Σωτήρης Γαλογαύρος: Το ταλέντο στην σκοποβολή που τον έστειλε στο Τόκιο

 Runbeat Team   21:09 23-08-2021  

Σωτήρης Γαλογαύρος: Το ταλέντο στην σκοποβολή που τον έστειλε στο Τόκιο


Η Παραολυμπιάδα του Τόκιο θα είναι η πρώτη για τον Σωτήρη Γαλογαύρο, ο οποίος θα αγωνιστεί στην σκοποβολή με στόχο το καλύτερο δυνατό.

Η σκοποβολή μπήκε τυχαία στη ζωή του, όμως κατάφερε να πετύχει πολλά σπουδαία πράγματα μέσα από αυτή. Όπως τονίζει μιλώντας στο επίσημο σάιτ της ΕΑΟΜ ΑμεΑ, «ως παιδί και έφηβος είχα τις εμπειρίες που έχει καθένας μας. Μετά το ατύχημά μου πέρασε αρκετός καιρός χωρίς να ασχοληθώ σοβαρά με ένα άθλημα. Με δυναμικά αθλήματα θεώρησα ότι είμαι λιγάκι μεγάλος σε ηλικία. Κάποια στιγμή προέκυψε η σκοποβολή. Έκανα στη αρχή τοξοβολία. Η σκοποβολή ήταν στο μυαλό μου και εκ του αποτελέσματος φαίνεται πως ήταν αυτό που μου ταίριαζε. Αποδείχτηκε η σωστή επιλογή! Οι προπονητές μου λένε πως είχα ταλέντο! Είχα μια γρήγορη εξέλιξη. Ήταν μια ανοδική πορεία με άλματα μπορώ να πω».

Το Τόκιο θα πάρει μέρος σε τέσσερα αγωνίσματα: στο αεροβόλο ορθίως, αεροβόλο πρηνηδόν, πυροβόλο 3 στάσεις και πυροβόλο πρηνηδόν. «Καλύτερα για μένα είναι το αεροβόλο ορθίως, που είμαι καλά προπονημένος. Τον μαθαίνουμε τον καινούργιο εξοπλισμό. Στο πυροβόλο μπήκα αργά σε σχέση με άλλες χώρες. Επιτυχία θα είναι η είσοδος στην 8άδα».

Εξηγώντας τον τρόπο που διεξάγεται ένας αγώνας σκοποβολής λέει: «Στον αγώνα ρίχνουμε 60 βολές. Οι 8 πρώτοι συνεχίζουν σε έναν αντίστοιχο αγώνα, οπότε προκύπτει η τελική κατάταξη. Θα λάβω μέρος στο τουφέκι. Στο πιστόλι δεν έχουμε συμμετοχή. Αν και στατικό άθλημα έχει πάρα πολλές και ιδιαίτερα σημαντικές λεπτομέρειες που πρέπει να προσεχτούν στην κατάλληλη χρονική στιγμή. Αυτό μάλιστα πρέπει να συμβεί 60 φορές σε κάθε αγώνα. Αυτή είναι η δυσκολία του αθλήματος. Στην κατηγορία μου SH1 οι αθλητές μπορούν να κρατήσουν, να σηκώσουν στα χέρια τους το τουφέκι και να το στηρίξουν πάνω στο σώμα τους. Ανάλογα με την πάθηση ρίχνουμε είτε καθιστοί είτε όρθιοι. Η διαδικασία διεξαγωγής είναι όμοια με τους μη ανάπηρους αθλητές, με την διαφορά πως εκείνοι ρίχνουν όλοι όρθιοι. Τοποθετούμε το όπλο πάνω μας, ηρεμούμε, το φέρνουμε προς τον στόχο και αφού σταθεροποιηθεί το όπλο πυροβολούμε. Προσπαθούμε για το καλύτερο! Το 10άρι! Στην περίπτωσή μας υπάρχουν και υποδιαιρέσεις, μπορούμε να φτάσουμε έως και το 10,9 που είναι η τέλεια βολή! Τα αποτελέσματα προστίθενται και βγαίνει το συνολικό αποτέλεσμα, απ’ όπου προκύπτει και η τελική κατάταξη».

Θεωρεί ότι οι επιτυχίες της Κορακάκη βοήθησαν στην αναγνωρησιμότητα της σκοποβολής. «Δεν είναι διαδεδομένο άθλημα στην Ελλάδα. Η Κορακάκη έκανε μεγάλη δουλειά, αν και υπήρχε από πριν. Με την προώθησή της η Κορακάκη έκανε μεγάλη δουλειά. Στα ΑμεΑ δεν είναι πολλά χρόνια άθλημα. Θέλουμε κόσμο να έρθει να τον γνωρίσει. Η εμπειρία που έχουμε από διεθνείς διοργανώσεις είναι πολύ καλή. Χρειάζεται πειθαρχία».

Ο Σωτήρης Γαλογαύρος μιλά και για όσους τον στήριξαν. «Σίγουρα υπολειπόμαστε σε σχέση με τις χώρες που αναπτύσσουν χρόνια την σκοποβολή. Άλλωστε όλα τα αθλήματα που απαιτούν εξοπλισμό χρειάζονται πολλά χρήματα. Τελευταία η υποστήριξη είναι πολύ καλύτερη απ’ ότι παλαιότερα. Για τους παραολυμπιακούς αγώνες πρέπει να αναφέρω πως η παραολυμπιακή επιτροπή έχει κάνει πάρα πολύ καλή δουλειά! Αναφέρομαι μόνο σε μένα, γιατί μόνο για μένα μπορώ να μιλήσω, έλαβα κατάλληλο εξοπλισμό, έλαβα κάποια κονδύλια για να προετοιμαστώ. Δεν είναι άλλωστε κάτι απλό, χρειάζεται καλή προετοιμασία. Είχα την υποστήριξη που έπρεπε. Το γεγονός πως δεν μπόρεσα να συμμετέχω σε πολλούς αγώνες εξαιτίας και του κορονοϊού με προβληματίζει, αλλά θα προσπαθήσω και θα δώσω τον καλύτερό μου εαυτό! Πάντα γκρινιάζουμε και δίκαια πολλές φορές. Όταν βλέπουμε και τα καλά πρέπει να τα λέμε και αυτά! Στην πρώτη μου συμμετοχή στους παραολυμπιακούς αγώνες είναι τόσο καλά τα πράγματα, που μπορώ να πω ότι αν είναι έτσι και στην επόμενη θα είναι μια χαρά».

Καταλήγοντας τονίζει: «Θα προσπαθήσω να πάρω ό,τι μπορώ από αυτήν την εμπειρία! Άλλωστε είναι μοναδική η ευκαιρία που μου δίνεται! Δεν είναι κάτι που μπορείς να πας στην αγορά και να το ψωνίσεις! Να δίνουμε το καλύτερο για να παίρνουμε ευχαρίστηση! Τίποτα δεν θα πάρουμε μαζί μας. Ακόμη και τα μετάλλια εδώ θα μείνουν. Από την στιγμή που αναπνέουμε οφείλουμε να προσπαθούμε».