Χρήστος Φραντζεσκάκης: «Η χρονιά ξεκίνησε όπως την είχα σχεδιάσει και όπως θα ήθελα»

 Νίκη Μηλιαράκη   11:45 07-03-2022  

Χρήστος Φραντζεσκάκης: «Η χρονιά ξεκίνησε όπως την είχα σχεδιάσει και όπως θα ήθελα»


Ο Χρήστος Φραντζεσκάκης ήταν αναμφισβήτητα ο αθλητής που έκλεψε την παράσταση στο Χειμερινό Κύπελλο ρίψεων που πραγματοποιήθηκε προχθές Σάββατο (05/03) στο Ηράκλειο της Κρήτης.

Ο Χανιώτης πρωταθλητής κατάφερε να στείλει τη σφύρα του στα 77.89μ. σημειώνοντας πανελλήνιο ρεκόρ ανδρών Κ23 (το προηγούμενο ήταν 77.08μ. και ανήκε στον Μιχάλη Αναστασάκη), ενώ επίσης έπιασε το όριο τόσο για το Παγκόσμιο πρωτάθλημα του Όρεγκον όσο και για το Ευρωπαϊκό του Μονάχου. Η επίδοσή του παράλληλα είναι η τέταρτη καλύτερη όλων των εποχών στην Έλληνα πίσω από τους Παπαδημητρίου (80,45 μ.), Πολυχρονίου (80,02μ.) και Γεντέκο (78,02μ.)

 

«Η χρονιά ξεκίνησε όπως την είχα σχεδιάσει και όπως θα ήθελα», εξομολογείται ο Χρήστος Φραντζεσκάκης στο runbeat.gr και προσθέτει: «Έκανα στον πρώτο μου αγώνα ατομικό ρεκόρ και πανελλήνιο ρεκόρ νέων που το κυνηγούσα εδώ και δύο χρόνια. Έπιασα το όριο για το Πανευρωπαϊκό και το Παγκόσμιο που είναι οι δύο μεγάλες διοργανώσεις της χρονιάς. Δεν περίμενα κάτι λιγότερο γιατί φέτος το χειμώνα είχα δουλέψει πάρα πολύ σκληρά και είχε βγει πάρα πολύ σωστή δουλειά χωρίς σοβαρούς τραυματισμούς».

Όσο τα χρόνια περνούν ο νεαρός σφυροβόλος μαθαίνει να διαχειρίζεται καλύτερα το σώμα του, βελτιώνει την τεχνική του και προσαρμόζει την προπόνησή του στα δικά του δεδομένα. Το τελευταίο φαίνεται ότι έπαιξε καθοριστικό ρόλο στο να έρθει η επίδοση. «Πήγαμε για προετοιμασίας στην Κύπρο και κάναμε λίγο διαφορετική προπόνηση φέτος, πιο ελαφριά θα έλεγα γιατί άλλες χρονιές πηγαίναμε Κύπρο και επιστρέφαμε πολύ κουρασμένοι και καμιά φορά τραυματισμένοι οπότε φέτος πήγε πάρα πολύ καλά η προετοιμασία στην Κύπρο, πήγε πάρα πολύ καλά η προετοιμασία και στα Χανιά».

Σε αυτό βοήθησε και το γεγονός ότι πλέον οι σφυροβόλοι των Χανίων έχουν ένα καλό προπονητήριο έστω και δανεικό… «Οι εγκαταστάσεις μας όσο πάνε γίνονται και καλύτερες, όμως η αλήθεια είναι ότι το χωράφι που κάνουμε την προπόνησή μας είναι δανεικό. Είναι από ένα φίλο του προπονητή μου τον Μανώλη Θωμαδάκη, το οποίο δεν μπορούμε να το έχουμε για πάντα. Ο άνθρωπος δεν μας το έχει ζητήσει πίσω, αλλά δε γίνεται να το εκμεταλλευόμαστε εφόρου ζωής. Πρέπει να γίνει κάποια στιγμή ένας χώρος ρίψεων στα Χανιά. Έχει αποφασιστεί να γίνει στο χώρο του πολυτεχνείου και ελπίζω να δρομολογηθεί γρήγορα γιατί έχει τραβήξει πολύ το θέμα. Εγώ θα μείνω στα Χανιά και ελπίζω να βελτιωθούν οι συνθήκες, να μπορώ να προπονούμε σωστά γιατί έχουμε πολύ ωραίο κλίμα. Είναι η σχολή μου εκεί, σπουδάζω διοίκηση επιχειρήσεων οπότε θα ασχοληθώ αργότερα στην πόλη μου με αυτό το κομμάτι», εξηγεί.

Με τη χρονιά να ξεκινά τόσο καλά όλοι πλέον περιμένουν ακόμα περισσότερα από αυτόν. Όπως τονίζει ο ίδιος όμως, «δεν μπορώ να υποσχεθώ μέτρα συγκεκριμένα. Το καλό είναι ότι έχω σταθεροποιηθεί αρκετά τεχνικά, δηλαδή όλες μου οι βολές ήταν πάνω από 74, 75 μέτρα και ελπίζω να συνεχίσω έτσι και πιστεύω ότι θα μπορώ να είμαι στους τελικούς στις μεγάλες διοργανώσεις».

Ο Χρήστος Φραντζεσκάκης θα βρεθεί το προσεχές σαββατοκύριακο στην Πορτογαλία για να πάρει μέρος στο Χειμερινό Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα ρίψεων και όπως λέει «έχω πλέον χαλαρώσει λίγο γιατί έχω πιάσει τα όρια που ήθελα. Θα κυνηγήσω μία ακόμη καλύτερη επίδοση, αλλά κυρίως με ενδιαφέρει να είμαι σταθερός, να δω τους αντιπάλους που θα έχω στις μεγάλες διοργανώσεις και να είμαι υγιής πρώτα από όλα».

 

Ερωτηθείς εάν του δημιουργεί άγχος και πίεση το γεγονός ότι πλέον όλοι περιμένουν πολλά από αυτόν καθώς σε κάθε ηλικιακή κατηγορία που βρίσκεται δημιουργεί και ένα νέο ρεκόρ είπε: «Δε θα το έλεγα. Χαίρομαι πολύ που ανεβάζω τα πανελλήνια ρεκόρ. Από ότι βλέπω αποτελώ κι εγώ έμπνευση για τους μικρότερους. Έχουν ανέβει πολύ οι επιδόσεις. Πιστεύω ότι χρειάστηκε να δουν ότι κάποιος μπορεί να ρίξει τόσα μέτρα. Από τότε βγήκαν ο Ντουσάκης, ο Ζιώγας, ο Κορακίδης, ο Πολυχρονίου, ο Ματζουράνης. Έχουν ρίξει κι αυτοί πολλά μέτρα που εάν δεν ήμουν εγώ θα ήταν τρομερές επιδόσεις».

Τέλος αναφερόμενος στο κατά πόσο τον βοηθάει ο ανταγωνισμός που υπάρχει πλέον στη σφυροβολία ήταν σαφής: «Ο υγιής ανταγωνισμός είναι πάρα πολύ σημαντικός. Ειδικά στο Κύπελλο Ρίψεων με τον Μιχάλη (σ.σ. Αναστασάκη) το χάρηκα πάρα πολύ. Όταν άκουσα ότι πέρασε τα 77 μέτρα αρχικά χάρηκα γι’ αυτόν και μετά πείσμωσα γιατί ήθελα να τον περάσω. Πάντα σε φιλικό επίπεδο καθώς δεν υπάρχει αθέμητος ανταγωνισμός μεταξύ μας. Ναι νομίζω ότι ο υγιής ανταγωνισμός κάνει καλό σε όλους».