Πλήρης εφαρμογή του κανονισμού για τα παπούτσια μετά το σάλο με τα Διασυλλογικά Πρωταθλήματα

 Χρήστος Κώνστας   17:05 07-06-2022  

Πλήρης εφαρμογή του κανονισμού για τα παπούτσια μετά το σάλο με τα Διασυλλογικά Πρωταθλήματα


Με τη συμπλήρωση ενός μήνα από τότε που αναδείξαμε την ελλιπή αν όχι ανύπαρκτη εφαρμογή του κανονισμού που προβλέπεται για τη χρήση των παπουτσιών σε αγώνες εντός σταδίου, αν και τυπικά είχε υιοθετηθεί από τον ΣΕΓΑΣ ήδη από τον Σεπτέμβριο του 2021,επιβεβαιώνεται στη πράξη ότι η δημοσιογραφική έρευνα από το Runbeat λειτούργησε υποστηρικτικά ως προς την εφαρμογή του κανονισμού που μέχρι τότε, αδυνατούσαν ή ακόμη και αδιαφορούσαν σε κάποιες περιπτώσεις οι αρμόδιοι να εφαρμόσουν ,αν και διαβεβαίωναν την παγκόσμια ομοσπονδία ότι έχουν εναρμονιστεί πλήρως.

Παρά την υπόγεια «πολεμική» που δέχθηκε η δημοσιογραφική δουλειά όχι για την ουσία-αφου δεν βρέθηκε ούτε ένας παράγοντας ή αθλητής να αμφισβητήσει έστω και ένα στοιχείο από όσα αναδείξαμε, πλέον αναγνωρίζεται στην πράξη πως η προχειρότητα, ο ωχαδερφισμός ή ακόμη και η σκόπιμη αδράνεια δεν μπορούν να έχουν χώρο στον αθλητισμό , εφόσον μας ενδιαφέρει η βελτίωση των συνθηκών σε όλα τα επίπεδα.

 

Μάλιστα ήδη από τη πρώτη ημέρα δημοσίευσης του θέματος, διεφάνει η αλλαγή στάσης της Ομοσπονδίας οπού θορυβημένα τα στελέχη της από την δημοσιοποίηση των στοιχείων «έτρεξαν» το απόγευμα της ίδιας ημέρας για να διασφαλίσουν την απόλυτη εφαρμογή του κανονισμού κατά τη διάρκεια του Πανελλήνιου Πρωταθλήματος των 10.000 μέτρων που διεξήχθη στη Λαμία στις 7 Μαΐου. Εκεί όλοι οι αθλητές ελέχθησαν για το αν τα παπούτσια τους ήταν σύμφωνα με τον κανονισμό ή όχι. Μάλιστα οι υπεύθυνοι συνέλεγαν και φωτογραφικό υλικό πριν την έναρξη του αγώνα και προχωρούσαν σε διασταύρωση και επιβεβαίωση στη συνέχεια και μετά την ολοκλήρωση του αγώνα.

Όλα αυτά από τα ίδια στελέχη που μόλις μια εβδομάδα νωρίτερα κατά τη διάρκεια του Διασυλλογικού Πρωταθλήματος της ΕΑΣ ΣΕΓΑΣ Αθήνας, δεν εφάρμοσαν απολύτως τίποτα ως προς το συγκεκριμένο κανονισμό όπως είχε παραδεχτεί στο Runbeat και ο τεχνικός υπεύθυνος των αγώνων επιβεβαιώνοντας από τη πρώτη στιγμή το ρεπορτάζ.

 Η εφαρμογή του κανονισμού έκτοτε άρχισε να παίρνει σάρκα και οστά στην πράξη και όχι να παραμένει κενό γράμμα -για τη συντριπτική πλειονότητα των αγώνων εντός σταδίου-,όπως ήταν μέχρι και πριν την ανάδειξη του θέματος. Όπου πλέον διεξάγονται αγώνες εντός σταδίου είτε από τον ΣΕΓΑΣ, είτε από τις κατά τόπους ΕΑΣ ΣΕΓΑΣ επιχειρείται να εφαρμοστεί ο κανονισμός. Πιο πρόσφατο παράδειγμα η ΕΑΣ ΣΕΓΑΣ Κρήτης ,η οποία διεξήγαγε τους Παγκρατίου Αγώνες  ¨ΚΝΩΣΕΙΑ¨ το Σάββατο 4 Ιουνίου.

Πλήρης εφαρμογή του κανονισμού για τα παπούτσια μετά το σάλο με τα Διασυλλογικά Πρωταθλήματα runbeat.gr

Αυτή τη φορά δεν υπήρχε απλώς το παχύμετρο αλλά έγινε και η καθολική χρήση του για όλους τους αθλητές. Μετρήθηκε το πάχος τη σόλας και όσα εντοπίστηκαν να είναι πάνω από 25 χιλιοστά στα αγωνίσματα από 800 μέτρα και πάνω, είτε οι αθλητές αναγκάστηκαν να αλλάξουν παπούτσια, είτε εφόσον δεν έχουν δεύτερο ζευγάρι δεν τους επετράπη να αγωνιστούν. Είναι χαρακτηριστικό ότι υπήρξαν αθλητές που αναγκάστηκαν να τρέξουν τελευταία στιγμή με δανεικά παπούτσια ώστε να είναι σύμφωνοι με τον κανονισμό.

Η πλήρης εφαρμογή του κανονισμού πλέον δεν αποτελεί μόνο μια δικαίωση για τη δημοσιογραφική ανάδειξη του θέματος αλλά και μια απόδειξη ότι εφόσον οι αρμόδιοι (ΣΕΓΑΣ,ΕΑΣ ΣΕΓΑΣ, κριτές κ.α) πραγματικά επιζητούν να αναβαθμίσουν τις αγωνιστικές συνθήκες οφείλουν πρωτίστως οι ίδιοι να σέβονται το κανονιστικό πλαίσιο των αγώνων που οι ίδιοι θέτουν. Ενώ ταυτόχρονα οι αθλητές που φέρουν την αθλητική ιδιότητα οφείλουν να γνωρίζουν ότι έχουν και ατομική ευθύνη για να εφαρμόσουν τον κανονισμό. Σε κάθε περίπτωση περιμένουμε να δούμε να συνεχίζεται η εφαρμογή όχι μόνο του συγκεκριμένου κανονισμού αλλά όλων όσων είναι σε ισχύ και διασφαλίζουν τη διαφάνεια των αγώνων και την ίση αντιμετώπιση προς όλους χωρίς εξαιρέσεις.

 

Σε ότι αφορά την «πολεμική» που δεχτήκαμε επειδή τολμήσαμε να θίξουμε τα κακώς κείμενα , θα επαναλάβουμε ότι προτιμούμε τη δημοσιογραφία με κόστος παρά τις ανέξοδες δημόσιες σχέσεις, κι΄ας πικραίνουμε πότε-πότε συνοδοιπόρους. Άλλωστε όπως είμαστε παρόντες για την ανάδειξη και επιδοκιμασία όλων εκείνων των πρωτοβουλιών που κινούνται προς την κατεύθυνση να βελτιωθούμε όλοι μας –ο καθένας από το δικό του μετερίζι-, έτσι θα είμαστε παρόντες για να αναδεικνύουμε και ότι δεν συμβάλλει στη βελτίωση και μας κρατά στάσιμους.