36ο Πρωτάθλημα κλειστού στίβου: Το αφιέρωμα του ΣΕΓΑΣ στη διοργάνωση

 Runbeat Team   13:47 22-02-2022  

36ο Πρωτάθλημα κλειστού στίβου: Το αφιέρωμα του ΣΕΓΑΣ στη διοργάνωση


Το 36ο Πρωτάθλημα κλειστού στίβου πλησιάζει και ο ΣΕΓΑΣ δημοσίευσε στην επίσημη ιστοσελίδα του ένα αφιέρωμα σχετικά με τη διοργάνωση. Το Πρωτάθλημα κλειστού στίβου θα γίνει στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας και μέσω του παρακάτω αφιερώματος μαθαίνουμε ιστορικά στοιχεία και στατιστικά για μία από τις μεγαλύτερες διοργανώσεις στίβου στην Ελλάδα.

Διαβάστε το αφιέρωμα του ΣΕΓΑΣ:

Πριν από 37 χρόνια στις 16 Φεβρουαρίου 1985 ο τότε πρωθυπουργός Ανδρέας Παπανδρέου εγκαινίασε και βάφτισε το νέο στάδιο κλειστού στίβου ως «Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας» βασικής αρχής του αθλητισμού για την συναδέλφωση των λαών που εκπροσωπούνται από τη νεολαία.

Ήταν Σάββατο και ο ΣΕΓΑΣ είχε την τιμητική του, διοργανώνοντας εκείνη την ημέρα αγώνες στίβου, στο κατάμεστο νεόδμητο στάδιο που θα φιλοξενούσε σε λίγες ημέρες (Μάρτης 1985) και το ΕΠΑ ’85, το Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Κλειστού Στίβου δηλαδή που είχε αναλάβει να διοργανώσει η πατρίδα μας και για το λόγο αυτό δημιουργήθηκε το στάδιο το οποίο καλύπτει ανάγκες και άλλων αθλημάτων.

 

Η πρώτη αυτή εκδήλωση του στίβου, ως δοκιμαστική με την ευκαιρία των εγκαινίων, κατ’ άλλους «πανελλήνιοι», ήταν και ένα κίνητρο για την σύνθεση της ομάδας για τους Πανευρωπαϊκούς αλλά στην ουσία ήταν και οι πρώτοι οργανωμένοι αγώνες κλειστού στίβου. Στο στάδιο Καραϊσκάκη υπήρχε το «κλειστό» (μεταλλικό) προπονητήριο όπου από τις αρχές τις δεκαετίας του 1970 γίνονταν προπονήσεις και «αγώνες» κλειστού στίβου.

Αναμνήσεις και ανάμεικτα συναισθήματα όσων έζησαν εκείνες τις ημέρες και ουσιαστικά τα πρώτα βήματα του κλειστού στίβου στη χώρα μας και των μεγάλων διακρίσεων στην πορεία.

Το πανελλήνιο πρωτάθλημα επισήμως διοργανώθηκε την επόμενη χρονιά των εγκαινίων του, το 1986 το οποίο διοργανώθηκε το τριήμερο 7, 8 και 9 Φεβρουαρίου. Η φωτογραφία του εξωφύλλου του έντυπου προγράμματος που είχε εκδοθεί για το 1ο πρωτάθλημα δημοσιεύται πιο πάνω.

Από τότε και μέχρι το 2002 στο ΣΕΦ χτυπά η καρδιά του στίβου μας, χωρίς διακοπή, ενώ το 2003 δεν διοργανώθηκε το πρωτάθλημα, και ήταν η μόνη «παραφωνία» στην ομαλή διοργάνωση του αγώνα αφού δεν είχε άλλη διακοπή ούτε με την ανάληψη διοργάνωσης των Ολυμπιακών Αγώνων "Αθήνα 2004" στο οποίο έγιναν εργασίες αναβάθμισης για την τέλεση αγώνων άλλων αθλημάτων, αλλά ούτε και με την πανδημία covid-19 το 2021.

Από το 2004 μέχρι το 2011 το πρωτάθλημα φιλοξενήθηκε στο κλειστό της Παιανίας και από το 2012 μέχρι και το φετινό διεξάγεται πάλι στο ΣΕΦ.

Οι 36 διοργανώσεις του πρωταθλήματος έχουν διεξαχθεί 28 φορές στο ΣΕΦ και 8 στην Παιανία.

Το πρωτάθλημα πέρα από την ανάδειξη των πρωταθλητών και πρωταθλητριών στα αγωνίσματα του κλειστού στίβου, αναδεικνύει και τους πρωταθλητές συλλόγους της χώρας μέσα από τη βαθμολογία που συγκεντρώνουν στα επί μέρους αγωνίσματα οι αθλητές και αθλήτριες αποδεικνύοντας έτσι τη δυναμική και την προσφορά του κάθε συλλόγου.

 

Κυρίαρχος σύλλογος στον κλειστό στίβο είναι ο Πανελλήνιος ΓΣ ο οποίος έχει κατακτήσει συνολικά 41 πρωταθλήματα ανδρών και γυναικών! Από αυτά τα 20 στην κατηγορία ανδρών και τα 21 στην κατηγορία γυναικών.

Από τους άλλους συλλόγους ακολουθούν ο Ολυμπιακός ΣΦΠ με 10 πρωταθλήματα όλα στην κατηγορία ανδρών και ο ΓΣ Κηφισιάς με 4 όλα στην κατηγορία γυναικών.

Δείτε παρακάτω τους πίνακες με τις διοργανώσεις και τους πρωταθλητές συλλόγους. 

36ο Πρωτάθλημα κλειστού στίβου: Το αφιέρωμα του ΣΕΓΑΣ στη διοργάνωση runbeat.gr

36ο Πρωτάθλημα κλειστού στίβου: Το αφιέρωμα του ΣΕΓΑΣ στη διοργάνωση runbeat.gr