Σημαντικές αλλαγές κανονισμών ενόψει του Παγκοσμίου πρωταθλήματος της Βουδαπέστης

 Runbeat Team   9:27 23-05-2023  

Σημαντικές αλλαγές κανονισμών ενόψει του Παγκοσμίου πρωταθλήματος της Βουδαπέστης


Από το Παγκόσμιο πρωτάθλημα στίβου που θα διεξαχθεί το προσεχές καλοκαίρι στη Βουδαπέστη θα ξεκινήσουν να ισχύουν ορισμένες αλλαγές που αποφάσισε να εφαρμόσει η Παγκόσμια Ομοσπονδία.

Οι πιο βασικές αλλαγές αφορούν στην κατανομή των λωρίδων μετά τον πρώτο προκριματικό γύρο στα σπριντ. Μετά από αλλεπάλληλες διαμαρτυρίες αποφασίστηκε να διαφοροποιηθεί η μέθοδος κατανομής των λωρίδων μετά τα προκριματικά στα αγωνίσματα σπριντ (100μ., 110μ. εμπ., 100μ. εμπ. κτλ) που διεξάγονται στην ευθεία και αυτών που μεσολαβεί πέρασμα από στροφή (όπως π.χ. 200μ. και 400μ.).

 

Έτσι στη Βουδαπέστη θα εφαρμοστούν τα παρακάτω:

Σημαντικές αλλαγές κανονισμών ενόψει του Παγκοσμίου πρωταθλήματος της Βουδαπέστης runbeat.gr

Το ίδιο θα ισχύει και στα σύνθετα αγωνίσματα καθώς οι καλύτεροι χρόνοι στα προκριματικά θα κρίνουν και την κατανομή των λωρίδων στο έπταθλο και το δέκαθλο.

Επίσης αποφασίστηκε να αλλάξουν τα κριτήρια πρόκρισης των ομάδων σκυταλοδρομίας στις μεγάλες διοργανώσεις. Επειδή οι ομάδες δεν αγωνίζονται πάντα με τους ίδιους τέσσερις αθλητές ή τις ίδιες αθλήτριες δεν μπορεί να γίνει αξιόπιστη αξιολόγηση. Το Συμβούλιο αποφάσισε ότι οι ομάδες σκυταλοδρομίας θα κρίνονται με βάση δύο παράγοντες (ο καθένας συνεισφέρει 50%):

- Την καλύτερη επίδοση κάθε ομάδας στα προκριματικά.

- Τις καλύτερες επιδόσεις κάθε ομάδας στα προκριματικά που ορίζονται από τους αθλητές και τις αθλήτριες ατομικά, οι οποίοι συμμετείχαν για τη σκυταλοδρομία ή για τα 100μ/400μ.

Ένας καλός χρόνος σε άλλα αγωνίσματα θα ληφθεί υπ’ όψιν (π.χ. 110μ. Εμπ., 200μ., 400μ. εμπ.) εάν ο αθλητής δεν αγωνιστεί στα 100μ./400μ.

Πρόκριση στον επόμενο γύρο στα αγωνίσματα μεσαίας απόστασης

Υπήρξε κατανόηση σχετικά με το σημαντικό μειονέκτημα για τους αθλητές στα προκριματικά ή τον ημιτελικό και το πλεονέκτημα για τους αθλητές σε επόμενους αγώνες ή τα ημιτελικά, όταν λάβουν την πρόκριση βάσει χρόνου λόγω της γνώσης του τι απαιτείται για να προκριθούν. Τα νέα κριτήρια ορίζουν ότι, για όλα τα αγωνίσματα από τα 1500 μέτρα έως και τα 5000 μέτρα σε αγώνες της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας, η πρόκριση στον επόμενο γύρο θα γίνεται μόνο κατά θέση.

Με βάση τους αριθμούς-στόχους των Παγκοσμίων Πρωταθλημάτων Στίβου, ο παρακάτω πίνακας δείχνει ποια θα ήταν η νέα κατάσταση στη Βουδαπέστη (“Q” = προκρίσεις ανά θέση· “q” = κατάταξη βάσει χρόνου):

Σημαντικές αλλαγές κανονισμών ενόψει του Παγκοσμίου πρωταθλήματος της Βουδαπέστης runbeat.gr

Πολιτική αντικατάστασης αθλητών

Η Παγκόσμια Ομοσπονδία εξετάζει πολύ σοβαρά να μην επιτρέψει την παρουσία κενών λωρίδων σε τελικούς και ημιτελικούς σε όλους τους αγώνες που συγκαταλέγονται στην δυναμική της. Αφορά τις λωρίδες που μένουν κενές λόγω την αποχώρηση από τραυματισμό ή άλλους δικαιολογημένους λόγους και ενέκρινε ότι μπορεί να εισαχθεί Πολιτική αντικατάστασης αθλητή υπό ορισμένες προϋποθέσεις.

Προσωπικά όργανα

Το Συμβούλιο συμφώνησε να καταργήσει την απαγόρευση υποβολής για έγκριση προσωπικών οργάνων (σφαίρα, σφύρα, ακόντιο, δίσκος) που υπάρχουν ήδη στον επίσημο κατάλογο και να επιτρέψει στους αθλητές να υποβάλλουν όχι περισσότερα από δύο προσωπικά όργανα ανεξάρτητα από το αν βρίσκονται στη λίστα ή όχι.

Τέλος πάρθηκαν κάποιες αποφάσεις που αφορούν τις σκυταλοδρομίες. Έτσι, όρισε μια μεταγενέστερη προθεσμία για την επιβεβαίωση της ομάδας σκυταλοδρομίας (όχι μεμονωμένων αθλητών) για να επιτρέψετε στις ομάδες να αξιολογήσουν πιθανούς τραυματισμούς που προκλήθηκαν κατά τη διάρκεια της ημέρας. Η νέα προθεσμία θα είναι το απόγευμα της προηγούμενης ημέρας, αντί για το πρωί της προηγούμενης ημέρας.

Επίσης θα δηλώνεται η τελική τετράδα και η σειρά που θα αγωνιστεί (για τον πρώτο ή τον επόμενο γύρο) το αργότερο τη στιγμή της πρώτης κλήσης, χωρίς να χρειάζεται προ-δήλωση. Συνεπώς, δεν θα χρειάζεται να αναφέρονται τυχόν τραυματισμοί στον ιατρικό εκπρόσωπο για αντικατάσταση.