Όλα όσα ισχύουν από τις 12/09 για αθλητές και δρομείς

 Runbeat Team   12:32 14-09-2021  

Όλα όσα ισχύουν από τις 12/09 για αθλητές και δρομείς


Οι περισσότερες ακαδημίες στίβου έχουν ήδη ξεκινήσει τη λειτουργία τους και η σεζόν αναμένεται αρκετά δύσκολη καθώς θα πρέπει να τηρούνται πολύ αυστηρά υγειονομικά πρωτόκολλα.

Σύμφωνα με τα νέα δεδομένα που ισχύουν από τη Δευτέρα 12 Σεπτεμβρίου, για τη λειτουργία οργανωμένων αθλητικών εγκαταστάσεων (ανοικτών και κλειστών) για άθληση από αθλούμενους σε ομαδικά και ατομικά αθλήματα είναι απαραίτητη η επίδειξη εβδομαδιαίου τεστ αντιγόνου (PCR ή rapid test) από τους αθλούμενους πολίτες (16 ετών και άνω) με εξαίρεση όσους προσκομίσουν πιστοποιητικό εμβολιασμού ή πιστοποιητικό νόσησης (εκδίδεται μετά τον πρώτο θετικό έλεγχο και ισχύει έως 180 ημέρες μετά τη νόσηση).

Οι αθλούμενοι έως 15 ετών αρκεί να επιδεικνύουν βεβαίωση αρνητικού αποτελέσματος self test. Παιδιά μέχρι και 4 ετών απαλλάσσονται από τα τεστ για τον covid19.

Επιτρέπεται η λειτουργία ακαδημιών για όλες τις ηλικίες παιδιών (ανήλικοι αθλούμενοι, δηλαδή χωρίς δελτίο αθλητή) σε γκρουπ έως 10 παιδιών. Επιτρέπεται το ομαδικό παιχνίδι σε ανοικτές και κλειστές αθλητικές εγκαταστάσεις. Οι ανήλικοι αθλούμενοι θα πρέπει να υποβάλλονται σε ένα self test ανά εβδομάδα παρουσία του υπεύθυνου covid19 της ομάδας ή του προπονητή.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στα στάδια στίβου θα επιτρέπεται η ταυτόχρονη χρήση από αθλούμενους που σε αριθμό δε θα ξεπερνούν τους 150.

Τι ισχύει για τους αγώνες δρόμου

Στις εκτός σταδίου διοργανώσεις έχει οριστεί ως μέγιστος αριθμός συμμετεχόντων αθλούμενοι 300 ατόμων και ανά μπλοκ εκκίνησης έως 50 άτομα. Τμηματικές εκκινήσεις των μπλοκ με χρονική απόσταση μεταξύ τους τουλάχιστον 10 λεπτά. Σε κάθε μπλοκ αποστάσεις μεταξύ των συμμετεχόντων 2μ. προς κάθε κατεύθυνση. Σε περίπτωση διοργάνωσης με περισσότερους από έναν αγώνες (π.χ. αγώνας δ΄ρομου 5χλμ και αγώνας δρόμου 10χλμ): ο μέγιστος επιτρεπόμενος αριθμός ισχύει ανά αγώνα, υπό την προϋπόθεση ότι κάθε αγώνας έχει διαφορετική ώρα εκκίνησης, ενώ δεν μπορούν να διεξάγονται περισσότεροι από δύο αγώνες των 300 συμμετοχών ανά ημέρα.

Οι αθλούμενοι 16 ετών και άνω για να συμμετάσχουν θα πρέπει να προσκομίσουν PCR εντός 72 ωρών ή rapid test εντός 48 ωρών με εξαίρεση όσους προσκομίσουν πιστοποιητικό εμβολιασμού ή πιστοποιητικό νόσησης. Αθλούμενοι έως και 15 ετών πρέπει να προσκομίσουν self test εντός 24 ωρών πριν τον αγώνα.

Η χρήση μάσκα θα είναι υποχρεωτική μέχρι την εκκίνηση και ξανά μετά τον τερματισμό. Επιτρέπονται μόνο οι ηλεκτρονικές εγγραφές και δεν επιτρέπονται οι τελετές απονομών.

Για να διεξαχθούν αγώνες δρόμου με πάνω από 300 συμμετέχοντες θα πρέπει το ποσοστό των αγωνιζόμενων να αποτελείται από 95% εμβολιασμένους και έως 5% μη εμβολιασμένους. Οι μη εμβολιασμένοι άνω των 18 ετών θα πρέπει να προσκομίσουν PCR εντός 72 ωρών ή rapid test εντός 48 ετών, ενώ οι κάτω των 18 ετών self test 24ώρου.

Με την παρουσία θεατών

Επιτρέπεται η παρουσία θεατών σε αγώνες ατομικών και ομαδικών αθλημάτων, σε ανοικτές και κλειστές αθλητικές εγκαταστάσεις, με τις ακόλουθες προϋποθέσεις:

α) Για ανοικτές εγκαταστάσεις με ηλεκτρονικό σύστημα εισιτηρίων: πληρότητα έως 80% της χωρητικότητας και όχι πάνω από 25.000 θεατές.

β) Για ανοικτές εγκαταστάσεις χωρίς ηλεκτρονικό σύστημα εισιτηρίων: πληρότητα έως 60% της χωρητικότητας και όχι πάνω από 10.000 θεατές.

γ) Για κλειστές εγκαταστάσεις με ηλεκτρονικό σύστημα εισιτηρίων: πληρότητα έως 80% της χωρητικότητας και όχι πάνω από 8.000 θεατές.

δ) Για κλειστές εγκαταστάσεις χωρίς ηλεκτρονικό σύστημα εισιτηρίων: πληρότητα έως 60% της χωρητικότητας και όχι πάνω από 3.000 θεατές.

Τα παραπάνω ισχύουν μόνο για πλήρως εμβολιασμένους θεατές και έως 5% του μέγιστου επιτρεπτού αριθμού θεατών για μη εμβολιασμένους ανήλικους έως και 15 ετών.

Οι ανήλικοι 13 έως και 15 ετών προσκομίζουν PCR test 72 ωρών ή rapid test 48 ωρών.

Οι ανήλικοι έως και 12 ετών επιτρέπεται να εισέρχονται και με αρνητικό self test που έχει διενεργηθεί την ημέρα του αγώνα.

Αναλυτικότερα τα όσα ισχύουν στους αθλητικούς χώρους από χθες Δευτέρα 12/9 στη διεύθυνση: https://gga.gov.gr/component/content/article/278-covid/2981-covid19-sports

Ο ΠΙΝΑΚΑΣ ΜΕ ΤΗ ΜΕΓΙΣΤΗ ΧΩΡΗΤΙΚΟΤΗΤΑ ΑΘΛΗΤΙΚΩΝ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΩΝ

Τ

ΤΟ ΕΠΙΠΕΔΟ ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΟΤΗΤΑΣ ΚΑΙ ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΛΕΓΧΩΝ ΑΝΑ ΑΘΛΗΜΑ