Με μεγάλη συμμετοχή το σεμινάριο του ΣΕΓΑΣ για το σχεδιασμό, την κατασκευή και την ανακαίνιση των αθλητικών εγκαταστάσεων

 Runbeat Team   13:19 15-12-2022  

 Με μεγάλη συμμετοχή το σεμινάριο του ΣΕΓΑΣ για το σχεδιασμό, την κατασκευή και την ανακαίνιση των αθλητικών εγκαταστάσεων


Με μεγάλη ανταπόκριση πραγματοποιήθηκε το εξιδεικευμένο σεμινάριο που διοργανώνει ο ΣΕΓΑΣ στις εγκαταστάσεις της ΕΟΕ, με τις τεχνικές υπηρεσίες της Γενικής Γραμματείας Αθλητισμού, πολλών Δήμων από όλη τη χώρα, εργολαβικών εταιρειών, αλλά και την οικογένεια του στίβου να δίνουν το «παρών». Το σεμινάριο έχει θέμα “Σχεδιασμός, κατασκευή και ανακαίνιση αθλητικών εγκαταστάσεων, λαμβάνοντας υπόψη τις εποικοδομητικές συστάσεις της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Στίβου (World Athletics)” και εισηγητή τον Γερμανό Joachim Houben, ανεξάρτητο τεχνικό σύμβουλο κατασκευής αθλητικών εγκαταστάσεων, πιστοποιημένο από την Παγκόσμια Ομοσπονδία Στίβου (World Athletics).

 

Η Ομοσπονδία προχώρησε στη διεξαγωγή του σεμιναρίου, προκειμένου να ενημερωθούν όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς (τεχνικές υπηρεσίες Δήμων και Περιφερειών, εταιρείες) και οι υπεύθυνοι των έργων για τις διαδικασίες που θα πρέπει να ακολουθούνται από την προκήρυξη ενός έργου μέχρι και την παραλαβή του.

Τις εργασίες του σεμιναρίου άνοιξε η πρόεδρος του ΣΕΓΑΣ, Σοφία Σακοράφα, που αναφέρθηκε στο ζήτημα των αθλητικών εγκαταστάσεων που ταλαιπωρεί τον ελληνικό αθλητισμό εδώ και χρόνια.

Η σημερινή ημερίδα με πρωτοβουλία του ΣΕΓΑΣ έρχεται δυστυχώς να συμβάλει στην αντιμετώπιση ενός τεράστιου προβλήματος για το οποίο είναι υπεύθυνη και υπόλογη, θα μου επιτρέψετε να πω, η πολιτεία διαχρονικά τα τελευταία 20 χρόνια μετά τους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας“, είπε η πρόεδρος του ΣΕΓΑΣ και συμπλήρωσε: “Η Ελλάδα σήμερα στερείται έστω και ενός πιστοποιημένου ανοιχτού σταδίου στίβου και αυτό δεν οφείλεται σε απλές ίσως παραλείψεις, αλλά σε πλήρη απουσία ευθύνης της πολιτείας καταρχάς να συντηρήσει τουλάχιστον τα στάδια που φτιάχτηκαν ενόψει Ολυμπιακών Αγώνων σύμφωνα με τις διεθνείς προδιαγραφές, που θα επέτρεπαν ίσως να είναι στη διάθεση των πολιτών, και της Ομοσπονδίας φυσικά σήμερα.

 Με μεγάλη συμμετοχή το σεμινάριο του ΣΕΓΑΣ για το σχεδιασμό, την κατασκευή και την ανακαίνιση των αθλητικών εγκαταστάσεων runbeat.gr

Το τραγικότερο όμως είναι η άγνοια της πολιτείας για τις διεθνείς προδιαγραφές κατασκευής σταδίων, με αποτέλεσμα στην διάρκεια αυτών των 20 ετών να έχουν κατασπαταληθεί ποσά για την ανακατασκευή ή και κατασκευή σταδίων τα οποία σε σύντομο χρονικό διάστημα κατέστησαν ακατάλληλα προς χρήση.

Λυπάμαι που το λέω, αλλά η Ομοσπονδία, ο ΣΕΓΑΣ δηλαδή, ενώ θα έπρεπε να είναι σύμβουλος της πολιτείας ώστε να αποφεύγονται τέτοια φαινόμενα, ουδέποτε ενοχλήθηκε, έστω, ώστε να παρέχει οποιαδήποτε πληροφόρηση και συμβουλή. Φτάσαμε σήμερα λοιπόν να αναγκαστούμε σαν Ομοσπονδία να πάρουμε αυτή την πρωτοβουλία ώστε να ενημερώσουμε όλους τους εμπλεκόμενους, στην διαδικασία ανακατασκευής και κατασκευής σταδίων για τις υποχρεωτικές διεθνείς προδιαγραφές, που πρέπει να ισχύσουν ώστε να έχουμε πιστοποιημένα στάδια ώστε να αποφύγουμε τον κίνδυνο να μην αναγνωρίζονται πλέον οι επιδόσεις των αθλητών και αθλητριών μας στα εθνικά μας πρωταθλήματα, αλλά και στα διεθνή μίτινγκ που γίνονται στη χώρα μας. Σημειώνω με ιδιαίτερη έμφαση και αγωνία, ότι και πάλι αντιμετωπίζουμε αυτό το φαινόμενο την τελευταία στιγμή, μιας και η Παγκόσμια Ομοσπονδία έχει πάρει απόφαση να μην αναγνωρίζεται καμία επίδοση σε μη πιστοποιημένα στάδια από το 2023 και μόνο σιωπηλά και ατύπως, παρατείνει αυτή την απαίτηση μέχρι 1/1/24.

Κλείνοντας θέλω να τονίσω και να επισημάνω την ευθύνη όλων των εμπλεκόμενων. Όσον αφορά στην Πολιτεία αναφέρθηκα στην αμέλεια της, ουσιαστικά είναι αδιαφορία αλλά και στην διαφαινόμενη άγνοια της, η οποία σε καμία περίπτωση δεν συγχωρείται αν δεν δημιουργεί και υποψίες.

Από την άλλη πλευρά όμως, υπάρχει και η ευθύνη και δεν είναι θεωρητική και των αναδόχων δηλαδή των εργολαβικών εταιρειών.

Γνωρίζουν εξ αρχής τα αποτελέσματα ενός ελλιπούς και υποδεέστερου διαγωνισμού που αφορά στην ανακατασκευή ή κατασκευή ελαστικού τάπητα, ώστε να είναι άμοιροι ευθυνών και να κρύβονται πίσω από αυτές τις τεχνικές προδιαγραφές στους μειοδοτικούς διαγωνισμούς.

Η ελεύθερη αγορά δεν είναι ασύδοτη αγορά κι αν θέλουμε να είμαστε καθαροί είναι ευθύνη των ιδιωτικών αναδόχων να επισημαίνουν τις αμέλειες ή παραλείψεις της πολιτείας αν όπως λένε θέλουν τον υγιή ανταγωνισμό. Έχουν και αυτοί ευθύνη προάσπισης του δημόσιου συμφέροντος και των χρημάτων των φορολογουμένων.

 

Η Ομοσπονδία μας με πρώτο βήμα το σημερινό σεμινάριο, θα προσπαθήσει με κάθε τρόπο να παρέμβει σε όλη αυτή την διαδικασία αφενός για να εξασφαλίσει πιστοποιημένα στάδια στην Ελλάδα ώστε να μην κινδυνεύουν οι αθλήτριες και οι αθλητές μας με αφάνεια στο παγκόσμιο ράνκινγκ, γεγονός που είναι πρωταρχικός στόχος και υποχρέωση της Ομοσπονδίας μας και αφετέρου να αποτρέψει φαινόμενα, κατασπατάλησης Δημοσίου χρήματος, τουλάχιστον όσον αφορά, στον τομέα ευθύνης του, που δεν είναι άλλος από τις αθλητικές εγκαταστάσεις της χώρας μας.

Επαναλαμβάνω ότι η συνεργασία όλων μας, είναι απαραίτητη σε βαθμό υποχρέωσης.

Στις ιδιαίτερα δύσκολες οικονομικά συγκυρίες που βρισκόμαστε, είμαι υποχρεωμένη ως πρόεδρος του ΣΕΓΑΣ, να θεωρήσω οποιαδήποτε ολιγωρία σε αυτό τον τομέα σκόπιμη και ύποπτη.

Σας καλώ όλους λοιπόν να συνεργαστούμε θέτοντας στη διάθεση σας όλη την τεχνογνωσία που διαθέτει ο ΣΕΓΑΣ και τους ιδιαίτερα έμπειρους τεχνικούς μας“.

Το σεμινάριο είναι σε εξέλιξη και θα ολοκληρωθεί στις 17.00 το απόγευμα.

Πέραν του μεγάλου αριθμού ανθρώπων από την ΓΓΑ και διάφορες ιδιωτικές εταιρείες, το σεμινάριο παρακολούθησαν άνθρωποι από το Δήμο Πειραιά, που ήδη έχουν δείξει το ενδιαφέρον τους να βρεθούν πιο κοντά στον ελληνικό στίβο, αλλά και από τους Δήμους Κηφισιάς, Βάρης – Βούλας – Βουλιαγμένης, Χαλανδρίου, Λαμιέων, Αμπελοκήπων-Μενεμένης, Μήλου, Καρδίτσας, Παγγαίου, Νέας Ιωνίας, Αρταίων, Κερατσινίου – Δραπετσώνας, Πατρέων, Κοζάνης.