Παγκόσμια, ευρωπαϊκά ρεκόρ και προκρίσεις στην ημερίδα στίβου ΑμεΑ του Παγκρητίου

 Νίκη Μηλιαράκη   19:58 27-03-2021  

Παγκόσμια, ευρωπαϊκά ρεκόρ και προκρίσεις στην ημερίδα στίβου ΑμεΑ του Παγκρητίου


Εξαιρετικές επιδόσεις σημειώθηκαν σήμερα στο Παγκρήτιο Στάδιο στην ημερίδα στίβου ΑμεΑ, η οποία φιλοξενήθηκε για πρώτη φορά στο νησί μας και όλα δείχνουν ότι θα καθιερωθεί τα επόμενα χρόνια.

Οι κορυφαίοι αθλητές και αθλήτριες της Ελλάδας βρέθηκαν στο Παγκρήτιο κυνηγώντας επιδόσεις ικανές να ανοίξουν θέσεις για τη χώρα μας στους Παραολυμπιακούς Αγώνες που θα διεξαχθούν στο Τόκιο. Όλα δείχνουν ότι ο στόχος επετεύχθη καθώς στο μήκος σημειώθηκαν δύο ρεκόρ, στη σφαιροβολία γυναικών το ίδιο, ενώ εξαιρετικά τα πήγαν και οι Στεφανουδάκης και Κωνσταντινίδης που έχουν ήδη εξασφαλίσει τη συμμετοχή τους στην κορυφαία διασυλλογική διοργάνωση του κόσμου.

Ξεχώρισε σίγουρα ο αγώνας στο μήκος, εκεί όπου ο Θανάσης Προδρόμου ήταν νικητής με άλμα στα 7.03μ., επίδοση που συγκαταλέγεται στις κορυφαίες του κόσμου, ενώ την παράσταση έκλεψε ο δεύτερος Στέλιος Μαλακόπουλος στην κατηγορία Τ64 που με άλμα στα 7μ. σημείωσε παγκόσμιο ρεκόρ στην κατηγορία του (διπλά ακρωτηριασμένος). Αυτή τη στιγμή οι δύο αθλητές βρίσκονται σε τροχιά πρόκρισης με βάση τη βαθμολογία ράνκινγκ, αλλά θα πρέπει να περιμένουν ως την 1η του Απρίλη για να επισημοποιηθεί και η συμμετοχή τους.

Από εκεί και πέρα, εξαιρετική ήταν στη σφαιροβολία κατηγορίας F20 η Ζωή Μαντούδη, η οποία είχε βολή στα 13.23μ. που αποτελεί την 3η καλύτερη επίδοση στον κόσμο και σίγουρα της δίνει το εισιτήριο πρόκρισης στο Τόκιο.

Ο Μανώλης Στεφανουδάκης βελτίωσε τη φετινή του επίδοση στον ακοντισμό στην κατηγορία F54 και δείχνει ικανός για μεγάλα πράγματα ενόψει της Παραολυμπιάδας. Μετά το 29.17μ. που είχε στο Ντουμπάι, ο Μεσαρίτης Παραολυμπιονίκης έστειλε το ακόντιό του σήμερα στο Παγκρήτιο στα 29μ. και 47 εκατοστά.

Οι βολές του Μανόλη Στεφανουδάκη ήταν οι εξής: 1) 27,40μ. 2) 29,27μ. 3) 29,05μ. 4) 29,10μ. 5) 29,30μ. 6) 29,45μ.

Ικανοποιημένος δήλωσε για τον αγώνα του και ο Μανώλης Στεφανουδάκης, ο οποίος ευελπιστεί να καθιερωθεί η ημερίδα στο Ηράκλειο. Όπως επισήμανε: «Ο Covid-19 εδώ κι ένα χρόνο μας έχει κρατήσει μακριά από αγώνες, ευτυχώς φέτος έχουμε συμμετάσχει σε τρεις διοργανώσεις προετοιμασίας. Η ημερίδα ήταν αγώνας πρόκρισης για τους Παραολυμπιακούς αγώνες «Τόκιο 2020» και πραγματοποιήθηκε για πρώτη φορά στο ‘’σπίτι μας’’ κι ευχόμαστε να καθιερωθεί στον παγκόσμιο αθλητικό χάρτη. Είμαι χαρούμενος για το τελικό αποτέλεσμα, αν και θα ήθελα κάτι παραπάνω. Η προσπάθεια συνεχίζεται για να βελτιώσουμε την απόδοση μας.

Θέλω να ευχαριστήσω όλους αυτούς τους ανθρώπους που βρίσκονται στο πλάι μου και στηρίζουν την προετοιμασία μου με τις χορηγίες τους, είτε οικονομικά είτε με την αγορά αθλητικού εξοπλισμού παρά τις οικονομικές δυσκολίες που έχει επιφέρει η πανδημία Covid 19.

Επίσης ευχαριστώ τους προπονητές μου, Σκαντζάκη Ιπποκράτη και Ιωαννίδη Ιάκωβο, που παρά τις δυσκολίες της πανδημίας είναι δίπλα μου σε καθημερινή βάση και με στηρίζουν με κάθε τρόπο με υπομονή, επιμονή και απόλυτη επαγγελματικότητα».

Σε εξαιρετική κατάσταση βρίσκεται και ο Θανάσης Κωνσταντινίδης, ο οποίος σημείωσε ένα Ευρωπαϊκό και ένα Παγκόσμιο ρεκόρ αγωνιζόμενος στην κατηγορία F32. Πιο συγκεκριμένα στη δισκοβολία ήταν καταπληκτικός και με βολή στα 23.08μ. σημείωσε παγκόσμιο ρεκόρ, ενώ νωρίτερα στη σφαιροβολία με βολή στα 10.54 είχε σημειώσει Ευρωπαϊκό ρεκόρ!

Τα διαπιστευτήρια του έδειξε και ο φέρελπις Ηρακλειώτης ακοντιστής Μανόλης Γιακουμάκης, ο οποίος αγωνιζόμενος στην κατηγορία Τ64 στον ακοντισμό σημείωσε Ευρωπαϊκό ρεκόρ με βολή στα 37.70μ.

Τέλος, πολύ καλή επίδοση σημείωσε η Στέλλα Σμαραγδή στο μήκος με άλμα στα 5.32μ. δείχνοντας ότι επανήλθε δριμύτερη μετά το σοβαρό τραυματισμό που την κράτησε εκτός δράσης για οκτώ μήνες.

«Ο στόχος μου επετεύχθη»

Απόλυτα ικανοποιημένος από την επίδοσή του τόσο στο μήκος όσο και στο τριπλούν ήταν ο Αθανάσιος Προδρόμου μετά τη λήξη των αγώνων και όχι άδικα καθώς σημείωσε δύο ρεκόρ! «Πήρα αυτό που ήθελα σημειώνοντας μία πολύ καλή επίδοση στο μήκος (7.03μ.) και σημειώνοντας ένα παγκόσμιο ρεκόρ στο τριπλούν (14.91μ.). Θεωρώ ότι με την επίδοσή μου στο πρώτο εξασφάλισα μία θέση στο Τόκιο που ήταν και ο στόχος μου. Ευχαριστώ πάρα πολύ τον προπονητή μου, Ανέστη Ματαρτζίδη και την οικογένειά μου που με στηρίζουν όλα αυτά τα χρόνια», δήλωσε στο «runbeat.gr». Να τονίσουμε ότι το τριπλούν δεν έχει συμπεριληφθεί στο πρόγραμμα της Παραολυμπιάδας κι έτσι παρά την επίδοσή του δε θα αγωνιστεί σε αυτό στο Τόκιο.

«Θα τη θυμάμαι για πάντα τη σημερινή μέρα»

Για τον Στέλιο Μαλακόπουλο η σημερινή μέρα είναι ξεχωριστή και όχι τυχαία καθώς σημείωσε παγκόσμιο ρεκόρ στην κατηγορία του στο μήκος. Όπως τόνισε στο «runbeat.gr», «ήταν μία πολύ όμορφη μέρα, μία μέρα που θα θυμάμαι για όλη μου τη ζωή. Αυτός ο αγώνας ήταν η τελευταία μας ευκαιρία για να κάνουμε μία επίδοση που θα μας φέρει στην 6άδα της βαθμολογίας ράνκινγκ και άρα στην Παραολυμπιάδα του Τόκιο. Ευτυχώς όλα πήγαν καλά και μαζί με το Παγκόσμιο ρεκόρ θεωρώ ήρθε και η πρόκριση στην Παραολυμπιάδα». Ο Μαλακόπουλος συμμετείχε και στα 400μ., όπου τερμάτισε τρίτος, όμως όπως δήλωσε «δεν ήταν η επίδοση που ήθελα και περίμενα, αλλά το γεγονός ότι τα δύο αγωνίσματα ήταν ανάμεσα σε δύο ώρες δε μου επέτρεψε να κάνω κάτι καλύτερο. Συνεχίζουμε και φιλοδοξώ ότι στο Τόκιο θα είμαι έτοιμος για δύο τελικούς και στα δύο αγωνίσματα».

Ο Στέλιος Μαλακόπουλος αγωνίζεται με δύο τεχνιτά πόδια καθώς τα κάτω άκρα του είναι ακρωτηριασμένα. Αυτό σίγουρα κάνει την επίδοσή του στο μήκος ακόμα πιο σημαντική. Όπως επισημαίνει, ωστόσο, ο ίδιος «στη ζωή γενικά είναι πολλά πράγματα που είναι δύσκολα. Ζούμε και αντιμετωπίζουμε δυσκολίες όλοι μας καθημερινά και όχι μόνο όσοι έχουν μία αναπηρία. Θεωρώ ότι το να θέλουμε να ξεπεράσουμε τις δυσκολίες μας προέρχεται από μέσα μας. Προσπάθησα όσο το δυνατό να ξυπνήσω αυτό το μέσα μου. Θεωρώ ότι όλοι μας αυτό χρειάζεται να κάνουμε και είμαστε ικανοί. Είμαι 100% σίγουρος ότι μπορούμε να καταφέρουμε ό,τι βάζουμε στο μυαλό μας».

Να σημειωθεί ότι ο νεαρός πρωταθλητής θα αγωνιστεί μαζί με τους μονά ακρωτηριασμένος είτε σε χέρι είτε σε πόδι κάτι που σίγουρα κάνει το έργο του πολύ πιο δύσκολο.

Περιφέρεια και Δήμος στήριξαν τη διοργάνωση

Τους αθλητές και τις αθλήτριες υποδέχτηκαν στο Παγκρήτιο Στάδιο οι Αρχές της πόλης. Ο Περιφερειάρχης Κρήτης, Σταύρος Αρναουτάκης μαζί με τον αντιπεριφερειάρχη Νίκο Συριγωνάκη καλωσόρισαν τους συμμετέχοντες και υποσχέθηκαν ότι θα στηρίξουν την προσπάθεια που γίνεται για να καθιερωθεί η ημερίδα στο Ηράκλειο. Στο ίδιο μήκος κύματος ήταν οι δηλώσεις και του Δημάρχου Ηρακλείου, Βασίλη Λαμπρινού που συνοδευόταν από τον αντδήμαρχο, Κώστα Βαρδαβά.

Αξίζει να σημειωθεί τέλος ότι τηρήθηκε ενός λεπτού σιγή στη μνήμη του πρώην προέδρου της ΕΑΟΜ-ΑμεΑ, Γιώργου Φουντουλάκη, στον οποίο ήταν αφιερωμένη και η σημερινή ημερίδα.