22ος Ευχίδειος Άθλος: Ένα διήμερο με τρεις ιστορικούς αγώνες υπεραπόστασης

 Runbeat Team   17:13 22-01-2022  

22ος Ευχίδειος Άθλος: Ένα διήμερο με τρεις ιστορικούς αγώνες υπεραπόστασης


Για το διήμερο 6-7 Μαΐου έχει προγραμματιστεί ο 22ος Ευχίδειος Άθλος, τον οποίο διοργανώνει ο διεθνής όμιλος Ευχίδειος άθλος «Ο Ευχίδας».

Οι ιστορικοί διεθνείς αγώνες υπεραπόστασης θα τελεστούν υπό την αιγίδα την Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας, την αιγίδα, αρωγή και συνεργασία των Δήμων Θηβαίων, Λιβαδειάς, Διστόμου-Αράχωβας-Αντίκυρας και Δελφών, άλλων και άλλων σωματείων.

Όπως αναφέρουν οι διοργανωτές, «το 2022 , θα σας καλωσορίσουμε στην πανέμορφη ιστορική διαδρομή μόνο που αυτή την φορά θα τρέξετε με αντίθετη κατεύθυνση τερματίζοντας στις ιστορικές Πλαταιές, την πατρίδα του Ευχίδα! Θα τερματίσετε δίπλα από τα αρχαία τείχη, ατενίζοντας το πεδίο της ένδοξης Μάχης των Πλαταιών.

 

Το Ελληνικό χρώμα του αγώνα, η ιστορικότητα του, η δυσκολία του, η φυσική ομορφιά της διαδρομής, η φιλική ατμόσφαιρα, κάνουν αυτό τον αγώνα μοναδικό, ξεχωριστό! Έλα κι εσύ να ζήσεις την εμπειρία, ξεπέρασε τα όρια σου!

Ξεκινάμε λοιπόν τους πρώτους μας αγώνες της νέας δεκαετίας πλέον, με την ίδια όρεξη, το ίδιο πάθος, την ίδια χαρά, ίσως και περισσότερη, και σας προσκαλούμε να συμμετέχετε σε έναν από τους τρεις ιστορικούς διεθνείς αγώνες μας που θα πραγματοποιηθούν το διήμερο 6-7 Μαΐου, να ξεπεράσετε τον εαυτό σας και να λάβετε μέρος σε μια μεγάλη γιορτή του αθλητισμού, του πολιτισμού και των υπεραποστάσεων ειδικότερα.

Η μεταφορά της Δελφικής φλόγας στις Πλαταιές πριν 2500 χρόνια, από τον οπλίτη ημεροδρόμο Ευχίδα, αποτελεί σημείο αναφοράς και εκκίνησης 29 χρόνια τώρα, από την πρώτη λαμπαδηδρομία και 22 χρόνια από τον 1ο Ευχίδειο άθλο για χιλιάδες δρομείς που έτρεξαν αυτή την ιστορική διαδρομή.

Ο Ευχίδειος άθλος, 107,5 χλμ. Πλαταιές-Δελφοί ή αντίστροφα διοργανώνεται κάθε χρόνο και πραγματοποιείται σταθερά το 2ο σαββατοκύριακο του Μαΐου κάθε έτους.

Είναι ιστορικός διεθνής αγώνας υπεραπόστασης, υψηλών προδιαγραφών, με διαρκώς αυξανόμενες συμμετοχές από την Ελλάδα και το εξωτερικό. Είναι ένας αγώνας ιδιαίτερα δύσκολος και απαιτητικός, ίσως ο δυσκολότερος στην Ελλάδα επί ασφάλτου (ορεινός αγώνας ασφάλτου) που απαιτεί υψηλό επίπεδο αθλητών υπεραποστάσεων.

Κάθε δεύτερο χρόνο πραγματοποιείται ο Ευχίδειος υπέρ-άθλος, 215 χλμ. όπου αναβιώνεται εξ ολοκλήρου το ιστορικό του οπλίτη – ημεροδρόμου Ευχίδα.

Φέτος, θα πραγματοποιηθεί στην αυθεντική σωστή φορά του Πλαταιές-Δελφοί-Πλαταιές.

Είναι ο πρώτος αγώνας στην Ελλάδα που αναβιώνει όλο τον άθλο ενός αρχαίου ημεροδρόμου.

Οι αθλητές, καλούνται να ανέβουν και να κατέβουν δυο φορές δυο ιστορικά βουνά, τον Ελικώνα, και τον Παρνασό. Είναι ένας αγώνας θέλησης, πείσματος, υπομονής, άριστης προετοιμασίας, που κάνει κάθε αθλητής υπεραπόστασης υπερήφανο, όταν συμπεριληφθεί στο παλμαρέ του! Στον τερματισμό, κρατώντας τη δάδα αναμμένη, και το φως του Ευχίδα να φωτίζει την ψυχή σου, έχεις πραγματοποιήσει το όνειρό σου...

Κάθε χρόνο επίσης λαμβάνει χώρα η τελετή αφής του Δελφικού φωτός- Υπεραποστάσεων όπως έχουμε καθιερώσει και αναδείξει από το 1993. Αμέσως μετά ακολουθεί λαμπαδηδρομία με την φλόγα υπεραποστάσεων στην πόλη των Δελφών.

Τον Μάιο του 2018 , πραγματοποιήσαμε για πρώτη φορά τον Δρόμο 9 Μουσών. Είναι ένας θεματικός αγώνας. Κάθε χρόνο ο αγώνας 9 Μουσών, είναι αφιερωμένος σε μία από τις εννέα Μούσες. Το 2018, ξεκινήσαμε με την Κλειώ, το 2019 με την Ερατώ, το 2021 με την Ουρανία προστάτιδα της αστρονομίας και της αστρολογίας και συνεχίζουμε για το 2022 με την μούσα Καλλιόπη προστάτιδα των καλών τεχνών. Όπως έχουμε ήδη ανακοινώσει στο μετάλλιο κάθε χρονιάς θα απεικονίζεται η Μούσα στην οποία είναι αφιερωμένος ο αγώνας, επομένως στο φετινό θα απεικονίζεται η Καλλιόπη. Το μετάλλιο της κάθε χρονιάς θα είναι ιδιαίτερο και συλλεκτικό. Όσοι καταφέρουν να ολοκληρώσουν τη συλλογή τους και με τις εννέα μούσες θα βραβευτούν ιδιαίτερα και όχι μόνο, όταν κλείσει ο πρώτος κύκλος».