Θα κυνηγήσει το Παγκόσμιο ρεκόρ στο Μπέρμιγχαμ ο Mondo Duplantis

 Runbeat Team   11:40 19-02-2022  

Θα κυνηγήσει το Παγκόσμιο ρεκόρ στο Μπέρμιγχαμ ο Mondo Duplantis


Ένα μήνα πριν το Παγκόσμιο πρωτάθλημα κλειστού στίβου οι αθλητές και οι αθλήτριες ανεβάζουν ταχύτητα και βελτιώνουν τις επιδόσεις τους.

Έτσι, λίγες μόλις ημέρες μετά το Παγκόσμιο ρεκόρ του Jakob Ingebrigtsen στο Λιεβέν, οι πρωταθλητές ετοιμάζονται για ανάλογες επιδόσεις στο «χρυσό» μίτινγκ του Μπέρμιγχαμ που διεξάγεται σήμερα.

Η παρουσία των Mondo Duplantis και Elaine Thompson-Herah προμηνύει μοναδικές στιγμές. Ο Duplantis θέλει να ξεπεράσει τα 6.18μ. για να γράψει ένα ακόμη παγκόσμιο ρεκόρ στο επί κοντώ και με τις έως τώρα εμφανίσεις του έχει δείξει ότι είναι ικανός να το κάνει. Φετινό ρεκόρ του Σουηδού είναι 6.04μ. και όλοι περιμένουν την αποψινή του… παράσταση. «Στο Μπέρμπιγχαμ θα είμαι λίγο πιο επιθετικός με τα ύψη που θα επιλέξω», είπε ο Duplantis στο επίσημο σάιτ της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας και πρόσθεσε:  «Νομίζω ότι στους προηγούμενους αγώνες είχα πολλά άλματα πριν επιχειρήσω για το παγκόσμιο ρεκόρ και αυτό το κάνει λίγο πιο δύσκολο. Κουράζομαι λίγο περισσότερο και θέλω να είμαι σε τέλεια φόρμα όταν πρόκειται για αυτά τα 6,19μ.».

 

Για πρώτη φορά μετά την πανδημία στο Μπέρμιγχαμ θα υπάρχει κόσμος στις κερκίδες κάτι που ενθουσιάζει τον Σουηδό. «Είναι υπέροχο να έχουμε  θεατές. Ελπίζω ο κόσμος να είναι εκδηλωτικός, η μουσική να είναι δυνατή και να έρθουν και οι επιδόσεις».

Μία άλλη αθλήτρια που ευελπιστεί σε ρεκόρ είναι η πέντε φορές χρυσή Ολυμπιονίκης από την Τζαμάικα, Thompson-Herah. Μέχρι τώρα έχει συμμετάσχει σε έναν αγώνα 60μ. και αυτόν στον ανοικτό στίβο τερματίζοντας σε 7.19 με αντίθετο άνεμο -1,9 m/sec στο Κίνγκστον. Στο Μπέρμπιγχαμ, όπου έχει σημειώσει το προσωπικό της ρεκόρ 6.98 το 2017, ευελπιστεί σε κάτι καλό.

«Δεν φανταζόμουν ότι μπορούσα να σπάσω το φράγμα των 7 δευτερολέπτων μέχρι που είδα το 6.98. Το ξεκίνημά μου δεν είναι το καλύτερο, αλλά δουλεύω πάνω σε αυτό. Θέλω πολύ να πάω κάτω από το προσωπικό μου ρεκόρ. Εάν κατάφερνα να σημειώσω και παγκόσμιο ρεκόρ ακόμα καλύτερα, αλλά δεν βάζω τον εαυτό μου υπό πίεση. Απλώς χρησιμοποιώ αυτούς τους αγώνες για να δω πού βρίσκομαι».

Ανάμεσα στα ονόματα που ξεχωρίζουν είναι και αυτό της Βρετανίδας Keely Hodgkinson, η οποί επίσης ανυπομονεί να τρέξει στον κλειστό στίβο καθώς έχει να αγωνιστεί από τον τελικό της Wanda Diamond League στη Ζυρίχη, όπου διεκδίκησε το διαμάντι στα 800μ. Θα έχει να ανταγωνιστεί την Τζαμαϊκανή Natoya Goule, η οποία σημείωσε εθνικό ρεκόρ την περασμένη Πέμπτη στο Λιεβέν με 1:58.46.

Ιστορία θέλει να γράψει από την πλευρά του ο Jake Wightman, ο οποίος θα κυνηγήσει το βρετανικό ρεκόρ στα 1.500μ., το οποίο κατέχει ο Peter Elliott 3:34.20 από το 1990.

 «Το όλο νόημα αυτής της σεζόν ήταν να κάνω κυρίως τα 3000 μέτρα, αλλά αισθάνομαι ότι είμαι σε αρκετά καλή φόρμα ώστε να κυνηγήσω ένα ατομικό ρεκόρ κλειστού στίβου στα 1500 μέτρα και γιατί όχι ένα βρετανικό ρεκόρ», είπε ο Wightman, ο οποίος έχει ατομικό ρεκόρ 3:34.48, το οποίο σημείωσε πέρυσι.