Οι πολύ καλές επιδόσεις στο Λιεβέν αφήνουν υποσχέσεις ενόψει του Παγκοσμίου

 Runbeat Team   9:31 18-02-2022  

Οι πολύ καλές επιδόσεις στο Λιεβέν αφήνουν υποσχέσεις ενόψει του Παγκοσμίου


Το άστρο του Jakob Ingebrigtsen έλαμψε χθες το βράδυ στο Λιεβέν με τον Νορβηγό να σημειώνει Παγκόσμιο ρεκόρ στα 1.500μ. με το εκπληκτικό 3:30.60 . Στην πρώτη του φετινή παρουσία στον κλειστό στίβο ήταν συγκλονιστικός κατεβάζοντας κατά 44 ολόκληρα δευτερόλεπτα το προηγούμενο ρεκόρ που ανήκε στον Samuel Tefera  από το 2018 (δες λεπτομέρειες ΕΔΩ).

Δεν ήταν όμως μόνο ο Νορβηγός που ξεχώρισε στο μίτινγκ της γαλλικής πόλης. Όσο το Παγκόσμιο πρωτάθλημα πλησιάζει τόσο οι επιδόσεις των αθλητών και αθλητριών ανεβαίνουν.

 

Τέσσερα χρόνια από την τελευταία της νίκη σε έναν αγώνα κλειστού στίβου, η Dawit Seyaum εντυπωσίασε στα 3000 μέτρα και με ένα εκπληκτικό σπριντ στον τελευταίο γύρο -παρότι είχε μεγάλη διαφορά από τις αντιπάλους της- πήρε τη νίκη με χρόνο 8:23.24, μία επίδοση που είναι η τέταρτη καλύτερη στην ιστορία.

Η Taye τερμάτισε δεύτερη με ατομικό ρεκόρ 8:26.77 και η Fantu Worku ήταν τρίτη με χρόνο 8:38.15.

Ο παγκόσμιος πρωταθλητής στα 110 μέτρα με εμπόδια, Grant Holloway, επέστρεψε στο Λιεβέ με στόχο να συνεχίσει το αήττητο σερί που έχει από το 2014 στα 60μ. εμπ. Ο στόχος του επετεύχθη καθώς πέρασε πρώτος τη γραμμή του τερματισμού με χρόνο 7.35. Παρότι είναι ακόμα μόλις 24 ετών, ο Holloway έχει πλέον περισσότερες επιδόσεις κάτω από τα 7.40 από οποιονδήποτε άλλον σπρίντερ εμποδίων στην ιστορία.

Ο Pascal Martinot-Lagarde τερμάτισε δεύτερος με 7.46 και ο Jarret Eaton ήταν τρίτος με 7.51.

Μεγάλο ενδιαφέρον παρουσίασε και ο αγώνας 800μ. γυναικών εκεί που βρέθηκαν αντιμέτωπες οι μόνες δύο γυναίκες που έχουν τρέξει φέτος κάτω από τα 2 λεπτά. Η Natoya Goule από την Τζαμάικα ξεπέρασε την παγκόσμια πρωταθλήτρια Halimah Nakaayi σημειώνοντας την καλύτερη φετινή επίδοση με 1:58.46.

Η Nakaayi έμεινε μεν δεύτερη, αλλά σημείωσε ρεκόρ κλειστού στίβου Ουγκάντας ​​με χρόνο 1:58.58. Η Eglay Nalyanya από την Κένυα ήταν τρίτη με ατομικό ρεκόρ 2:00.26.

Συναρπαστικό και το επί κοντώ των γυναικών εκεί όπου η Anzhelika Sidorova πήρε τη νίκη σημειώνοντας την καλύτερη φετινή επίδοση με άλμα στα 4.85μ. Η Λευκορωσίδα Iryna Zhuk ήταν 2η με άλμα στα 4.80μ. καταρρίπτοντας το ρεκόρ της χώρας της, ενώ 3η με το ίδιο ύψος ήταν η Ολυμπιονίκης Katie Nageotte.

Παρόλο που δεν είχε αγωνιστεί ποτέ στον κλειστό στίβο στο παρελθόν, ο Κουβανός Lazaro Martinez ήταν ο νικητής στον τριπλούν σημειώνοντας την κορυφαία επίδοση για φέτος στον κόσμο με 17.21.

Παραμένει αήττητος ο Marcell Jacobs

Πολύ δυνατή κούρσα έγινε στα 60μ. όπου ο Marcell Jacobs πήρε την πιο δύσκολη φετινή νίκη του τερματίζοντας σε 6,50. Οι πέντε πρώτοι τερμάτισαν με 6.60 με τον Αμερικανό Cravont Charleston να παίρνει τη δεύτερη θέση με 6.52, τον Elijah Hall να τερματίζει τρίτος με 6.57 και τον Ferdinand Omanyala να σημειώνει ρεκόρ Κένυας με 6.57.

Πολυαναμενόμενη ήταν η κούρσα των 3.000μ. των ανδρών καθώς πολλοί περίμεναν έναν νέο παγκόσμιο ρεκόρ με δεδομένη τη συμμετοχή των Barega, Getnet Wale και Lamecha Girma που πέρυσι έφτασαν πολύ κοντά σε αυτό τον στόχο στο Λιεβέν.

Η κούρσα, ωστόσο, δεν ήταν τόσο γρήγορη. Ήταν όμως πολύ συναρπαστική. Wale, Girma και Barega έδωσαν τη μάχη τους για τη νίκη. Στους τελευταίους γύρους η κούρσα κράτησε την ανάσα με τελικό νικητή τον Girma που πέρασε στο φινάλε τον Barega παίρνοντας τη νίκη με χρόνο 7:30.54, ενώ 7:30.66 ήταν ο χρόνος του δεύτερου. Στην τρίτη θέση τερμάτισε ο Wale με 7:30.88. Πίσω τους τερμάτισε ο Birhanu Balew από το Μπαχρέιν σημειώνοντας ρεκόρ Ασίας με 7:31.77.

Εξίσου συναρπαστικός ήταν και ο αγώνας των 2.000μ. των ανδρών όπου ο Samuel Zeleke ήρθε από πίσω για να περάσει τον Abel Kipsang, κερδίζοντας σε 4:57.00. Ο Kipsang ήταν δεύτερος σε 4:57.21, μόλις 0.01 μπροστά από τον Γάλλο Azeddine Habz.

Μια πτώση τις στέρησε το Παγκόσμιο ρεκόρ

Η Gudaf Tsegay πήγε στο Λιεβέν με στόχο το Παγκόσμιο ρεκόρ στο μίλι και όλα έδειχναν ότι θα τα κατάφερνε, όμως ένα ατύχημα που είχε στον πρώτο γύρο (σκόνταψε και έπεσε) της το στέρησε. Παρόλα αυτά συνέχισε τον αγώνα της και πήρε τη νίκη με χρόνο 4:21.72 καταρρίπτοντας το ρεκόρ συνάντησης.  Η Axumawit Embaye τερμάτισε δεύτερη σε 4:25.30.

Ο Chris Nilsen ήταν ο νικητής στο επί κοντώ των ανδρών με καλύτερο άλμα στα 5.91μ., ενώ προσπάθησε να καταρρίψει το ατομικό του ρεκόρ τοποθετώντας τον πήχη στα 6.03μ. αλλά δεν τα κατάφερε. Ο Βραζιλιάνος Thiago Braz ήταν δεύτερος με 5.81μ. και Ολλανδός Menno Vloon ήταν τρίτος με το ίδιο ύψος.

Τέλος, ξεχώρισε η νίκη της Laetitia Bapte στα 60μ. με εμπόδια γυναικών σημειώνοντας χρόνο 8.00.