Όλα είναι έτοιμα για τους Αιγαιοπελαγίτικους αγώνες στίβου

 Runbeat Team   12:19 27-09-2023  

Όλα είναι έτοιμα για τους Αιγαιοπελαγίτικους αγώνες στίβου


Περισσότεροι από 450 αθλητές και αθλήτριες θα βρεθούν τις επόμενες ημέρες στη Μήλο προκειμένου να πάρουν μέρος στους Αιγαιοπελαγίτικους αγώνες στίβου, τους οποίους διοργανώνουν η Γενική Γραμματεία Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής μαζί με τον ΣΕΓΑΣ και την ΕΑΣ Κυκλάδων και με συνδιοργανωτές την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, τον Δήμο Μήλου και τις ΕΑΣ ΣΕΓΑΣ Χίου, Σάμου, Λέσβου και Δωδεκανήσου.

Μία διοργάνωση-θεσμός που θα φιλοξενηθεί φέτος το διήμερο 30 Σεπτεμβρίου – 1 Οκτωβρίου στο ανακαινισμένο στάδιο της Μήλου. Θα συμμετάσχουν αθλητές και αθλήτριες από 38 συλλόγους του ΣΕΓΑΣ, ενώ επίσης στις εκδηλώσεις θα πάρουν μέρος 7 σχολεία και 10 σωματεία ΑμεΑ. Πρόκειται για μια από τις μεγαλύτερες αθλητικές συνάξεις μη πανελλήνιας εμβέλειας στη χώρα, για την «Ολυμπιάδα Στίβου του Αιγαίου».

 

Από το 1986 που ο ΣΕΓΑΣ και το τότε Υπουργείο Αιγαίου αναβίωσαν τη διοργάνωση, μόνο τέσσερις φορές δεν πραγματοποιήθηκαν: τα έτη 1993, 2009, 2015 και 2020.

Η Μήλος φιλοξένησε για πρώτη και μοναδική, έως τη φετινή, φορά τους Αιγαιοπελαγίτικους, το 1997, χρονιά που μια Ροδίτισσα, η Νίκη Ξάνθου, κατέκτησε το αργυρό μετάλλιο στο Παγκόσμιο πρωτάθλημα στίβου της Αθήνας.

Παιδί του Αιγαίου, από τη Μυτιλήνη και ο ολυμπιονίκης Κώστας Κεντέρης, αλλά και ο θρυλικός Χιώτης εμποδιστής της προπολεμικής περιόδου, Χρήστος Μάντικας και βέβαια ο Σαμιώτης στην καταγωγή, μεγαλωμένος στην Κάλυμνο, εκλιπών πρόεδρος του ΣΕΓΑΣ, Βασίλης Σεβαστής, που συνέβαλε αποφασιστικά στην αναβίωση των Αγώνων. Και ακόμα ο Γιάννης Σμαλιός από τη Κω, η Αγγελική Τσιολακούδη και η Όλγα Φιάσκα από τη Λέσβο, η Χρυσοστομία Ιακώβου και η Μαρία Μαγκούλια από την Κάλυμνο και τόσοι άλλοι που έχουν τιμήσει το εθνόσημο και έχουν φέρει διεθνείς διακρίσεις στην Ελλάδα και στον τόπο καταγωγής τους.

Σύλλογοι όπως ο ΑΟ Μυκόνου, ο Παναξιακός, ο ΑΓΕΣ Κάμειρος, ο ΑΟ Ρόδου, η Αθλοκίνηση Μυτιλήνης θεριέψανε, λογίζονται, πια, στα σημαντικά σωματεία της ελληνικής επικράτειας και ταξιδεύουν στη Μήλο για να προσδώσουν και αγωνιστική ποιότητα στην εκδήλωση.