Πανελλήνιο πρωτάθλημα: Ολυμπιακό όριο ο Τεντόγλου, νίκες για Κάσσου και Βασιλείου-Σε εξαιρετική κατάσταση η Στεφανίδη

 Runbeat Team   9:10 10-07-2023  

Πανελλήνιο πρωτάθλημα: Ολυμπιακό όριο ο Τεντόγλου, νίκες για Κάσσου και Βασιλείου-Σε εξαιρετική κατάσταση η Στεφανίδη


Ο Μίλτος Τεντόγλου με 8,38 μ. πέτυχε το όριο για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2024 (ΑΝΤΩΝΗΣ ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΣ / EUROKINISSI)

Ο αθλητής του Γιώργου Πομάσκι μπήκε στον αγωνιστικό χώρο με την προοπτική να μην πιέσει πολύ τον εαυτό του, αλλά να μην βγει από τον αγωνιστικό χώρο αν δεν χαρίσει στους φιλάθλους – αλλά και στον εαυτό του – μια επίδοση ανάλογη των δυνατοτήτων του. Και η αλήθεια είναι πως το πέτυχε. Αφού για άλλη μία φορά έκανε έναν σπουδαίο αγώνα, βελτίωσε το φετινό του ρεκόρ κι έγινε ο τρίτος φέτος στον κόσμο – μόλις τέσσερα εκατοστά από την επίδοση του κορυφαίου. Ο “χρυσός” Ολυμπιονίκης του Τόκιο πέτυχε και το όριο για τους Ολυμπιακούς Αγώνες, το οποίο είναι 8,27 μ. κι έγινε ο δεύτερος αθλητής του στίβου, μετά την Αντιγόνη Ντρισμπιώτη, που κλείνει θέση για τη διοργάνωση του Παρισιού.

 

Ο αθλητής ξεκίνησε με 8,10 μ., συνέχισε με 8,23 (0,5) ήταν άκυρος στο τρίτο, σημείωσε 8,26 μ. στο τέταρτο κι άφησε την πέμπτη για να κρατήσει το καλύτερο για το φινάλε. Ο Τεντογλου όπως άλλωστε συνηθίζει τον τελευταίο χρόνο συγκέντρωσε χιλιάδες ανθρώπους πάνω από το σκάμμα του μήκους κέρδισε το ρυθμικό χειροκρότημα των θεατών, ενώ στο τέλος χαιρέτισε τους μικρούς του φίλους που έσπευσαν να τον δουν από κοντά.

“Τα άλματα βγήκαν έτσι όπως τα ήθελα απλά μικρά τεχνικά θέματα μου στέρησαν μεγαλύτερη επίδοση. Πατούσα πίσω στα πρώτα άλματα και στο τελευταίο έμεινε το αριστερό μου πόδι κάτω και άφησα μεγάλο σημάδι. Ο στόχος μου ήταν κάπου στα 8,45 μέτρα. Κοντά ήμουν. Απλά δεν έκανα την καλύτερη επίδοση στον κόσμο για φέτος για τέσσερα εκατοστά. Είναι οκ όμως“, είπε ο “χρυσός” ολυμπιονίκης του μήκους.

Ο Νίκος Σταματονικολός “προσγειώθηκε” στα 7,86 μ. και πέτυχε ατομικό ρεκόρ

Ο 25χρονος, όμως, δεν ήταν ο μόνος που ξεχώρισε στον σημερινό αγώνα. Ο Νίκος Σταματονικόλος (ΓΣ Ηλιούπολης) ήταν δεύτερος με 7,86 μ. (0,7) κι έγινε ο έκτος άλτης φέτος στην Ευρώπη στην κατηγορία Κ23. Ο αθλητής του Παναγιώτη Μπαλταδούρο πέτυχε δύο φορές ρεκόρ, αφού στο δεύτερο άλμα του είχε πετύχει 7,82 μ,. (0,6). Ο 20χρονος έκανε τρία άλματα και αποχώρησε από τον αγώνα, αφού την Τρίτη ταξιδεύει για τη Φινλανδία για το Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Κ23.

“Ήταν ωραίος αγώνας. Είχε πάρα πολύ κόσμο, ωραίες συνθήκες, ήταν ωραίο στάδιο, ήταν για ρεκόρ σήμερα. Η χρονιά αυτή δεν είχε τραυματισμούς και βγήκε πολύ καλά. Τα περίμενα αυτά τα νούμερα, γιατί τα έβλεπα και στην προπόνηση. Στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα θέλω να κάνω ένα νέο ατομικό ρεκόρ και να διεκδικήσω ένα μετάλλιο“, είπε ο νεαρός αθλητής.

Ο Αλέξης Αργυρόπουλος ήταν τρίτος με 7,64 μ. (0,5) και μία ακόμη καλή παρουσία στο ενεργητικό του. Ο Χρήστος Χήτας (Πηγμή Ευόσμου) ήταν τέταρτος με 7,50 μ. και πέτυχε επίδοση καλύτερη από το όριο για το Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Κ20. Παράλληλα πέτυχε νέο ατομικό ρεκόρ.

"Πέταξε" στα 4,61 η Στεφανίδη

Το ότι ήταν σε καλή κατάσταση το έλεγε μετά από κάθε της αγώνα στη φετινή σεζόν. Το θέμα ήταν να βρεθεί και η χρονική στιγμή που αυτή η καλή σωματική κατάσταση θα έβγαινε σε επίδοση. Τελικά στο Βόλο και στο Πανελλήνιο πρωτάθλημα η Κατερίνα Στεφανίδη βρήκε την κατάλληλη χρονική στιγμή για να ξεπεράσει τα 4,61 μ. και να σημειώσει την καλύτερη φετινή της επίδοση. 

Η “χρυσή” Ολυμπιονίκης του άλματος επί κοντώ ξεκίνησε τον αγώνα της από τα 4,41 μ., στην συνέχεια ξεπέρασε τα 4,51 μ. και όταν ο πήχης ανέβηκε στα 4,61 μ. χρειάστηκε να προσπαθήσει τρεις φορές στην τελευταία με επιτυχία. Στην συνέχεια η άλτρια του ΑΟ Φιλοθέης προσπάθησε να ξεπεράσει τα 4,73 μ., άλματα που έχασε στις λεπτομέρειες. 

 

“Ήταν μια καλή ημέρα σήμερα. Πάντα το Πανελλήνιο πρωτάθλημα έχει κάποιες δυσκολίες με τη μεγάλη αναμονή, παρόλα αυτά είμαι τυχερή που είμαι από μια μικρή χώρα που έχει αρκετές επικοντρίστριες στο ξεκίνημα του αγώνα. Έκανε και η Ελένη καλό αγώνα και η Νικόλ που θα μπορούσε να είχε κάνει λίγο παραπάνω. Εγώ ήμουν καλά. Έκανα μια πολύ καλή προσπάθεια στα 4,73 μ. και μια ακόμη μισή καλή προσπάθεια στο ίδιο ύψος. Εντάξει έκανα ρεκόρ χρονιάς. Δοκιμάσαμε κάτι διαφορετικό φέτος με τα κοντάρια γιατί μετά από 20 χρόνια θέλαμε μια αλλαγή. Νομίζω με βοηθάνε σε κάποια πράγματα με δυσκολεύουν σε κάποια άλλα. Έχω βρει ξανά μια διασκέδαση μέσα από αυτό. Αισθάνομαι ότι έχουμε ένα παζλ που πρέπει να λύσουμε. Αν το πίστευα λίγο παραπάνω θα τα είχα περάσει τα 4,73 μ. και ο Μιτς (σ.σ. ο προπονητής της Μίτσελ Κρίερ) το ίδιο μου είπε. Πρέπει πρώτα να το δω για να το πιστέψω και μετά να το κάνω. Έχουμε δυστυχώς μόνο έναν αγώνα πριν από το Παγκόσμιο πρωτάθλημα. Παρόλα αυτά δεν πειράζει, σιγά σιγά με τα 4,40 μ., τα 4,50 μ., τα 4,60 μέτρα.. Ας κάνουμε στο Λονδίνο, σε δύο εβδομάδες, τα 4,70 μ. και να πάω με αυτό στο Παγκόσμιο πρωτάθλημα και ας κάνω εκεί αυτό που βλέπω στην προπόνηση”, τόνισε η Στεφανίδη. 

Τον καλύτερο αγώνα της σεζόν έκανε και η Ελένη Πόλακ. Η πρωταθλήτρια του ΑΟ Μεγάρων ήταν δεύτερη με άλμα στα 4,46 μ., ενώ στην συνέχεια είχε τρεις αποτυχημένες προσπάθειες στα 4,56 μέτρα. Μάλιστα στη δεύτερη προσπάθεια της χτύπησε το χέρι της στον πήχη. “Ήμουν καλά σήμερα και τον χάρηκα τον αγώνα. Ελπίζω να είναι καλά και το χέρι μου και να συνεχίσω τους αγώνες”, είπε η άλτρια του Μανώλη Καραγιάννη.

Καλό αγώνα έκανε και η Νικόλ Κυριακοπούλου που βελτίωσε το φετινό της ρεκόρ με 4,35 μέτρα. “Είμαι πολύ καλά σωματικά όμως αυτό δεν έχει βγει στους αγώνες. Αισθάνομαι και είμαι για ακόμη μεγαλύτερα άλματα όμως ακόμη δεν το έχω καταφέρει. Θα συνεχίσω τους αγώνες και ελπίζω κάποια στιγμή να βγει αυτό που έχω δουλέψει”, τόνισε η άλτρια που προπονείται με τον Φώτη Στεφανή.

Νίκες για Αναγνώστου και Κάσσου στα 5.000 μέτρα

Την τέταρτη νίκη του σε Πανελλήνιο πρωτάθλημα πέτυχε ο Μάριος Αναγνώστου. Ο πρωταθλητής της Αναγέννησης Λαμίας ήταν πρώτος στα 5.000 μ. τερματίζοντας σε 14.32.48, με τον Κώστα Σταμούλη (ΓΑΣ Αγρινίου) να ακολουθεί με 14.36.61 και τον Παναγιώτη Πετρουλάκη (ΕΑΣ Ιλισσός) να παίρνει το χάλκινο μετάλλιο με 14.42.60. 

Μια χαλαρή κούρσα έκανε η Μαρία Κάσσου στα 5.000 μ. καθώς την ερχόμενη εβδομάδα θα ταξιδέψει για το Έσπο και το Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα Κ23. Η νεαρή πρωταθλήτρια του Παναξιακού πήρε την πρώτη θέση με 16.23.25 με την Μελίσσα Αναστασάκης (ΑΣΣ Αλέξανδρος Μακεδονίας) να ακολουθεί με 16.45.31 και την Ειρήνη Τσουπάκη (ΓΣ Αμαρουσίου) να είναι στην τρίτη θέση με 16.49.54. 

Νίκες για Βασιλείου και Ξενιδάκη στα 800 μέτρα

Η Ειρήνη Βασιλείου (Αμεινίας Μεσογείων) πέτυχε σήμερα την πρώτη της νίκη στα 800 μ. σε Πανελλήνιο ανοιχτού και κατέκτησε συνολικά το έβδομο χρυσό της μετάλλιο στην ιστορία της διοργάνωσης, αφού έχει 5 χρυσά στα 200 μ. κι ένα στα 100 μέτρα, ενώ έχει κι ένα χάλκινο μετάλλιο στα 100 μέτρα. Η αθλήτρια τερμάτισε σε 2.05.63 σε μια κούρσα, όπου δεν είχε τον απαραίτητο συναγωνισμό για να διεκδικήσει μια επίδοση κάτω από το ατομικό της ρεκόρ.

“Είμαι χαρούμενη που κέρδισα για πρώτη φορά στα 800 μ. στον ανοιχτό στίβο. Είμαι ικανοποιημένη από το χρόνο. Δείχνει ότι μπορώ κάτι καλύτερο. Μου αρέσουν πολύ τα 800 μ. ακόμη όμως δεν έχω μεγάλη εμπειρία. Χρειάζομαι κι άλλες κούρσες για να πω ότι κατέχω το αγώνισμα και μακάρι να βγει αυτό που μπορώ να κάνω”, είπε η Βασιλείου μετά από τη νίκη της.

Το ασημένιο μετάλλιο κατέκτησε η Εμμανουέλα Πλάκα (ΑΣ Σαλαμίνας) με 2.11.70 και στην τρίτη η Άλκιστις Γκιβιζίνη (ΑΣ Βεργίνα) με 2.13.91.

Ο Χάρης Ξενιδάκης (ΑΟ Σητειακός) πήρε τη νίκη στα 800 μ. καθώς πέρασε πρώτος τη γραμμή του τερματισμού με το χρονόμετρο να σταματά στα 1.49.16. Ο Γιώργος Ματζαρίδης (ΑΣ Ν. Ορεστιάδας) ήταν αυτός που ακολούθησε με 1.49.74 και το χάλκινο μετάλλιο πήρε ο Γιώργος Μαθιόπουλος (ΓΣ Γλυφάδας) με 1.50.99 και βελτίωσε το ατομικό του ρεκόρ. 

Πρώτη θέση για Μαγκούλια στη σφαιροβολία με φετινό ρεκόρ

Η Μαρία Μαγκούλια πήρε τη νίκη στη σφαιροβολία των γυναικών. Η αθλήτρια της Ένωσης Καζώνης-Κάλυμνος 2000 είχε καλύτερη βολή στα 15,50 μ. βελτιώνοντας τη φετινή της επίδοση, με την επταθλήτρια Αναστασία Ντραγκομίροβα (ΑΣ Κένταυρος) να ακολουθεί με 15,02 μέτρα. Το χάλκινο μετάλλιο πήρε η Μαρία Ανδρεάδη (ΓΣ Κερατσινίου) με 14,44 μέτρα. Στον αγώνα μετείχε και η Ελίνα Τζένγκο (ΑΣ Κένταυρος) που κατέλαβε την έβδομη θέση με 12,77 μέτρα.