Πόσα χιλιόμετρα είναι ο μεγαλύτερος πιστοποιημένος αγώνας τρεξίματος;

 Runbeat Team   11:43 24-03-2021  

Πόσα χιλιόμετρα είναι ο μεγαλύτερος πιστοποιημένος αγώνας τρεξίματος;


Το Self-Transcendence 3100 Mile Race είναι προς το παρόν ο μεγαλύτερος επίσημος αγώνας (ή υπερμαραθώνιος αν προτιμάτε), με τους αθλητές που λαμβάνουν μέρος να έχουν να διανύσουν 4.989 χιλιόμετρα! Ο εντυπωσιακός αυτός αγώνας δεν μπορεί να ολοκληρωθεί σε μία, δύο ή τρεις μέρες και συνεπώς η διοργανώτρια αρχή δίνει περιθώριο στους δρομείς να την ολοκληρώσουν σε 52 μέρες.

 

Δημιουργός του αγώνα είναι ο Ινδός πνευματικός δάσκαλος, αθλητής, καλλιτέχνης, μουσικός, ποιητής και φιλάνθρωπος Sri Chinmoy (1931 – 2007), ο οποίος ήθελε να δημιουργήσει μία ευκαιρία για τους αθλητές να ξεπεράσουν τον εαυτό τους, και έτσι βγήκε και το όνομα «Self-Transcendence», δηλαδή υπέρβαση εαυτού. Στο Self-Transcendence 3100 Mile Race συγκεντρώνονται κάθε χρόνο τον Ιούνιο γύρω στους 15 αθλητές, συνήθως από την ομάδα Sri Chinmoy Marathon Team και τρέχουν σε μία προκαθορισμένη διαδρομή στη Νέα Υόρκη, κατά την οποία γίνονται πάνω από 5.500 γύροι της γειτονιάς Jamaica στο Queens. Ειδικών συνθηκών ήταν η διοργάνωση το 2020, καθώς λόγω της πανδημίας μεταφέρθηκε σε ευρωπαϊκό έδαφος, στο Σάλτσμπουργκ της Αυστρίας και με τη συμμετοχή μόνο πέντε ανδρών δρομέων.

Ο κύριος λόγος που υπάρχει ο αγώνας είναι -όπως αναφέραμε και παραπάνω- η ευκαιρία των αθλητών να ξεπεράσουν τον εαυτό τους. Για να καταφέρει ένας αθλητής να ολοκληρώσει τον αγώνα εντός του χρονικού ορίου των 52 ημερών, θα πρέπει να τρέχει κατά μέσο όρο γύρω στα 90 χιλιόμετρα τη μέρα, δηλαδή ουσιαστικά περίπου δύο Μαραθώνιους καθημερινά, για 52 μέρες! Οι δρομείς καλούνται να ξεκινούν κάθε μέρα στις 6:00 το πρωί και να τρέχουν για μεγάλες περιόδους κατά τη διάρκειά της. Ο αγώνας κλείνει στις 00:00, συνεπώς οι αθλητές δεν μπορούν να συνεχίζουν το τρέξιμο κατά τις ώρες 00:00-6:00, όμως μπορούν όλες τις υπόλοιπες ώρες, κάνοντας βέβαια και τα απαραίτητα διαλείμματα. Τις βραδινές ώρες υπάρχει και ένα άτομα της διοργάνωσης με ποδήλατο που ακολουθούν τους δρομείς με σκοπό να διασφαλίσει την ασφάλειά τους.

Το ρεκόρ στους άνδρες στο Self-Transcendence 3100 Mile κατέχει ο Φινλανδός Ashprihanal Pekka Aalto από το 2015, με 40 μέρες, 9 ώρες, 6 λεπτά και 21 δευτερόλεπτα, ενώ στις γυναίκες η Kaneenika Janakova από τη Σλοβακία που το 2017 τερμάτισε σε 48 μέρες και 14:24:10.