς ήταν νικητής στους Αγώνες της Κοινοπολιτείας τόσο στα 5.000 και όσο και στα 10.000 μέτρα.

Φινάλε με την καλύτερή της σεζόν

Η σεζόν της Kara Winger’s ήταν μια από τις καλύτερες της πλούσιας καριέρας της. Η έμπειρη Αμερικανίδα ακοντίστρια, αγωνιζόμενη στην τελευταία της χρονιά, κατάφερε επιτέλους να αφήσει πίσω της τους τραυματισμούς που την ταλαιπώρησαν και απόλαυσε την καλύτερη σεζόν της ζωής της. Μία από τις πολλές σπουδαίες φετινές της στιγμές ήταν η κατάκτηση του πρωταθλήματος NACAC όπου στην 18η και τελευταία συμμετοχή της στο πρωτάθλημα κέρδισε το χρυσό μετάλλιο με ρεκόρ αγώνων 64.68μ.



Ο Ingebrigtsen υπερασπίστηκε τους τίτλους του

Ο Jakob Ingebrigtsen απέδειξε και στο Μόναχο ότι είναι μία κλάση ανώτερος από τους υπόλοιπους διατηρώντας τον τίτλο του στο Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα τόσο στα 1500 όσο και στα 5000μ.



Το μήκος μπορεί να γίνει και έτσι…

Ήταν μία από τις πιο αστείες στιγμές του Παγκοσμίου πρωταθλήματος του Όρεγκον Απολαύστε την…