Το πρόβλημα χωρητικότητας στα στάδια δεν λύνεται με γελοιότητες

 Χρήστος Κώνστας   13:28 13-01-2023  

Το πρόβλημα χωρητικότητας στα στάδια δεν λύνεται με γελοιότητες


Είναι γεγονός ότι η άνθιση του δρομικού κινήματος έχει αυξήσει τους χρήστες των Σταδίων σε όλη τη χώρα. Είτε πρόκειται για Εθνικά είτε για Δημοτικά στάδια σε αρκετές περιπτώσεις δημιουργούνται ασφυκτικές προπονητικές συνθήκες. Πρωταθλητές –μέλη ακόμη και της Εθνικής Ομάδας –, αθλητές που ασχολούνται με τον πρωταθλητισμό, μέλη αθλητικών ακαδημιών, ερασιτέχνες αθλητές και αθλούμενοι, συνθέτουν ένα αθλητικό μείγμα που στον πυρήνα του μπορεί να είναι κοινό (δηλαδή η άθληση) αλλά από εκεί και πέρα υπάρχουν σοβαρές διακριτές.

 

Οι διοικήσεις των σταδίων προσπαθούν να συνδυάσουν τη χρήση για όλους. Σε κάποιες περιπτώσεις το πετυχαίνουν, σε άλλες αποτυγχάνουν και σε κάποιες στη προσπάθεια τους να το καταφέρουν προκαλούν μεγαλύτερη σύγχυση από την επιδιωκόμενη κατανόηση όλων των εμπλεκομένων.

Χαρακτηριστική είναι η ανακοίνωση της διοίκησης του Καυταντζόγλειου Σταδίου στη Θεσσαλονίκη. Το ύφος της γραφής για την ενημέρωση των χρηστών προκαλεί μεγαλύτερο πρόβλημα από το ίδιο πρόβλημα για το οποίο ελήφθη η σχετική απόφαση. Με τη φράση «Η είσοδος στο κεντρικό στάδιο επιτρέπεται μόνο σε αθλητές υψηλού επιπέδου», η διοίκηση προσπαθεί να βάλει τάξη ίσως με τον πιο... άναρχο τρόπο.

Προφανώς και το Καυτανζόγλειο είναι από τα στάδια της χώρας που συγκεντρώνουν και αρκετούς αθλητές υψηλού επιπέδου όχι μόνο από την πόλη της Θεσσαλονίκης αλλά και από τους κοντινούς νόμους. Επομένως οι ανάγκες είναι μεγάλες καθώς το ίδιο στάδιο εξυπηρετεί ταυτόχρονα ακαδημίες, ερασιτέχνες και ελεύθερους αθλούμενους, ακόμη και περιπατητές.

 

Αλλά αλήθεια με ποια κριτήρια η διοίκηση του σταδίου θα επιτρέπει τη χρήση του κεντρικού σταδίου σε αθλητές υψηλού επιπέδου; Θα επιδεικνύουν κατά την είσοδό τους τις επιδόσεις τους στο αγώνισμα τους ή θα πρέπει να έχουν ανέβει στο βάθρο σε πανελλήνιο πρωτάθλημα. Τι ακριβώς σημαίνει για τη διοίκηση «αθλητής υψηλού επιπέδου»; Προφανώς και δεν θα το μάθουμε ποτέ γιατί και εκείνοι που εξέδωσαν αυτή την γελοία ως προς τη διατύπωση ανακοίνωση δεν είναι σε θέση να το αποσαφηνίσουν.

Καθαρές κουβέντες. Το πρόβλημα της χωρητικότητας στα μεγάλα στάδια της χώρας είναι υπαρκτό και όντως οι διοικήσεις οφείλουν να εξασφαλίσουν επαρκή «χώρο» για τον πρωταθλητισμό. Αλλά όχι με γελοιότητες...