Παγκόσμια Ομοσπονδία: Η «μικρή πίστα» μπαίνει δυναμικά στη ζωή των αθλητών και αθλητριών

 Runbeat Team   11:19 24-05-2023  

Παγκόσμια Ομοσπονδία: Η «μικρή πίστα» μπαίνει δυναμικά στη ζωή των αθλητών και αθλητριών


Ακολουθώντας τη ροή της επικαιρότητας η Παγκόσμια Ομοσπονδία αποφάσισε να δημιουργήσει ένα νέο όρο στον κλασικό αθλητισμό αυτό της «μικρής πίστας» (short track) με στόχο να διευρύνει τον όρο «κλειστός στίβος» (indoor).

Ο νέος αυτός όρος θα αφορά σε αγώνες που διεξάγονται πίστα 200μ. είτε αυτή είναι σε κλειστό χώρο είτε σε ανοικτό. Με αυτό τον τρόπο θέλει να δώσει μεγαλύτερη ευελιξία σε όσους θελήσουν να κατασκευάσουν πίστα 200μ. είτε σε εξωτερικούς χώρους είτε σε χώρους αντί για την παραδοσιακή πίστα κλειστού στίβου.

 

Στόχος είναι να μπορούν να αναγνωριστούν οι επιδόσεις που θα σημειωθούν σε αυτές τις πίστες ως επίσημα αποτελέσματα και να μετρούν τα ρεκόρ που τυχόν θα σημειωθούν ή θα μετρούν στη συγκέντρωση βαθμών στο σύστημα ράνκινγκ.

Για περισσότερα από 150 χρόνια, ο στίβος χωριζόταν μεταξύ «ανοικτού» στίβου με την πίστα των 400μ. και «κλειστού» στίβου με την πίστα 200μ.

Επειδή οι αγώνες στον ανοικτό και τον κλειστό στίβο διεξάγονταν υπό διαφορετικές καιρικές συνθήκες δεν μπορούσαν να είναι και συγκρίσιμες. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να διατηρείται διαφορετική καταγραφή των επιδόσεων σε εσωτερικό και εξωτερικό χώρο.

Πλέον, όμως έχει αναπτυχθεί ιδιαίτερα ένα άλλο είδος αγώνων που διεξάγονται είτε σε κεντρικές πλατείες, είτε σε εμπορικά κέντρα, είτε σε άλλου είδους μέρη με αποτέλεσμα να υπάρχει δυσκολία διαχωρισμού των αγώνων σε ανοικτό και κλειστό στίβο.

Σ’ αυτούς τους αγώνες δεν μετρούσαν τα ρεκόρ και δεν προσθέτονταν βαθμοί στο ράνκινγκ.  

Πλέον αυτό θα αλλάξει. Παρότι τα πρωταθλήματα κλειστού στίβου θα συνεχίσουν να υφίστανται θα υπάρχει η δυνατότητα διεξαγωγής και αγώνων μικρής πίστας που θα έχουν την ίδια βαθμολογική σημασία με αυτούς του κλειστού στίβου.

Η προτεινόμενη νέα λίστα των παγκόσμιων ρεκόρ έχει ως εξής (sh = μικρή πίστα)

Παγκόσμια Ομοσπονδία: Η «μικρή πίστα» μπαίνει δυναμικά στη ζωή των αθλητών και αθλητριών runbeat.gr