Πασχάλης Κουλούμογλου: «Ο μεγάλος στόχος για κάθε αθλητή είναι ένα Παραολυμπιακό μετάλλιο»

 Runbeat Team   18:03 14-08-2021  

Πασχάλης Κουλούμογλου: «Ο μεγάλος στόχος για κάθε αθλητή είναι ένα Παραολυμπιακό μετάλλιο»


Πήγε να δει αγώνες άρσης βαρών και κόλλησε. Ο λόγος για τον Πασχάλη Κουλούμογλου που θα εκπροσωπήσει τη χώρα μας στο αγώνισμα της άρσης βαρών στους Παραολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο.

«Ούτε ήξερα ότι υπάρχει αθλητισμός για παιδιά με αναπηρία», εξομολογείται στο επίσημο σάιτ της ΕΑΟΜ ΑμεΑ λίγο πριν αναχωρήσει για το Τόκιο. Έτυχε να δει από κοντά μία φορά αγώνες του αθλήματος που υπηρετεί και έκτοτε είναι αναπόσπαστο κομμάτι της ζωής του.

Μέχρι να φτάσει στην πρόκριση, όμως πέρασε από συμπληγάδες καθώς αντιμετώπισε αρκετούς τραυματισμούς και τελικά εξασφάλισε το εισιτήριο πριν λίγο καιρό στο Παγκόσμιο Κύπελλο που πραγματοποιήθηκε στην Τιφλίδα.

«Ήταν ιδιαίτερα ψυχοφθόρο. Τα προηγούμενα 4 χρόνια προετοιμαζόμουν για τους Παραολυμπιακούς Αγώνες οι οποίοι τελικά αναβλήθηκαν πέρυσι. Οι τραυματισμοί και μια χειρουργική επέμβαση στον αγκώνα το 2018 με είχαν θέσει εκτός προπονήσεων κατά διαστήματα. Ευτυχώς επανήλθα, έφτασα σε πολύ υψηλό επίπεδο πέρυσι τον Φεβρουάριο στο Μάντζεστερ, όπου κατάφερα να σηκώσω 180 κιλά. Δυστυχώς μια εβδομάδα μετά την επιστροφή μας ανακοινώθηκε ο περιορισμός κάθε δράσης στην Ελλάδα. Μετά από 2 περίπου εβδομάδες ανακοινώθηκε πως αναβάλλονται και οι Παραολυμπιακοί Αγώνες. Αναγκαστικά αλλάξαμε σχεδιασμό. Οι προπονήσεις γίνονταν στο σπίτι. Πήραμε πάγκους στα σπίτια μας. Όλα αυτά δεν λειτουργούσαν υπέρ της προετοιμασίας μου αλλά και της προετοιμασίας όλων των αθλητών. Η κατηγορία δυσκόλεψε ακόμη περισσότερο. Ευτυχώς στο Παγκόσμιο Κύπελλο μας δόθηκε η ευκαιρία να πετύχουμε την πρόκριση, αλλά και τη δυνατότητα να ελέγξουμε την κατάσταση που βρισκόμαστε όλοι μας αγωνιστικά, εξαιτίας της μακράς αποχής από τους αγώνες».

Ο 27χρονος αρσηβαρίστας δε θεωρεί ότι θα επηρεαστεί από την απουσία του κόσμου και στοχεύει στην κατάκτηση ενός μεταλλίου. «Η αλήθεια είναι ότι στο δικό μας το άθλημα δεν υπάρχει αρκετός κόσμος. Ο κόσμος είναι συγκεκριμένος. Οι αντίπαλοι και οι προπονητές. Εκεί που θα επηρεαστούν είναι στον στίβο», εξηγεί και προσθέτει: «Ο μεγάλος στόχος για κάθε αθλητή είναι ένα Παραολυμπιακό μετάλλιο. Από κει και πέρα ο μεγάλος στόχος και κάθε στόχος μπαίνει ανάλογα την κατάσταση που βρίσκεσαι, για να μπορείς να τον πραγματοποιήσεις. Για να μπορέσεις να ανταπεξέλθεις σε όλες τις ανάγκες που μπορεί να χεις. Και τις οικονομικές».

Η αλήθεια είναι ότι η προετοιμασία των αθλητών και αθλητριών γίνεται υπό δύσκολες συνθήκες. «Η Παραολυμπιακή επιτροπή και η ομοσπονδία ανάλογα τις δυνατότητες που έχουν στηρίζουν. Το Κράτος πρέπει να προσφέρει. Δεν έχει κάνει τίποτα με τους διορισμούς».

Ο Πασχάλη Κουλούμογλου συνεχίζει την προετοιμασία του μαζί με τον προπονητή του Δημήτρη Ιωαννίδη και καλεί τους νέους να ασχοληθούν με τον αθλητισμό. «Οι νέοι με ή χωρίς αναπηρία να ασχοληθούν με τον αθλητισμό γιατί έχουν να κερδίσουν πολλά! Ακόμη και τώρα που το κράτος δε βοηθά στην ανάπτυξη του αθλητισμού. Να μην παραιτούνται. Να αγωνίζονται στα γήπεδα, τα γυμναστήρια και στη ζωή», καταλήγει.