Τεντόγλου – Πομάσκι: Έγιναν πόλος έλξης για τους κορυφαίους άλτες του Αζερμπαϊτζάν

 Runbeat Team   15:52 23-12-2023  

Τεντόγλου – Πομάσκι: Έγιναν πόλος έλξης για τους κορυφαίους άλτες του Αζερμπαϊτζάν


Ο πρωταθλητής Ευρώπης κλειστού στίβου (2019), Κ23 (2017) και εφήβων (2015), Ναζίμ Μπαμπάεφ, η κορυφαία Αζέρα τριπλουνίστρια (13.89 ατ. ρεκόρ) Εκατερίνα Σαρίεβα και ο συμπατριώτης τους Κεσκίν Αμπασάντε, ένας 19χρονος άλτης του μήκους με επίδοση 7.83, βρέθηκαν στην Ελλάδα, και συγκεκριμένα στο κλειστό προπονητήριο του ΟΑΚΑ, για κοινή προετοιμασία δύο εβδομάδων με το γκρουπ του Γιώργου Πομάσκι.

Μαζί τους o αρχιπροπονητής στίβου της χώρας Ζιάντ Χαλφάεφ, ο ομοσπονδιακός αλμάτων Βιντάντι Αλισγκεντέροφ και ο Τσεϊχούν Χουσεΐνοφ.

 

«Είναι η πρώτη μας φορά στην Ελλάδα για προετοιμασία. Ήρθαμε γιατί εδώ είναι ο Γιώργος Πομάσκι, ο προπονητής του ολυμπιονίκη του μήκους, Μίλτου Τεντόγλου και επειδή υπάρχουν πολλοί αθλητές σε πολύ υψηλό επίπεδο.

Θέλαμε να δούμε και να κατανοήσουμε την προπόνησή τους, πώς τρέχουν, πώς κάνουν τα άλματά τους και τις υπόλοιπες ασκήσεις τις προπόνησης. Να συγκρίνουμε και να δούμε πού υστερούμε», μας είπαν ο Βιντάντι Αλισγκεντέροφ και ο Τσεϊχούν Χουσεΐνοφ.

Η παρουσία των Αζέρων συνέπεσε με τα έργα στο ΟΑΚΑ, αλλά οι όποιες δυσκολίες προκλήθηκαν από την παρουσία των συνεργείων συντήρησης στο χώρο, δε φάνηκε να τους απασχολούν ιδιαίτερα:

«Δεν μας ενδιαφέρει η εμφάνιση, αλλά η ουσία. Και στο δάσος να είμασταν, δεν θα μας ένοιαζε, αρκεί να κάναμε μαζί με τους Έλληνες προπόνηση».

Ένας τραυματισμός εμπόδισε τον 26χρονο Μπαμπάεφ να έχει την εξέλιξη που θα ήθελε στο τριπλούν, όπου έχει ατομικό ρεκόρ 17.18 από το 2017 όταν στέφθηκε πρωταθλητής Ευρώπης Κ22 στο Μπίντγκοστς. Γι’ αυτό, το 2023 έκανε στροφή στο μήκος ανεβάζοντας την καλύτερη επίδοσή του στα οχτώ μέτρα.

«Ο στόχος μας για το 2024 είναι να προκριθούν ο Μπαμπάεφ και η Σαρίεβα στους Ολυμπιακούς Αγώνες. Ο Αμπασάντε είναι μικρός ακόμα, αλλά θα το παλέψει.





Τα τελευταία χρόνια έχουμε μεγάλη υποστήριξη από την κυβέρνηση της χώρας μας. Θέλουμε του χρόνου να διοργανώσουμε το Βαλκανικό Πρωτάθλημα. Σύντομα θα αποκτήσουμε και στάδιο ικανό να φιλοξενεί αγώνες σε κλειστό στίβο.

Επιθυμία μας είναι στο άμεσο μέλλον να βρεθούμε ακόμα πιο κοντά με τους Έλληνες προπονητές και αθλητές, γι’ αυτό και θα έρθουμε ξανά, ενώ τους περιμένουμε να τους φιλοξενήσουμε στο Μπακού» συμπληρώνουν οι Αλισγκεντέροφ και Χουσεΐνοφ, οι οποίοι μαζί με τα υπόλοιπα μέλη της αποστολής δεν έχασαν την ευκαιρία να επισκεφτούν την Ακρόπολη και το Παναθηναϊκό στάδιο.

Οι κορυφαίοι Αζέροι άλτες θα βρίσκονται σίγουρα στην Ελλάδα για τα πρώτα μίτινγκ της χρονιάς, αφού η Σαρίεβα θα αγωνιστεί στη Φιλοθέη, ενώ Μπαμπάεφ και Αμπασάντε θα λάβουν μέρος στο μίτινγκ για άλμα εις μήκος στον Πειραιά.