Τρέξιμο με το σκύλο μου: Από τους καλύτερους running partners του ανθρώπου!

 Runbeat Team   16:50 10-01-2021  

Τρέξιμο με το σκύλο μου: Από τους καλύτερους running partners του ανθρώπου!


Το να τρέχουμε με τον σκύλο μας είναι μία διαφορετική εμπειρία την οποία αξίζει να δοκιμάσουμε. Είναι μία κατάσταση «win – win», γιατί όπως ακριβώς εμείς θα έχουμε οφέλη από την άθληση, έτσι και ο μικρός μας φίλος θα έχει μία πρώτης τάξεως ευκαιρία να γυμναστεί. Την επόμενη φορά που δεν θα βρείτε παρέα για τρέξιμο, λάβετε υπόψιν τον σκύλο σας για συντροφιά.

Ο συγκεκριμένος τύπος άθλησης αν γίνει σωστά μπορεί να δώσει άλλη διάσταση στη σχέση μεταξύ ιδιοκτήτη και σκύλου, δημιουργώντας έναν ιδιαίτερο δεσμό. Τι σημαίνει το αν γίνει σωστά; Υπάρχουν μερικά πράγματα που πρέπει να σκεφτούμε πριν ξεκινήσουμε να παίρνουμε τον σκύλο μας για τρέξιμο. Όπως κάθε τι καινούριο στο running, έτσι και το τρέξιμο με σκύλο πρέπει να γίνει μεθοδικά και σταδιακά. Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι και ο τετράποδος φίλος μας μπορεί να κουραστεί αν τον βάλουμε να ακολουθήσει τον δικό μας ρυθμό. Πρέπει να τον βάλουμε «στο άθλημα» με το… μαλακό και μέσω της σωστής προετοιμασίας. Για να μπορέσει ο σκύλος μας να μας ακολουθεί συχνά στις εξορμήσεις μας θα πρέπει να ξεκινήσουμε με λίγα λεπτά άσκησης τις πρώτες μέρες και σταδιακά να αυξήσουμε τον χρόνο, χωρίς βέβαια να το παρακάνουμε, διότι οι σκύλοι δεν μπορούν να μας πουν πότε έχουν κουραστεί και όταν εμείς το καταλάβουμε, μπορεί να έχει ξεπεράσει κατά πολύ τα όριά του.

Επίσης υπάρχουν και τα άτομα που επιλέγουν να μην έχουν τους σκύλους τους με λουρί. Πολύς κόσμος έχει την εμπιστοσύνη στο σκύλο του και επιλέγει στις βόλτες να μην τον κρατάει με λουρί, αλλά να τον έχει ελεύθερο, δίνοντάς του απλά εντολές. Στην περίπτωση του τρεξίματος αλλάζουν λίγο τα πράγματα. Αρχικά, αν ο σκύλος μας υπακούει στις εντολές που του δίνουμε, εμείς θα πρέπει να φροντίσουμε να μην ξεμείνουμε από ανάσα, για να μπορούμε να τον καθοδηγούμε. Δεύτερον, θα πρέπει να ελέγχουμε συνεχώς την πορεία του, κυρίως αν τον έχουμε χωρίς λουρί και να είμαστε συνεχώς σε επιφυλακή, γιατί στον δρόμο πάντοτε υπάρχουν κίνδυνοι.

Από εκεί και πέρα, πάντα πρέπει να επιλέγουμε το κατάλληλο μέρος για τρέξιμο, το οποίο εννοείται πως μπορεί να είναι κάτι διαφορετικό από ένα δρόμο ή ένα πεζοδρόμιο κοντά στο σπίτι μας. Καλό θα ήταν, εάν είναι δυνατόν, να επιλέγουμε επιφάνειες με γρασίδι. Οι επιφάνειες με γρασίδι κάνουν καλό στις αρθρώσεις του σκύλου μας, αλλά και στις δικές μας.

Σημαντικό ρόλο παίζει πάντα και η ράτσα, η ηλικία και το μέγεθος του σκύλου μας. Προφανώς και ένα κουτάβι δεν ενδείκνυται για άσκηση και καλύτερα να περιμένουμε λίγο καιρό μέχρι να μεγαλώσει, ενώ επίσης πρέπει πάντα να θυμόμαστε πως εάν έχουμε ένα μικρόσωμο σκύλο, θα ήταν προτιμότερο να μην τον πιέζαμε πολύ και να επιλέγουμε μικρές διαδρομές, τόσο σε απόσταση, όσο και σε χρόνο. Όπως είναι φυσικό, ένας γηραιότερος σκύλος επίσης χρειάζεται την άθληση αλλά με συγκεκριμένο τρόπο, ένταση και προετοιμασία, ενώ εάν θέλουμε να αποκτήσουμε ένα σκύλο μόνο για σύντροφο τρεξίματος, θα πρέπει να κάνουμε πρώτα την ερευνά μας.

Σε σχέση με το μπάνιο και την φροντίδα μετά το τρέξιμο, για τον σκύλο ισχύει ότι ακριβώς ισχύει και για εμάς. Εννοείται πως μετά την άσκηση πρέπει να φροντίσουμε να κάνουμε μπάνιο τον σκύλο μας, αλλά και να ελέγξουμε για πιθανούς μικροτραυματισμούς (γρατζουνιές κτλ) και να τις φροντίσουμε. Πολύ βασικό επίσης είναι να φροντίζουμε για τη σωστή ενυδάτωση του τετράποδου την ώρα που αθλούμαστε, όπως φυσικά και για τη δική μας.

Τελευταίο και πιο σημαντικό. Μην ξεχνάτε να απολαμβάνετε το τρέξιμο μαζί του, γιατί όπως ξέρουμε, ο σκύλος είναι ο καλύτερος φίλος του ανθρώπου. Με τον σωστό τρόπο και θέληση, μπορεί να γίνει ακόμα και ο καλύτερος… running partner του ανθρώπου!